У процесі децентралізації Дніпропетровщина першою в Україні затвердила Перспективний план формування територіальних громад і вже має 15 погоджених об’єднаних територій. Днями в регіоні створили і перші міські об’єднані громади: Апостолове й Зеленодольськ об’єдналися з прилеглими до них селами.

«Раніше об’єднувалися лише сільські та селищні ради, які мали приблизно рівні фінансові та економічні можливості. А тепер згуртувалося місто із селом. Це перший крок до того, щоб стерти кордон між ними й відродити економіку територій», — зауважив директор департаменту економічного розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації Олексій Псарьов.

У цьому департаменті стверджують, що громади завдяки наданим їм законодавством фінансовим перевагам збільшать надходження до своїх бюджетів у кілька разів. Наприклад, 60% податку на доходи фізичних осіб та 5% акцизного збору, які спрямовував район в обласний і державний бюджети, залишатимуться на місцях. Згідно з розрахунками фахівців ОДА, надходження Апостолівської об’єднаної громади зростуть у 2,7 раза — із 9,5 мільйона гривень до 25,7 мільйона, Зеленодольської — із 22,4 мільйона до майже 44 мільйонів. Цими коштами об’єднані громади розпоряджатимуться самостійно і використовуватимуть їх на розвиток своїх територій, напряму співпрацюватимуть з державою.

Днями керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації презентувало результати децентралізації німецькій делегації — депутатам парламенту землі Саксонія-Анхальт. Гості залишилися задоволені принципами створення територіальних громад цього краю.

«Усього у нас буде 89 громад, 15 із яких уже братимуть участь у виборах за новим законодавством. Попри те, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня, за завданням керівника облдержадміністрації Валентина Резніченка ми заздалегідь почали навчати наші громади проектному менеджменту. Вони повинні вміти грамотно створювати проекти і отримувати гроші з державного бюджету для їхньої реалізації», — розповів німецьким делегатам заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман.

Депутат соціал-демократичної партії Німеччини Рита Міттендорф поцікавилася, чому лише 15 громад візьмуть участь у виборах. Пан Кужман пояснив їй, що головний принцип, за яким на Дніпропетровщині відбувається децентралізація, — добровільне об’єднання. І саме ці 15 громад першими виявили бажання йти на вибори.

Депутат німецької Партії зелених Зерен Гербст зауважив, що процес децентралізації в Україні надто повільний. На його думку, добровільне об’єднання громад потребує правильного підходу. Скажімо, не варто об’єднувати слабкі із слабкими, а сильні із сильними. Адже це не сприятиме розвиткові регіону в цілому. Німеччина пройшла шлях децентралізації і має успішну модель: чіткий розподіл компетенцій національного, обласного, районного та місцевого значення. Головні питання вирішують на місцевому рівні.

Україна йде правильним шляхом конституційної реформи, але це складний і довготривалий процес.