АЛЬТЕРНАТИВА

Піднебесна готова надати Україні кредит для реалізації проекту  із заміщення російського газу

Керівництву Державного банку розвитку Китаю Прем’єр-міністр Микола Азаров запропонував розглянути можливість відкриття свого представництва в Україні. Про це він заявив під час зустрічі із заступником голови правління цієї фінансової установи Лі Цзипінем.

«В Україні зараз працюють представництва майже всіх великих світових банків. Без цього неможливо реалізовувати великі проекти. Тому якщо ми з вами говоримо про довготермінове співробітництво, то продумайте питання відкриття у нас свого представництва», — конкретизував глава уряду, додавши, що кредитна лінія держбанку КНР сумарно перевищує річні кредитні портфелі Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку.

«Один ваш кредитний договір буде приблизно рівний усім кредитним портфелям цих банків», — схвально зазначив Прем’єр.

Лі Цзипінь відповів, що порушить перед керівництвом банку питання про відкриття представництва в Україні, але для цього потрібно отримати згоду дозвільного органу Китаю. Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну повідомляє, що Держбанк Китаю готовий надати Україні кредит для реалізації проекту із заміщення російського газу вугіллям.

У цьому контексті Україна зацікавлена у використанні китайських технологій газифікації вугілля. «Для нас питання заміщення дорогого імпортного газу вугіллям стратегічне. Ми зацікавлені у китайських технологіях газифікації вугілля до водовугільного палива. Успішна реалізація цього проекту дасть змогу під час державного візиту Президента України до КНР, запланованого на листопад, говорити про масштабніші проекти», — сказав Микола Азаров.

У свою чергу Лі Цзипінь зазначив, що для реалізації в Україні проекту із заміщення газу вугіллям китайська фінустанова готова відкрити кредитну лінію. «Ви зараз реалізуєте програму із заміщення використання природного газу українським вугіллям. Ця програма перебуває на стратегічному рівні. Спеціалісти наших країн уже досягли згоди про співпрацю в рамках цього проекту, і ми готові надати вам кредит на суму 3,656 млрд дол. США для підтримки цієї програми», — уточнив він.

Водночас заступник голови правління Державного банку розвитку Китаю позитивно оцінив дії уряду щодо надання державних гарантій за цим кредитом. Він додав, що політична й економічну стабільність, яку встановлено в Україні, сприятиме подальшій співпраці з КНР. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»