ПОЗИКА

Проблемна Греція отримала черговий пакет фінансової допомоги

У четвер лідери країн Єврозони домовились на саміті у Брюсселі надати пакет фінансової допомоги Греції у розмірі 109 мільярдів євро і перекласти найбільші витрати на приватних кредиторів. За словами Президента Франції Ніколя Саркозі, земля Олімпу віддаватиме борги впродовж десятків років.  

Варто зазначити, що на тлі цих повідомлень відбулися певні зміни на світових фондових ринках. Зокрема азійські зреагували спокійно, а от акції європейських банків почали стрімко зростати. Як відомо, нині найбільшими кредиторами Греції є саме німецькі та французькі банки.

Водночас Інститут міжнародного фінансування — світова торговельна організація, яка представляє великі банки і найбільших у світі кредиторів, — стверджує, що у запланованій реструктуризації боргу задіяно 90 відсотків приватного грецького капіталу, а у кредиторів буде чотири варіанти поведінки: всі вони дають Греції більше часу на виплату боргів — від 15 до 30 років. За нинішнім планом, країні полегшать виплату боргів на 50 мільярдів євро.

Як відомо, слабка ланка загальноєвропейської економіки отримала перший пакет допомоги у травні минулого року, але боргова криза у краї міфічних богів і далі підриває рівновагу на глобальних фінансових ринках.

Перед початком саміту в Брюсселі світові політики та міжнародні організації тиснули на Європейський Союз вжити рішучих заходів для виходу Греції з кризи, бо це негативно впливає не тільки на Єврозону, а й на всю світову економіку, повідомляє Бі-Бі-Сі.