Міністр освіти і науки, 
молоді та спорту
Дмитро ТАБАЧНИК

Хоч до старту вступної кампанії-2012 залишається ще кілька місяців, майбутні абітурієнти та їхні батьки вже починають хвилюватися — як краще підготуватися до підсумкових контрольних у школі, отримати хороший атестат, вдало скласти ЗНО та не прогавити всі новації цьогорічного вступу до університетів. Та й влітку буде гаряча пора не лише для теперішніх випускників, а й для тих, хто отримав атестат зрілості раніше, — вони теж штурмуватимуть приймальні комісії вітчизняних вишів. Адже кожна вступна кампанія приносить свої сюрпризи. 

Водночас неабиякий резонанс у суспільстві  викликає обговорення кількох проектів нового Закону «Про вищу освіту» — як саме позначиться його прийняття на вступі-2012? Тож недаремно під час прямої лінії «УК» з профільним міністром Дмитром Табачником редакційний телефон буквально розривався від кількості дзвінків, причому багато запитань також надходило електронною поштою.

Скільки коштує оцінка

Марина Іванівна,  м. Київ:

— Я мама випускника. Нас, батьків, хвилює, що цьогоріч підвищується прохідний бал при вступі до вишів. Як ви до цього ставитесь?

— На пропозицію громадських організацій і університетів прохідний бал збільшено з профільного предмета мінімум зі 124 до 140. Але не вірте тим, хто лякатиме, — мовляв, це завадить вступу деяких абітурієнтів. Адже за результатами тестування за останні три роки 93% дітей набирають вище 140 балів. А для інших 6—7% залишається ще 600 коледжів, технікумів тощо.

Лариса,  Донеччина:

— Чи варто при вступі враховувати бал шкільного атестата? Оскільки не секрет, що в деяких школах існує прейскурант випускних оцінок…

— Я хотів би знати номер такої школи і прізвище директора. Тому що боротьба зі злом має бути абсолютно конкретною. Треба набратися мужності і боротися не з вітряками, а з конкретними хабарниками. Обіцяю, що в кожен такий навчальний заклад направимо комісію, перепитаємо дітей про подібні випадки — і працівники, які намагаються штучно занизити бали випускникам, будуть покарані.

— Якщо є такі випадки, куди конкретно звертатися батькам?

— Із заявою до нашого міністерства на моє ім’я або до голови державної інспекції навчальних закладів Михайла Гончаренка. Якщо це дикунство запроваджує вчитель, ми його обов’язково виправимо. Якщо ж це політика керівництва навчального закладу, слід приймати більш жорсткі заходи й змінювати керівників шкіл.

Олена, одинадцятикласниця:

— Планую складати ЗНО. Зараз у продажу є багато посібників для підготовки до тестування. Скажіть, яким з них можна довіряти?

— На жаль, сьогодні є багато підроблених посібників, причому навіть з посиланням на Міносвіти. Приміром, у Харкові є видавництво «Літера». У своїй літературі вони дають застарілий матеріал — це грубий фальсифікат. Міністерство звернулося до прокуратури і до Міністерства внутрішніх справ з проханням розібратися з цими фальсифікатами, які вводять батьків, вчителів і дітей в оману. Тому довіряти можна лише тим збірникам завдань, які офіційно розміщені на офіційних сайтах нашого міністерства або Українського центру оцінювання якості освіти. До речі, там їх можна безкоштовно роздрукувати.

Також уперше за останні 5 років друкується перший посібник для вступників. Це офіційне видання міністерства, де кожен абітурієнт знайде для себе багато корисної інформації: програми проведення зовнішнього тестування, умови прийому до вишів, адреси всіх приймальних комісій університетів, найбільш актуальні 110 запитань-відповідей під час вступної кампанії. Тож це вкрай потрібна і корисна книга. Подібна була в радянські часи. Ми переконані, що такий посібник теж дуже допоможе всім вступникам.

У Міносвіти переконані: за іспити платить той, хто не хоче навчатися. Фото з сайту littlescene.ru

— Де його можна буде придбати?

— Скрізь — уже друкується перший тираж посібника, і днями він з’явиться у вільному продажу. Ми, звичайно, прорекламуємо довідник для вступників у вищі навчальні заклади.

