НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

 Сніг, на який сподівалися українці півтора місяці зими, наробив лиха за кілька днів

Власкори "УК" з'ясовували, чи радують українців раптові рясні снігопади.

До відомої фрази «У природи немає поганої погоди» у Міністерстві надзвичайних ситуацій ставляться до певної міри упереджено. Що поробиш — специфіка професії диктує своє сприйняття кліматичних явищ, тим паче, що останніми роками так і чекай на якісь сюрпризи. Не стала винятком і нинішня зима: ніби реабілітуючи себе за недоданий у першій своїй половині сніг, вона щедро засипала ним після Водохреща практично всю територію України. І продовжує сипати, спричинивши подекуди не лише певні незручності для комунальників, автомобілістів і населення загалом, а й додаткові турботи рятувальникам.

У ніч проти 23 січня внаслідок несприятливих погодних умов (мокрий сніг, ожеледиця, пориви вітру) через спрацювання систем захисту ліній електропередач сталося знеструмлення 71 населеного пункту в семи областях. В Одеській області без світла залишились 24 населених пункти, у Запорізькій — 16, у Херсонській — 9, у Чернігівській — 9, у Дніпропетровській — 6, у Київській — 4 та у Черкаській — 3. Завдяки ремонтно-відновлювальним роботам, які цілодобово ведуть аварійні бригади обленерго, майже скрізь, за винятком трьох населених пунктів, енергопостачання вдалося відновити, повідомила редакцію начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю МНС України Юлія Єршова.

— Певне занепокоєння викликає ситуація на автошляхах, — зазначила вона. — Окрім Запорізької області, де внаслідок сильних снігопадів та поривчастого вітру на окремих ділянках автодоріг відзначалося ускладнення руху автотранспорту, в цілому по країні спричинених снігопадами надзвичайних ситуацій не зафіксовано. Однак підрозділи МНС перебувають у повній готовності і де треба, надають допомогу ремонтним бригадам енергетиків та облавтодорів, а також учасникам руху, які потрапили в снігові замети. Ситуація залишається стабільною, щоправда, за останніми даними, починаються сильні опади снігу в Сумській і Полтавській областях.

Юлія Єршова додала, що МНС просить громадян за таких несприятливих погодних умов утриматися від поїздок на далекі відстані. А в період сильних снігопадів прибрати власний транспорт з вулиць, не перекривати проїжджі частини доріг, під’їзди до будинків, пожежних гідрантів та водоймищ.
 

Рятували дорослихі немовлят

ЗАПОРІЖЖЯ. Найбільш проблемною ділянкою транспортного сполучення залишається траса в напрямку Бердянська. На ділянці біля села Осипенко у сніговий полон потрапила понад сотня машин. Напередодні між Приморськом та Бердянськом рятувальники звільнили зі снігового замету автомобіль, в якому знаходився чоловік з двома дітьми, одному з яких 3 роки, а другому 3 місяці. Опинившись у сніговому заметі, він не міг погодувати немовля. Співробітники ДАІ обігріли й доставили сім’ю до родичів у Бердянськ. Зараз в області працюють рятувальники з Дніпропетровської та Донецької областей, яких викликали на допомогу. За дві доби зі снігового полону на дорогах області звільнені 490 одиниць транспорту і тисяча осіб, які потребували допомоги.

Через негоду у Запорізькій області призупинено навчання у всіх школах Вільнянського району. Всього у зв’язку з погодними умовами в регіоні тимчасово не працюють 44 школи у 17 районах. Через хуртовини та снігові замети повністю знеструмлено 12 населених пунктів. Найбільше постраждали Михайлівський і Розівський райони, без світла залишилися окремі жителі Приморського і Пологівського районів, всього — 3200 осіб.

Для усунення неполадок задіяно 40 одиниць спецтехніки і близько 90 співробітників. Проте коли буде відновлено електропостачання, поки що невідомо.

Аптекарі проти заметів

ЛУГАНЩИНА. Рух трасою Ровеньки—Луганськ паралізовано на кілька годин. У сніговий полон поблизу селища Волнухино потрапили грейдер облавтодору та КамАЗ. На допомогу туди поспішив ще один грейдер, але на трасі скупчилися до 40 автівок.

У Луганську, за даними обласного управління ДАІ, на вулицях з ранку працювало 24 одиниці снігоприбиральної техніки. «Кількість дорожньо-транспортних пригод не збільшилася, робота співробітників ДАІ спрямована на запобігання аваріям і надання допомоги тим водіям, транспортні засоби яких виявилися в заторах», — розповіла прес-секретар обласного управління ДАІ Ольга Хомякова.

У Луганську на тротуарах і у дворах ростуть замети. На боротьбу з ними вже вийшли охоронці магазинів, установ та аптек. Імовірно, вже сьогодні зросте кількість травм: піску, аби посипати тротуари, немає.
 

