Нині, коли російські агресори та їхні поплічники засипають українську землю вогнем із «Градів», чимало наших воїнів зазнають осколкових поранень, що призводять до тяжких уражень шкірних покривів та опіків. Медикам рятувати життя воїнам допомагає електродерматом, який розробив  доцент Тернопільського медуніверситету, завідувач відділення опікової травми та пластичної хірургії лікарні швидкої допомоги в обласному центрі Андрій Ковальчук.

Запатентував три моделі

Кожен розуміє, що процес відновлення шкіри в людей, які зазнали опіків, тривалий і потребує відповідного медичного інструментарію. Електричний дерматом — прилад, що слугує для взяття тонких клаптиків шкіри задля подальшого пересаджування. Вісім років досліджень і випробувань знадобилося Андрієві Ковальчуку, перш ніж він представив власні перші зразки моделей цього медінструмента. Демонстрував розробку на виставці в німецькому місті Дюссельдорф та отримав схвальні відгуки відомих світових компаній.

Дерматом, пояснює сутність розробки Андрій Ковальчук, — стерильна ріжуча головка, яка є змінною, її використовують одноразово. Це знижує до мінімуму ризик зараження пацієнтів небезпечними інфекціями. Пристрій оснащений також автономною динамічною системою приводу з блоком акумуляторних батарей. Серед переваг дерматома — й те, що його можна повторно використовувати в ургентних випадках.

Андрій Ковальчук запатентував зокрема три моделі електродерматомів. Передовсім ідеться про пристрій з ріжучою головкою одноразового використання. З його допомогою можна зрізати тонкі шкірні трансплантати завширшки 70 міліметрів.

Одноразова ріжуча головка не має аналогів у світовій медичній галузі.

А ось друга модель — уже з багаторазовою ріжучою головкою, завширшки 120 міліметрів. Її використовують для взяття тонких клаптиків шкіри задля пластики обличчя та косметично важливих ділянок тіла. Третій — дисковий дерматом, він працює за принципом «болгарки». Лікар-винахідник уперше застосував його на акумуляторних батареях, використав одноразові дискові ножі.

Отже, завдяки вмонтованому блоку живлення ці спеціальні медичні інструменти можна активно використовувати під час оперативних втручань не лише в лікарні, а й в умовах роботи польового шпиталю.

Кандидат медичних наук, доцент Андрій Ковальчук ознайомлює з власними розробками трьох моделей електродерматомів. Фото автора

Витіснили  з ринку росіян

Саме зустрічі на міжнародних виставках підштовхнули Андрія Ковальчука до думки про організацію підприємства, де б можна було випускати електродерматоми. Тим більше, що у світі виготовляють їх лише п’ять фірм. Тож узяв кредит, навіть продав власну автівку, щоб подбати про виробниче приміщення та відповідне обладнання. Виробив клінічну документацію й отримав право реалізувати медінструменти.

Нині електродерматоми складають у Тернополі у невеликій спеціальній лабораторії.  За майже два роки тут виготовили понад 250 пристроїв. Тернопільці витіснили з українського ринку електродерматоми росіян. Наш інструмент з одноразовою ріжучою головкою в понад десять разів дешевший від російського. Крім того, не треба забувати й про його технічне обслуговування. На жаль, наша держава поки що не закуповує сучасних електродерматомів для лікувальних закладів. І це попри те, що завдяки цьому медичному пристрою можна врятувати людей, які мають навіть 80—90% опіків.

На щастя, це добре розуміють волонтери. Саме вони чи не найбільше замовляють унікальний інструмент. До слова, його тернопільські виробники не лише продають дешевше для шпиталів, а й навіть безкоштовно передають лікувальним закладам. Скажімо, Андрій Ковальчук нещодавно подарував його та змінний комплект насадок для шпиталю в Рівному.

«Медичні технології Ковальчука» — такий напис на електродерматомі. Андрій Олегович спершу вагався, чи писати своє прізвище на інструменті. Але вирішив, що варто, бо це підтвердження особистої відповідальності за якість виготовлення приладу. Крім того, це ще й зворотний зв’язок з лікарями, яких за потреби консультує щодо користування унікальним інструментом.