Олександр,  майбутній абітурієнт:

— Торік проходив ЗНО, але з англійської мови набрав 126,5 бала. Якщо цього року складатиму тест з англійської і наберу більше балів, чи можна буде до вишу подати кращий результат тестування з іноземної?

— Можна подавати результати зовнішнього оцінювання, які випускник вважає  вигідними для себе — за будь-який рік складання ЗНО, починаючи з 2008-го.

Таїсія Цезарівна ШЕВЧУК,Ружинський район, Житомирщина:

— При вступі до університету потрібна математика. Але цей предмет моя дитина не складала торік — його немає в сертифікаті зовнішнього оцінювання за 2010-й. Чи можна здати лише одну математику?

— Згідно з наказом міністерства, можна брати сертифікат зовнішнього оцінювання за будь-який рік з найкращими балами. Умовно кажучи, ваша дитина може взяти українську мову за 2010 рік, історію України за 2011, а в 2012 році, якщо вона не складала математику, скласти лише один цей предмет. І подати до університету сертифікати різних років. Це визначено в умовах прийому. І це на сто відсотків виконують вищі навчальні заклади.

Ректор не може вплинути на вступ

Григорій Дмитрович СТІЙКО, Черкаси:

— У мене кілька пропозицій. По-перше, пропоную укладати договір з кожним абітурієнтом на відпрацювання 3 — 4 років за спеціальністю за призначенням. А державні та комерційні структури зобов’язати забезпечити випускників вишів роботою. 

— Це дуже добре, але надзвичайно складно вирішити, оскільки Конституція гарантує кожній людині право на вищу освіту. І якщо людина не погодиться на відпрацювання, існує дуже мало важелів, щоб не порушувати закон і її змусити. Адже сьогодні переважна кількість роботодавців перебувають у приватному секторі.

Крім того, коли ми говоримо про вищу освіту, важливо пам’ятати її соціальну функцію як основний чинник, яким держава підвищує освітній рівень населення, робить нас мудрішими. Приміром, серед дорослого населення України 28% мають вищу освіту, а в країнах Європи — понад 45%. А це впливає і на рівень вихованості населення, і на його поведінку тощо. Але ідея дуже цікава і, думаю, будемо її опрацьовувати під час роботи над новим законом «Про вищу освіту».

— Пропоную для студентів, які бажають навчатися за кордоном, обов’язково укладати контракт — щоб молодь поверталася працювати в Україну. 

— Правильно, вперше в 2011 році уряд Азарова започаткував програму навчання українських студентів та аспірантів за кордоном. Конкурсний відбір найкращих відбувався в три етапи. З кожним студентом університет уклав відповідний контракт. Якщо людина потім не  працюватиме там, де визначить університет, вона повинна  відшкодувати кошти за навчання за кордоном. Звісно, вибирали кращих — тих, кого університети хочуть забрати собі на поповнення кафедр і лабораторій.

Загалом на цю програму держава торік видала близько 45 млн гривень, і є вже позитивні результати. Скажімо, ректора Чернігівського політехнічного університету запросили до Уельсу. За кордоном відзначають досить високий рівень знань у наших молодих магістрантів, а трьом викладачам — молодим аспірантам — запропоновано викладати в Гарвардському університеті. Тож приємно, що українська молодь показала себе на високому рівні — не просто конкурентоспроможною, а навіть багато в чому сильнішою за своїх ровесників.

— Українське село потребує фахівців — від механізатора до фельдшера. Тому треба сприяти набору до навчальних закладів саме таких абітурієнтів.

— Насправді це вже реалізується — на аграрні спеціальності цільовий набір сягає 75%.

— І останнє. На мою думку, тестування — це лотерея, де діти просто вгадують відповіді...

