ВІЗИТ

Микола Азаров у Австрії взяв участь в економічному
форумі «Інновації: розширення інноваційного простору»

У Відні глава українського уряду зустрівся з Федеральним канцлером Австрії Вернером Файманом, віце-канцлером — федеральним міністром з європейських і міжнародних справ цієї країни Міхаелем Шпіндельеггером, Генеральним директором МАГАТЕ Юкія Амано.

Після переговорів з віце-канцлером Австрії Микола Азаров доручив Міністерству інфраструктури та Міністерству економічного розвитку та торгівлі розробити українські ініціативи в рамках Дунайської стратегії. Адже, за його словами, Україна готова обговорити конкретні проекти співпраці.

Микола Азаров вважає необхідним знайти компромісне рішення з Румунією щодо проходу суден румунською частиною Дунаю. Наразі Україна проводить роботи з поглиблення української частини гирла цієї річки. Київ також хоче вийти на спільне тарифне рішення щодо проходу суден Дунаєм, оскільки на сьогодні тарифи, встановлені Румунією, вищі, ніж наші. Прем’єр-міністр поінформував Міхаеля Шпіндельеггера про модернізацію портів та судноремонтних заводів, які проводить Україна, що дозволить пришвидшити розвиток судноплавства на українській частині Дунаю.

У свою чергу австрійський віце-канцлер зазначив, що Стратегію Придунайського регіону вже сформовано. На його думку, тепер необхідно переходити до реалізації конкретних проектів, і вже найближчим часом формулювати пакет пропозицій для придунайських країн та приступати до їх реалізації.

На переговорах з Гендиректором МАГАТЕ Микола Азаров заявив, що Україна практично виконала свої зобов’язання щодо вивезення високозбагаченого урану, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Він також повідомив, що Україна практично зібрала необхідні кошти на будівництво конфайменту над зруйнованим реактором ЧАЕС. «Ми розуміємо, що повинні гарантувати безпеку цього об’єкта для України і для Європи», — наголосив Микола Азаров. На його думку, головними напрямками співпраці України з МАГАТЕ на сьогодні є технічна сфера, а також питання ядерної безпеки та верифікації ядерних відходів. Прем’єр-міністр також офіційно підтвердив участь України у конференції з вивчення досвіду ліквідації аварії на АЕС «Фукусіма», яка відбудеться наприкінці червня під егідою МАГАТЕ.

У свою чергу Юкія Амано зазначив, що вважає участь України у цьому заході надзвичайно важливою, оскільки її досвід у ліквідації наслідків чорнобильського лиха дуже цінний. Він також повідомив, що МАГАТЕ очікує від міжнародних експертів звіту щодо наслідків аварії на «Фукусімі».

У Відні Микола Азаров взяв участь в українському ланчі за участю керівників провідних австрійських бізнес-компаній. «Мені приємно відзначити, що українсько-австрійські відносини виходять на високий міждержавний рівень, — сказав Прем’єр. — Інтенсивність контактів на міжурядовому і державному рівні свідчить про бажання наших країн поглиблювати двосторонні відносини». Він закликав австрійський бізнес працювати в Україні.