ФІНАНСИ 

Кількість банків за останній час на Черкащині відчутно зменшилася. Як повідомив начальник управління НБУ в Черкаській області Сергій Забудський, шляхом реорганізації закрито дев'ять філій і 57 відділень. Триває процес оптимізації та оздоровлення банківської системи. Нині вона нараховує в області 30 філій і 709 відділень, які представляють 61 банк-юридичну особу.

Кількісні зміни, однак, не вплинули на стабільність банківської системи, ліквідність якої зміцнилася. Довіра населення до цих установ повертається. За минулий рік вклади населення зросли на 37% і становили більше 4 млрд грн. Вони і надалі зростають. Приблизно 80% - кошти фізичних осіб. Особливо активно вкладали гроші черкащани в грудні - 315 млн грн, що становить майже 45% загального приросту.

Однак проблема заборгованості позичальників перед банками не тільки не зникла, а й ускладнилась. Як розповів Сергій Анатолійович, у структурі проблемної заборгованості більше третини становлять прострочені кредити, надані фізичним особам. За минулий та позаминулий роки проблемна заборгованість зросла втричі. Це непокоїть банкірів, але вони, проте, не збираються зменшувати кредитування виробників. Банки області посилюють кредитування агропромислового комплексу. Як підрахували фахівці, тільки для цьогорічної посівної аграріям необхідно 1,5 млрд грн. Оскільки більше третини сільськогосподарських підприємств сьогодні потребує серйозної фінансової підтримки, то буде залучено до 450 млн грн банківських позик. Окрім того, банкіри долучаються до участі в реалізації на Черкащині національних проектів.

- В області досягнуто певної стабільності в економіці, -наголосив нещодавно на нараді з керівниками банківських установ області голова облдержадміністрації Сергій Тулуб. - Торік область забезпечила високий рівень зростання обсягів виробництва промислової продукції (до 17% ) та сільського господарства - 5%. Це зміцнює впевненість людей у завтрашньому дні, як і стабільна робота банків.