— Велика група фахівців щороку працюють над удосконаленням цих питань. Але поки що соціологія показує, що значна частина суспільства більше налаштована на підтримку тестування. Це треба теж враховувати. От мене торік критикували, що ми відновили перехідні екзамени в 5, 8, 9 класах. А я вважаю, що це абсолютно правильно. Цілі покоління зросли, стали освіченими людьми, і ніхто не постраждав від того, що своєму вчителю в кінці року здавав перехідний екзамен. Тобто немає панацеї. Треба дбати про якість знань, і тестування задумувалося лише як одна з форм підвищення якості знань. Сьогодні аналіз показує, що тестування не дало разючих результатів у підвищенні якості освіти. Тому в новому законі ми хочемо повернутися до моделі, яка дає високу якість відбору абітурієнтів в усі без винятку провідні університети світу: коли при вступі враховується бал шкільного атестата, результати тестування і бал вищого навчального закладу.

Микола,  випускник:

— Що саме мається на увазі під балом ВНЗ — тобто, крім тестування, випускникам доведеться складати ще й вступні іспити в університеті? І чи чекає це вже на сьогоднішніх абітурієнтів?

— Ця новація не поширюється на абітурієнтів 2012 року, оскільки новий закон «Про вищу освіту» ще не прийнятий. Це законопроект, який обговорювався разом з керівниками вищих навчальних закладів, представниками студентського самоврядування. У світі практично скрізь побудована класична тріада. Вона, як правило, в найбільш відомих університетах складається приблизно з 1000 балів. І в цю тисячу в різних пропорціях входять три результати: підсумковий — за середню освіту, результат зовнішнього оцінювання і бал вишу. В якій формі може бути реалізований бал університету? Це й есе, які дуже полюбляють американські університети, це й письмові, логічні завдання. Так працюють і Гарвард, і Кембридж, і Єльський, і Шанхайський університети. І лише ми чомусь відігнали наші університети від вибору найкращого абітурієнта. Але наше відомство регулюватиме лише, щоб бал вишу становив не більше 20% від загальної кількості балів абітурієнта. Все інше варто віддавати університетам, адже автономія не може бути весь час на короткій мотузці.

— Чи не повернеться корупція в українські виші завдяки введенню бала університету?

— Знаєте, я навчався в університеті і її не помітив. Про корупцію базікають грантожери й ті, хто не хоче отримати якісні знання. Переконаний, що гроші пропонують студенти, які не можуть скласти іспитів лише завдяки власному розуму.

Тетяна Петрівна, Вінниччина:

— Щоб вступити до Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова, потрібно заплатити таксу — від 15 до 20 тисяч доларів. Боротьба батьків виявилась безрезультатною. Що ви особисто в змозі зробити з цим явищем та в які строки?

— Вінницький національний медичний університет ім. Пирогова перебуває в підпорядкуванні Міністерства охорони здоров’я. Втім, кожен прояв зла і корупції має конкретне обличчя і прізвище. Тому просто такий сигнал нічого не дає — треба написати конкретне звернення: хто вимагає хабар і за що. Інакше боротися неможливо, от і виникає легенда про суцільну корупцію. Я переконаний, що бал університету абсолютно не завадить талановитим людям вступати до вишів. Тому що нині університети полюють за талановитими абітурієнтами на інженерні, технічні і виробничі напрями підготовки. Це ж трагедія, коли за тестами вступають до Київської політехніки і 65% студентів під час першої зимової сесії не можуть скласти математику. Подібна ситуація й у Львівській політехніці, інших закладах. Це біда! А корупцію живить тільки той студент, який не хоче вчитися.

Нині ректор не може вплинути на вступ. Яким чином керівник вишу може вас зарахувати з нижчими балами, ніж в інших абітурієнтів? Адже вся інформація є в електронній базі, вона ретельно перевіряється і контролюється міністерством. І жоден ректор не посміє це приховати. Крім того, ми щороку робимо звірку наказів про всіх, хто не потрапив. Всі атестати і сертифікати ЗНО перевіряються автоматично.

Потрійний контроль

Наталя Олександрівна, Дніпропетровськ:

— Моя донька вступила до університету з другого разу. Однак ми витримали величезне нервове напруження — чи варто залишити аж три хвилі подання оригіналів документів? Можливо, краще абітурієнтам одразу визначатися з вибором ВНЗ?

