Про це заявив президент Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) Марін Мрчела під час чергового пленарного засідання у Страсбурзі. Українська делегація розповіла учасникам зібрання про прогрес в удосконаленні системи запобігання і протидії корупції  у нашій державі та у виконанні рекомендацій GRECO.

Слово за експертами

За словами керівника української делегації, голови Державної реєстраційної служби Дмитра Ворони, на виконання рекомендацій GRECO  було прийнято чотири закони. Їх актуальність полягає у тому, що в них зокрема розроблено процедуру спецконфіскації та запроваджено кримінальну відповідальність юридичних осіб за корупційні дії в інтересах таких осіб. Крім того, було ухвалено зміни до Базового закону про протидію корупції щодо запобігання виникнення конфлікту інтересів та посилення гарантій захисту інформаторів — осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення. «Наші законотворчі ініціативи керівництво GREСO підтримало і побажало успіхів у їх імплементації», — сказав у коментарі «УК» Дмитро Ворона. За його словами, експерти GRECO вивчатимуть тексти українських антикорупційних законів та  нададуть свої висновки  наприкінці року.

Часто-густо ми самі провокуємо такі протиправні діяння. Фото Володимира ЗAЇКИ

Бажання і воля є

«Виконання країнами наших рекомендацій, безперечно, вітається», — сказав у коментарі «УК» президент GRECO Марін Мрчела. На його думку, факт ухвалення антикорупційних законів уже є знаком, що уряд країни має політичну волю і закладає фундамент для запобігання та боротьби з корупцією. «Але після прийняття закону відкривається довгий шлях його втілення в життя, а це може бути надзвичайно складним завданням», —  додав експерт Ради Європи, зауваживши, що це стосується кожної держави, а не лише України. Він також наголосив, що досі «Україна жодного разу не виявляла небажання виконувати рекомендації GRECO». «Можливо, темп, з яким Київ виконує наші рекомендації, не завжди достатньо швидкий, проте бажання і воля, безперечно, відчутні», — сказав Марін Мрчела. Він вважає, що у деяких державах, зокрема і в Україні,  протягом певного часу корупція була нормою суспільної поведінки, а для зміни свідомості людей потрібні час  і політична воля. «Громадяни повинні зрештою прийти до розуміння, що верховенство права і повага до нього — єдині прийнятні норми функціонування демократичного суспільства», — заявив президент GRECO.