Знання англійської мови для українців має бути звичним умінням — як, скажімо, користуватися комп’ютером. Заохочувати громадян до її вивчення вже найближчим часом пропонують засновники проекту GoGlobal. Адже знання англійської дає доступ до світових соціальних, економічних, освітніх, медичних та культурних можливостей.

З 1 січня 2016 року набуде чинності Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом.

Для українських товаровиробників з’являться нові можливості щодо збуту вітчизняних товарів та послуг. Але перед тим, як українські товари експортуватимуться на ринки Європейського Союзу, потрібно укласти чимало торговельних угод і контрактів, привести статутну та реєстраційну документацію до європейських стандартів, впорядкувати юридичну та фінансову документацію, тобто перекласти весь цей пакет документів на англійську мову. 

Нещодавно Президент Петро Порошенко підписав відповідний Указ «Про оголошення 2016 року Роком англійської мови в Україні». Тож тепер на загальнодержавному рівні передбачено заходи, що сприятимуть вивченню мови міжнародного спілкування — не лише для школярів та студентів, а й для людей різного віку і професій. 

Відверто кажучи, читати Шекспіра в оригіналі нині може далеко не кожен українець. А шкода, бо знання англійської відкриває багато перспектив. І не тільки щодо  працевлаштування. 

Це дає змогу кожному з нас черпати нові знання із першоджерел, розвиватися у своїй професії з огляду на західні тенденції, бути в курсі всіх інноваційних розробок сучасності.

Від телебачення до ресторанів

«Ідея зародилася три роки тому під час поїздки до Грузії, де діти, молодь вже  спілкуються  англійською, а не російською, — розповідає народний депутат, засновник ради ініціативи GoGlobal Мустафа Найєм. — Мене це дуже вразило, і я замислився, чому цього нема в Україні. Тож разом із командою однодумців за підтримки держави та посольства США, фонду «Відродження», представництва British Council прагнемо зробити все можливе, щоб через 5—7 років кожен підліток в Україні, кожен випускник університету, люди різного віку і професій знали англійську або іншу іноземну мову. Це відкриє нам дорогу до великого світу».

Щоб кардинально змінити мовну ситуацію в державі, звісно, потрібно діяти масштабно — запровадити Всеукраїнську інформаційну кампанію «Україна Speaking». Англійська повинна зазвучати всюди: по телебаченню, радіо, в інтернеті, в громадських місцях (транспорті, закладах харчування тощо). Приміром, організатори проекту пропонують провідним телеканалам долучатися до популяризації вивчення іноземної та демонструвати фільми англійською мовою із субтитруванням українською. Також планується запровадити освітні теле- і радіопрограми із вивченням англійської для глядачів різного віку.

Водночас громадські активісти промоніторили ефір 10 найбільших загальноукраїнських комерційних телеканалів та виявили, що в національному телеефірі поступово скорочується використання української мови. За результатами дослідження громадянського руху «Відсіч», якщо в червні частка державної мови на телебаченні становила близько 28%, тепер зменшилася до 23%. Тож низько?якісний російськомовний продукт потрібно витісняти як із телеекранів, так і з радіоефіру. Також у межах ініціативи GoGlobal стартує проект Cinema Speaking — кіно мовою оригіналу. З кінця листопада в Україні можна буде дивитися світові кінопрем’єри мовою оригіналу.

Іще одна проблема — очищення інтернет-простору, де теж потрібно спонукати сайти подавати інформацію українською та англійською мовами. Тож незабаром приклад подадуть органи державної влади — розроблять англомовні версії своїх офіційних веб-сайтів. Також Адміністрація Президента вже зі своїх працівників почала реалізацію масштабної кампанії з вивчення іноземної. «Ми перевірили всіх наших колег на знання англійської і визначили, що мову знають 38% працівників. Решта проходитимуть курси». З жовтня цього року до АП на керівні посади приймають виключно фахівців, які знають англійську. Тепер це обов’язкова вимога при влаштуванні на роботу. Цю норму хочуть поширити й на решту українських чиновників. Їх незабаром перевірять на знання іноземної та відправлять на курси. Так, до 2020 року 100% держслужбовців повинні знати англійську.

Учителі отримають стипендію

Відомо, що 170 вчителів англійської мови із семи регіонів країни пройдуть спеціальну підготовку як тренери для своїх колег. Згодом упродовж 4-х місяців вони навчатимуть інших педагогів та отримуватимуть стипендію 2 тисячі гривень із фонду глави держави. Загалом Міносвіти проведе поетапну сертифікацію вчителів іноземних мов, понад те оплата праці буде диференційованою — залежно від фахового рівня знання мови.

Щоб покращити вивчення іноземної у школах, наступного року розширять мережу відповідних гуртків, літніх мовних таборів, проводитимуть найрізноманітніші конкурси та олімпіади. Також до навчального процесу освітяни залучатимуть іноземних фахівців — носіїв мови (таким волонтерам спростять порядок в’їзду в Україну та перебування на її території). А ще активізується обмін учнями і студентами між навчальними закладами України і держав, де англійська — основна мова спілкування.

Рівень вивчення англійської слід покращувати й в університетах. Так, на базі вишів створять мовні курси для студентів, викладачів, інших працівників. Збільшиться кількість дисциплін, які викладатимуть спудеям англійською.

«Коли створювалась програма «Горизонт-2020», однією з її цілей було досягнення, що до 2020 року 75% випускників вишів володітимуть двома іноземними мовами, — говорить заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків. — І ми розуміємо, що поки не почнуть відбуватися значно потужніші зрушення із залученням усього населення країни, нічого не зміниться. Англійську люди мають хотіти вчити, повинні бачити у цьому нагальну потребу і можливість самореалізації. Нині вчителі, лікарі, інженери шукають нову інформацію щодо свого фаху здебільшого на російських сайтах, де вона технічно оброблена російською пропагандою. Водночас світ повен цікавої першоджерельної інформації. Адже набагато ліпше пити чисту воду, ніж відфільтровану. Тому глава держави підтримав цю ініціативу».

Відтак організатори ініціативи та їхні партнери пропонують долучатися до проекту всім небайдужим: і державним службовцям, і бізнесу, який може запропонувати не лише фінансову підтримку, а й, скажімо, друкувати вивіски іноземною мовою, і незалежним організаціям різного спрямування. Адже для українців настав час не просто говорити про англійську, а нарешті почати спілкуватися англійською, щоб відчинити для себе та наступних поколінь двері у цивілізований світ.