— Так буде і надалі. Поясню чому. Ми зараз дозволили дітям подавати документи в п’ять вищих навчальних закладів на три спеціальності в кожному. Під час першої хвилі вступники заповнюють місця в найбільш престижних університетах. А ті, хто не зміг пройти на бюджет, далі мають можливість вибрати інший навчальний заклад, де нижчий рівень прохідних балів. І потім втретє, коли не побачили себе в списку зарахованих серед абітурієнтів з більш високими балами. Тоді вступники мають ще одну можливість спробувати подати свої документи. І вже після 11 серпня також можна подати документи на контрактну форму навчання.

Тому одна хвиля була б, якби дозволялося вступати тільки в один університет на одну спеціальність. Але, думаю, це буде гірше для переважної кількості абітурієнтів, оскільки високий конкурс залишиться лише в найпрестижніших університетах столиці, Харкова, Дніпропетровська, інші навчальні заклади залишаться без абітурієнтів. А частина молодих людей втратять можливість одержати знання і вищу освіту.

Наталя,  м. Київ:

— Якщо абітурієнт подаватиме документи в електронному вигляді, яким чином можна контролювати рейтингові списки під час вступної кампанії? І хто гарантує, що в приймальній комісії без помилок внесуть усі мої дані?

— Існує потрійний контроль: сайт Міносвіти, електронна система «Конкурс» і власний — через ваш логін і пароль. За достовірність внесення даних відповідальність лежить на приймальній комісії. Вона повинна, одержавши електронну заяву, внести прізвище і дані абітурієнта в рейтинговий список університету. Вступник у свою чергу повинен це перевірити.  У нас торік були скарги. Наприклад, від абітурієнтів Дніпропетровського національного гірничого університету. Міністерство втрутилося в ситуацію, і в навчальному закладі на допомогу приймальній комісії залучили всіх викладачів — за одну ніч вони надолужили 2—4-добове відставання. І прізвища всіх дітей відразу з’явилися на сайті університету і на дошці оголошень приймальної комісії.

Олег ЛЕПЬОШКІН, Сумщина:

— Чи збільшується цього року набір студентів до вишів за державним замовленням і на які спеціальності?

— Державне замовлення затверджує Кабінет Міністрів за поданням Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Міністерство освіти опрацьовує дуже уважно з кожним регіоном по кожній спеціальності. По кожному університету ми подали свої пропозиції. Цього року, за даними Державного комітету статистики, 11 клас закінчать майже 320 тисяч випускників. Враховуючи це, пропонуємо державне замовлення на рівні 40% — тобто приблизно для 128 тисяч вступників. Це набагато більше, ніж у радянські часи, коли держзамовлення охоплювало близько 20% абітурієнтів. Кількість державних місць збільшиться для напрямків з інформаційно-комунікаційних технологій,  інженерних спеціальностей, природничих, математичних тощо. Більш чітка інформація буде після того, як уряд затвердить розмір державного замовлення за поданням Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Ангеліна ВІТОЦЬКА, м. Київ:

— Чому у вишах багато бюджетних місць віддають пільговикам? Вони приходять з мінімальними балами і вступають до університетів, а розумні діти залишаються за бортом. Чи не варто зменшити кількість пільгових місць до 10%?

— Можливо, це було б правильно. Але всі пільги встановлені законодавством, і жоден міністр не може їх скасувати. Зі свого боку, коли я почав працювати міністром, наше відомство в Умовах прийому до ВНЗ запровадило певне обмеження — не більше 25% від держзамовлення, щоб пільговики не забирали 100% місць найбільш престижних напрямів підготовки в провідних університетах країни. Водночас і самі виші зараз мають можливість підняти планку прохідних балів на профільні предмети. Таким чином місця державного замовлення не забиратимуть молоді люди, які мають пільгові категорії, але набагато нижчі бали.

Оксана,  м. Київ:

— Скажіть, навіщо при вступі до гуманітарних вишів тепер потрібно нести тест з математики, російської мови? 

— Це стосувалося лише всесвітньої історії при вступі на міжнародні відносини і геологію — там ми посилили математичну складову, на решті напрямків усе залишилося, як і було торік. А російська мова увійшла при вступі на журналістику як предмет за вибором: або іноземна, або російська. Якщо в нас значна частина ЗМІ виходить російською мовою, то зрозуміло, що Інститут журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка поставив собі російську, бо йому треба кудись працевлаштовувати своїх випускників.

