РЕФОРМА

Вінниччину, Донеччину та Дніпропетровщину почали лікувати по-новому

"Тема прозорості медичної реформи є ключовою. Тож наше завдання - шукати "больові точки" медичної сфери та дійти висновку, яким шляхом їх ліквідувати", - зазначила перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова на нараді з питань проведення у Донецькій, Дніпропетровській та Вінницькій областях експерименту з реформування системи охорони здоров'я.

У його рамках потрібно напрацювати основні напрямки структурної реорганізації мережі закладів охорони здоров'я щодо рівнів надання медичної допомоги з урахуванням особливостей адміністративних територій. А це - щільність населення, стан транспортних комунікацій, матеріально-технічний, кадровий потенціал лікарень, медичних центрів, їх профіль та, власне, структура лікування. Приділятиметься увага й розподілу закладів охорони здоров'я, які надають вторинну медичну допомогу, враховуватиметься її інтенсивність, особливості фінансового забезпечення.

Щодо реформи у пілотних областях виділено три основні моменти. Найважливіший полягає у реструктуризації мережі лікувальних закладів. Аби її оптимізувати, слід зрозуміти, які заклади нам взагалі потрібні, у якій кількості та як правильно сконцентрувати фінансові ресурси. На нараді також не обійшли увагою питання взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

"Експеримент у трьох областях триватиме два роки, а на третій його результати поширяться всією Україною. Нам потрібна єдина команда, консенсусна думка", - наголосила Ірина Акімова. Проте на наступний рік додаткових коштів не передбачено. Виділити суму, за словами першого заступника Глави АП, зможуть хіба що на перенавчання персоналу, тренінги та програми від міжнародних донорів, які висловили бажання брати участь у цьому процесі.

Не слід також очікувати найближчим часом запровадження загальнообов'язкового державного страхування. З цього приводу Ірина Акімова зазначила: "На першому етапі ми реформуємо систему, засновану на державному фінансуванні. І у майбутньому, коли вона вже набуде цивілізованіших рамок, передбачається обов'язкове медичне страхування. Та, за оцінками фахівців, це станеться не раніше, ніж через три роки".

Вона звернула увагу і на необхідність законодавчих змін у сфері охорони здоров'я. Вже напрацьовано законопроект, який стосується змін до основ законодавства з надання медичної допомоги. Другий документ пов'язаний із лікувальними закладами, що функціонуватимуть в організаційно-правовій формі (підприємство визначатимуть як бюджетне чи комунальне, і якщо лікарні виділятиметься 100 грн на бинти, то їх вже не можна буде витратити на щось інше). На порядку денному і закон "Про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги". У 2012 році фінансування пілотних проектів регулюватиметься бюджетним кодексом. З цього приводу найближчим часом потрібно буде відпрацювати відповідний документ.