Села у темряві

ОДЕЩИНА. Одеська область найбільше з-поміж українських регіонів постраждала від негоди, що розгулялася в Україні на вихідних. 21 та 22 січня в Ізмаїльському, Болградському та Арцизькому районах впали 122 електроопори, і без струму тут залишилися 18 населених пунктів.

Спричинені дощем та мокрим снігом спрацювання автоматичного захисту довели рахунок знеструмлених поселень до 49. До ліквідації наслідків негоди були задіяні 51 одиниця спецтехніки та 164 працівники МНС та обленерго. Їхніми зусиллями електропостачання більшості поселень відновлено. Одесу негода цього разу не зачепила.

Хуртовина наробила лиха

ДОНЕЧЧИНА. Негода завітала в Донецьку область з півдня. Спершу підрозділи із спецтехнікою управління МНС надавали допомогу сусідам із Запорізької області, а потім знайшлася робота і вдома. Місцеві «даішники» настійливо не рекомендували автомобілістам вирушати в запорізькому напрямку, а потім взагалі трасу закрили. Снігопад, що продовжувався у понеділок зранку, ускладнив ситуацію і на трасі Маріуполь—Донецьк: до автодороги, відкритої всім вітрам, прикута особлива увага, оскільки в попередні зими величезні снігові замети неодноразово паралізували тут рух автотранспорту.

Продовжують протистояти снігопаду й безпосередньо в самому приморському Маріуполі. Спеціальна техніка комунального підприємства «Зеленбуд» (всього 13 одиниць) працює на проїжджій частині міста, де за цих умов «повзає» громадський транспорт. Оскільки опади не припиняються, подекуди протистояння негоді відбувається з перемінним успіхом. Однак критичних ситуацій поки вдається уникнути.

В обласному центрі тим часом в очікуванні погіршення погодних умов для прибирання снігу задіяні 73 одиниці спецтехніки та понад сто осіб, і комунальники поки що справляються з цьогорічними опадами.

І потішив, і роботи додав

ЛЬВІВЩИНА. Сніг, якого з нетерпінням чекали, туристів потішив, а от комунальникам додав роботи. Особливо дісталося дорожникам гірських районів — сніговий покрив у Карпатах перевищує 55 сантиметрів, а подекуди й більше. Втім, підвищення температури розчистило дороги, тож на міжнародних автомагістралях затори відсутні. Орявський та Івашківський перевали відчищені від снігу, у належному стані і траса Київ—Чоп. Не закривали проїзд і на автотрасі Львів—Ужгород, що проходить через Ужоцький перевал: тут дорогу від снігу розчистили аж до асфальтного покриття. Проте водіям треба бути особливо пильними, адже на перевалах, як правило, погана видимість.

Викликає занепокоєння стан водойм області, на яких через  нестійкий температурний режим не сформувався міцний льодовий покрив. Тож зимові розваги та риболовля можуть бути небезпечними. Попереджають рятувальники про необхідність чистити дахи будинків у селах та містах від снігових «шапок», танення яких може призвести до травмування перехожих. Масштабних відключень від електропостачання на Львівщині не зафіксовано, однак мешканці обласного центру і особливо центральної частини Львова потерпають від перманентних кількагодинних вимкнень електропостачання. 

Великий сніг — велика біда

ЗАКАРПАТТЯ. В Закарпатті сніг приніс не лише радість. Ускладнилися умови проїзду гірськими дорогами і, як наслідок, 21 січня на ділянці автодороги Мукачеве—Рогатин поблизу села Ділове під тягарем снігу на дорогу впало велетенське букове дерево, приваливши своєю вагою автомобіль, який рухався у райцентр. Від одержаної черепно-мозкової травми 59-річний водій легковика помер на місці, а 36-річний пасажир знаходиться у райлікарні.

В Ужгороді наступного дня, попереджуючи нещастя, до роботи взялися працівники загону спецпризначення. Вони пообрізали заледенілі крони та стовбури дерев, які становили небезпеку для водіїв та пішоходів.

В горах склалася ситуація, яка загрожує сходженням снігових лавин, повідомив старший інспектор управління МНС у Закарпатській області Олег Шрамко. Штормове попередження передали всім підрозділам МНС і на 24 та 25 січня. Втішає те, що в місцях гірськолижних курортів небезпеки лавин немає. Але туристи, які в ці дні збираються вийти в гори, повинні не покладатися на прогнози, а обов’язково узгодити свої маршрути з пошуково-рятувальними відділами, що діють у всіх районах області.
 

Сторінку підготували: Олександр БІТТНЕР, Наталя ЗВОРИГІНА, Павло КУЩ, Іван ШЕВЧУК, Олена ОСОБОВА, Василь БЕДЗІР, Оксана МЕЛЬНИК,«Урядовий кур’єр».