Одним із ключових аспектів і реальних результатів розпочатих два роки тому перетворень у газовому секторі є те, що вперше за історію незалежності наша країна три місяці живе без постачання російського природного газу. За цей період у ПАТ «Газпром» не придбали жодного кубометра блакитного палива.

Підвищення економічної ефективності, посилення конкуренції, демонополізація ринку, запровадження правил і процедур, які відповідають Третьому енергетичному пакету ЄС, мають стати базовими елементами нового ринку електричної енергії в Україні. Таку позицію висловив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час наради, присвяченої подальшим реформам в енергетичній галузі й запровадженню нової моделі енергоринку.

Лібералізація й спрощення

Уряд підготував відповідний проект закону і надіслав для аналізування західним партнерам. У листі за підписами Світового банку, Енергетичного співтовариства, делегації Європейського Союзу, Європейського банку реконструкції та розвитку, USAID західні партнери запропонували одинадцять правок до цього законопроекту.

«Нам треба чітко визначитися щодо того, яку модель електроенергетичного ринку будуємо в Україні. Ця модель повинна цілком відповідати Третьому енергетичному пакету Європейського Союзу. І ті пропозиції, які висловлено в листі п’яти наших західних партнерів, потрібно в обов’язковому порядку врахувати в проекті цього закону», — переконаний глава уряду.

Окрім ухвалення нового закону про ринок електроенергетики, слід ухвалити закон про Національну комісію з регулювання енергетики і комунальних послуг. «Національна комісія мусить бути повністю незалежним органом і незалежним регулятором на ринку електричної енергії. Сьогодні цей орган призначає Президент. Відповідно до проекту закону, направленого до Верховної Ради, членів і керівника Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг повинні обирати на незалежному конкурсі, — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — І цей закон має бути ухвалено».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності ухвалення закону про порядок підключення до електричних мереж, адже нині монополія на цьому ринку зумовлює високу вартість підключення та жахливу бюрократію і не дає змоги розвиватися бізнесу, а громадянину країни — вільно обирати постачальника електричної енергії й мати безпосередній і швидкий доступ до її постачання.

Нині Україна посідає дуже скромне місце в світі за легкістю процедури підключення до електричних мереж. Натомість ухвалення закону про спрощення цих процедур відкриє Україні шлях до підвищення принаймні на 20 позицій у рейтингу Doing business.

«Тому руйнуємо монополію, створюємо економічно ефективну модель ринку електроенергетики і стаємо частиною насправді європейського енергетичного ринку», — наголосив глава уряду, додавши, що для цього необхідно, аби Верховна Рада підтримала згадані законопроекти.

Підтримка не забариться

Прем’єр-міністр небезпідставно сподівається, що ринок так само підтримуватиме ці починання, тому що це шлях до залучення інвестицій і дуже серйозно впливатиме на вартість об’єктів електроенергетики, які Україна планує приватизувати в цьому і наступних роках. Що ліберальнішим буде ринок, то вищою буде ціна об’єктів електроенергетики і дешевше коштуватимуть послуги як для підприємців, так і для громадян. «І це наша мета як уряду», — зазначив Арсеній Яценюк.

Результатом наради стало рішення розглянути на урядовому засіданні проект закону про ринок електричної енергії задля подальшого його внесення до Верховної Ради.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин представив результати роботи свого відомства щодо відпрацювання пропозицій світових фінансових структур. Він окреслив особливості й переваги нової моделі ринку електроенергії, насамперед відкритість і збалансованість інтересів учасників ринку. «Перевагами також є підвищення економічної ефективності, конкуренція на ринку і впровадження правил і процедур, які відповідають Третьому енергопакету», — наголосив очільник міністерства.

Докладна презентація законопроекту, який розробило Міненерговугілля, доступна за таким посиланням http://energyreform.uacrisis.org/electricity

Підтримали проект закону й присутні на зустрічі представники міжнародних донорів в Україні, зокрема Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейської Комісії, Секретаріату Енергетичного співтовариства й Агентства США з міжнародного розвитку. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»