ЗДОБУТОК

Цьогоріч на Одещині придбали рекордну кількість шкільних автобусів

47 шкільних автобусів упродовж року — найвищий показник з-поміж українських областей за всі роки незалежності. Тож є підстави для сподівання, що наступного року область, як і планує, відправить до шкіл ще 57 автобусів і першою в Україні остаточно розв’яже  проблему підвезення учнів.

Автобусний прорив  голова облдержадміністрації Едуард Матвійчук пояснює тим, що цьогоріч вдалося сформувати рекордний бюджет розвитку області — понад 276 млн грн. З цієї суми якраз і викроїли 100 мільйонів на сферу освіти, зокрема 15 мільйонів на закупку шкільних автобусів. Їх замовили на розташованому поряд з Одесою Іллічівському заводі автомобільних агрегатів ЗАТ «ЗАЗ». Таким чином гроші, виділені на придбання автобусів, залишилися в економіці краю.

«Це дало поштовх для розвитку будівництва автобусів на підприємстві-виробнику, — каже Едуард Матвійчук. — А ще завдяки тому, що цей вид транспорту виробляється місцевим підприємством, нам вдалося зекономити бюджетні кошти в розмірі 1,5 млн грн. Одеська обл-держадміністрація першою дала заводу значне замовлення, за нами цю ініціативу підхопили інші регіони. Днями на підприємстві взялися до нового завдання: почали виробництво автобусів більшої місткості: замість 25 місць — 33. Саме такі автобуси, на 32–40 місць ми плануємо закупити у 2012 році».

Таким автобусом приємно їхати навіть до школи. Фото автора

Ще один бонус від залучення місцевого виробника — хороші умови для вчасного і відповідального обслуговування техніки, як гарантійного, так і на подальший період.

«Для міських та районних бюджетів це економічно вигідно, — пояснює посадовець переваги застосування «школяриків» порівняно з послугами звичайного громадського транспорту та залученням приватників. — Вони несуть тільки експлуатаційні витрати на заробітну плату, паливо. А головний здобуток — це безпека дітей та можливість своєчасно доставити школярів до навчального закладу».

Високу оцінку одеському досягненню дав перший віце-прем’єр-міністр  Андрій Клюєв. Саме він вручив ключі від новеньких автобусів представникам районів під час відкриття новозбудованої школи в селі Олександрівка — однієї з шести, які вперше цього року відкрили свої двері школярам. Зручні, затишні приміщення там, де є кого навчати, і можливість дістатися до них з усіх малонаселених закутків області — таке завдання ставить перед собою керівництво регіону в рамках програми «Освіта Одещини».