МЕТАЛИ. Найпопулярніший і один із найдорожчих металів — золото — стрімко зростає в ціні по всьому світові. Якщо 18 липня на біржах Америки і Європи його вартість була $1600 — 1601 за трійську унцію, то вже 19 липня, за даними Української біржі дорогоцінних металів (УБДМ), цей показник становив $1607 за трійську унцію. У нашій країні золото продається практично за ціною цього товару на світових біржах.

У чому причини такої тенденції? Як вважають відомі світові фінансисти, сталося це через те, що постійно зростає інвестиційний попит на цей дорогоцінний метал при великому переддефолтному очікуванні в США та на фоні низки економічних проблем у країнах ЄС. Інвестори цих країн просто були змушені переводити свої активи не в долар та євро, яких «трясе», а в «спокійне» золото, яке, як завжди, залишиться саме золотом і чудово «перебуде» будь-яку кризу.

Чимало аналітиків переконані, що зараз великим грошам у багатьох країнах світу просто немає куди подітись. Відтак паперові грошові знаки знецінюються, і вибору, окрім вкладання у золото, начебто і немає. Більше того, останнім часом активізувався попит не лише на цей метал, а й на мідь і алюміній, які дешевші на відміну від золота.

До того ж, зростання цін підігрів і великий попит на цей метал і з боку Індії та Китаю. Індія, як відомо, є одним із найвизначніших виробників ювелірних виробів, а Піднебесна, за словами спеціаліста УБДМ Сергія Ніколаєнка, вже давно дійшла висновку, що треба накопичувати у своїх запасах не долари, а саме золото. «Таким чином, Китай наразі має найбільший у світі золотовалютний запас, і я думаю, що цій країні не загрожують серйозні катаклізми. От якби керівники нашої країни зрозуміли це і зробили те саме, то економічний стан України був би набагато кращим», — зазначив він кореспонденту «Урядового кур’єра».

Експерт має рацію хоча б тому, що чимало керівників головних фінансових установ світу вже стали серйозніше ставитися до поповнення золотовалютних запасів своїх центральних банків.

Яким чином зростання вартості благородного металу вплине на українську економіку? С. Ніколаєнко впевнений, що на господарство нашої країни ця тенденція істотного впливу не зробить. За його словами, люди повинні розуміти, що не золото зростає у ціні, а світові валюти знецінюються, і на цьому фоні цей метал виглядає досить упевнено.

А, за словами радника голови правління ЮнексБанку Анатолія Тимофеєва, допоки золота лихоманка ніяк не вплине на стан економіки України. «У нас цей метал скуповується фізичними особами з метою збереження коштів від інфляції і для заробітку», — додає він.

Чи посилиться надалі тенденція зростання вартості золота? Тут слід зазначити, що переважна більшість експертів впевнені, що Америка і Європа найближчими місяцями успішно подолають свої проблеми і метал в ціні не зростатиме. Однак якщо такого не станеться, вартість золота стрімко зростатиме протягом 2011 року і до його кінця може зупинитися на позначці $2 тис. за трійську унцію.  Втім, приміром, керівник відділу продажів та трейдингу, член ради директорів компанії Concorde Capital Григорій Пелех вважає, що золото зростатиме в ціні у будь-якому разі і нова фаза цього процесу настане відразу після підняття ліміту за боргом США. Але чекати 2 серпня залишилося уже й не так багато.Тож невдовзі всі ми зможемо переконатися у правоті тієї чи іншої думки.