— Останнім часом ведеться багато дискусій щодо законопроекту «Про вищу освіту». Зокрема, майбутніх студентів турбує можливість підвищення плати за навчання для контрактників.

— Законопроект не дозволяє змінювати плату за навчання протягом терміну навчання.

— На який термін університет може укладати договір зі студентом-контрактником?

— На строк навчання за відповідною програмою. Наприклад, програма навчання для бакалавра триває 4 роки, спеціаліста — 1 чи 1,5, магістра — 2 роки. Іншої угоди немає, виш не зможе укладати договір, скажімо, на півроку чи рік, а потім змінювати вартість навчання.

Анатолій, студент:

— Коли стипендії нарешті доростуть до прожиткового мінімуму?

— Одразу, як тільки Верховна Рада ухвалить закон «Про вищу освіту». Там ця норма чітко прописана. А чим триваліший час він буде відкладатися під різними штучними вигаданими приводами, тим менше шансів, що стипендія досягне прожиткового мінімуму.

Пряму лінію
підготувала і провела 
Інна КОВАЛІВ, 
«Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

Дмитро ТАБАЧНИК. Народився 26 листопада 1963 року в Києві. Закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор, автор (співавтор) понад 400 наукових праць. З грудня 2010 року — міністр освіти і науки, молоді та спорту України.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Особливості умов прийому до ВНЗ у 2012 році

1.  До переліку конкурсних предметів, з яких можна буде проходити зовнішнє оцінювання, введено всесвітню історію. Цей сертифікат можна буде подати при вступі на напрями «Міжнародні відносини», «Політологія», «Історія». Змінено конкурсні предмети за напрямами «Геологія» та «Готельно-ресторанна справа».

2. Вступник може подати в електронній формі заяву про допуск до участі у конкурсному відборі до ВНЗ. Приймальні комісії зобов’язуються фіксувати факт кожної подачі заяви в паперовому вигляді у Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

3. Встановлюються три етапи зарахування після оприлюднення першого, другого та третього рейтингових списків: по чотири, три та три дні.

4. Абітурієнти можуть подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2012 році, або сертифікати чи їхні дублікати за 2008 — 2011 роки.

5. Для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарного спрямувань) до участі у конкурсному відборі допускаються вступники, які подають сертифікати УЦОЯО (або їх копії) з балами не нижче 124 балів з непрофільних та не нижче 140 балів з профільних конкурсних предметів.

6. Передбачається обов’язкове зазначення у Правилах прийому до ВНЗ порядку нарахування додаткових балів особам, які в рік вступу закінчили підготовчі курси і вступають до цього ж вишу на відповідний напрям підготовки (на природничо-математичних, інженерно-технічних спеціальностях).

7. Відміняється, що результати творчого конкурсу оцінюються сумарно за 12-бальною або 200-бальною шкалою незалежно від кількості етапів проведення конкурсу. Тепер кожний етап (не більше ніж три) може бути оцінено максимум у 200 балів.

8. Приймальним комісіям за умови наявності педагогічних і науково-педагогічних кадрів надається можливість встановлювати вступний екзамен для осіб, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за напрямом 6.020303 «Філологія (мови національних меншин)» та здобули повну загальну середню освіту мовами національних меншин (угорська, молдавська, румунська, кримськотатарська, польська) і мають з цієї мови оцінку в атестаті. Результат екзамену оцінюється за шкалою від 100 до 200 балів і зараховується замість бала сертифіката з іноземної мови.

9. Формування списків рекомендованих до зарахування вступників відбувається у межах обсягу державного замовлення, за його відсутності — у межах ліцензійного обсягу.

10. Кожне рішення приймальної комісії про рекомендування до зарахування оприлюднюється в день його прийняття не пізніше 12 години.

11. Вступники, які до 10 серпня не подали до приймальної комісії оригінали документів, втрачають право зарахування на навчання за державним замовленням, а також на навчання за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів.

12. Інформування громадськості про подання заяв на вступ до вищих навчальних закладів І—IV рівнів акредитації здійснюється за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти в інформаційній системі «Конкурс». Приймальні комісії зобов’язані подавати у встановленому порядку отримані від вступників відомості до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни  ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.