ОБ’ЄКТИВНО 

Однак за останній тиждень березня в Україні захворіло 252 тисячі осіб»

Останніми днями в засобах масової інформації з’явилися тривожні повідомлення: в Україні лютує страшний «фінський» грип, який дає важкі ускладнення. Люди в паніці: чому про епідемію не повідомляють офіційно, а лікарі замість діагнозу «грип» ставлять ГРВІ? «УК» вирішив розібратися в ситуації.

— У дитини вже кілька днів температура 39. Лікар сказала, що це радше грип, але, тим паче, записала в картці «ГРВІ». У дитячому садку  багато дітей теж хворіють, і в усіх такий самий діагноз. Чому хворим не роблять лабораторні дослідження, щоб підтвердити наявність вірусу грипу? Таке враження, що нам не хочуть говорити про епідемію і приховують цифри, — розповіла мені мама дитини Ганна.

Аптекарі підтверджують, що останнім часом люди частіше просять ліки від температури та засоби профілактики від грипу. Лікарі теж не приховують, що пацієнтів у них побільшало.

— Цього року серед моїх пацієнтів, особливо в лютому-березні, було в рази більше людей зі скаргами, характерними для грипу (сухий кашель, висока температура, біль в очах), ніж це було під час епідемії «свинячого грипу». Адже часто відбувається так: одна людина в сім’ї захворіла, за нею – решта, — розповідає приватний сімейний лікар Костянтин Зеленський.

 — Та на лабораторні дослідження я пацієнтів не направляю. По-перше, існує таке поняття, як доцільність. Я б не радив без особливої потреби бігати по лабораторіях і здавати аналізи. Не забувайте, що кожен аналіз коштує чималих грошей, тому в приватних лабораторіях часто призначають нові й нові дослідження, знаходять різні віруси. По-друге, лікування грипу нічим не відрізняється від лікування ГРВІ: постільний режим, рясне пиття, імуномодулююча терапія. У специфічних препаратах, як правило, немає потреби. Здоровий організм впорається сам, а ослабленому додаткове медикаментозне навантаження тільки зашкодить. Можу сказати, що з усіх пацієнтів, які до мене звернулися, ускладнення у вигляді бронхіту було тільки в одного. Тому побоювання (якщо діагноз «грип» не поставили, значить, і лікувати будуть неправильно) — абсолютна нісенітниця. Лікують усіх однаково.

Дійсно, і яким тільки грипом нас не лякали. Був пташиний, свинячий, тепер з’явився якийсь фінський. Чи справді він такий страшний?

— Почнемо з того, що ніякого «фінського грипу» не існує, — стверджує завідувач центру грипу та ГРВІ Центральної СЕС Андрій Александрін. — Йдеться про штам H3N2 PERT, який циркулює в світі, і зокрема в Україні, третій рік поспіль. Наприкінці 2011 р. вчені Фінляндії вирішили його ретельно дослідити, а одна санкт-петербурзька газета надрукувала статтю про «фінський грип». З тих пір і пішов цей термін гуляти засобами масової інформації.

Згідно з даними Центру грипу, за останній тиждень березня в Україні захворіло 252 тисячі осіб. Це на 6% більше, ніж за попередній тиждень. Однак на сьогоднішній день епідемпоріг не перевищено в жодному регіоні України.

— Ми щотижня збираємо оперативну інформацію (загальне число хворих), а наприкінці кожного місяця — звітну (кількість хворих на грип та ГРВІ). Згідно з цією інформацією, в епідемсезон 2011— 2012 р. на ГРВІ захворіло 7 995 169 осіб, на грип — 66 955. Це відповідає середньостатистичному показнику (грип становить 10% від ГРВІ), — пояснює Андрій Александрін. — З подачі Держкомстату в деяких ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що від грипу померло 1296 українців. Це не відповідає дійсності. З 30 вересня 2011-го по 10 березня 2012 року від захворювання, схожого на грип, померло 88 людей. Проте лабораторні дослідження вірусу грипу не виявили. До речі, більшість приватних лабораторій аналіз на грип не роблять. Реагенти досить дорогі, а обсягу досліджуваного матеріалу зазвичай бракує.  У державних лабораторіях з пацієнтів грошей не беруть. Вартість одного дослідження коштує бюджету 200 грн. Уявіть, в яку суму це виллється, якщо всім, хто звертається зі скаргами на грип, проводити лабораторні дослідження. Жодна країна в світі не може собі цього дозволити, і ніде цього не роблять.

Летальних випадків від грипу у цьому епідемсезоні не зареєстровано. Та й загалом підстав для паніки немає. Грип — це найпоширеніше інфекційне захворювання (95% від усіх інфекцій), але не найстрашніше. Люди хворіють масово, але практично завжди благополучно лікуються.

Фахівці запевняють: сенсу приховувати діагноз не існує.

— Нині трапляються випадки локального перевищення епідемпорогу (наприклад, у місті Краматорську, тому там дітей раніше відправили на канікули, проводяться протиепідемічні заходи), але на загальнонаціональному рівні цього перевищення немає. При діагнозі грип та ГРВІ лікування та оформлення лікарняного однакові. Ніякої вказівки, щоб приховати грип, не було, в цьому просто немає сенсу. Для нас, навпаки, набагато цікавіше було б якомога більше виявляти грип, щоб мати статистику і приймати управлінські рішення, провести протиепідемічні заходи. Неправда, що поставити діагноз грип можна тільки лабораторним підтвердженням. Лікар може поставити діагноз грип і без аналізів, тільки за клінічною картиною. Відправляти всіх хворих у лабораторію немає сенсу (поки будуть отримані дані, пацієнт встигне видужати). Це робиться у разі важкого перебігу хвороби або смерті пацієнта. В кожній обласній СЕС зараз є тест-системи для визначення вірусу грипу, — зауважує начальник відділу організації державного санепідемнагляду Віктор Ляшко.

Крім того, в Україні створено систему дозорного епідемнагляду за грипоподібними та тяжкими гострими респіраторними захворюваннями, яка дає змогу мати оперативну інформацію про збудники, які викликають захворювання. Сьогодні дозорні клініки працюють у Дніпропетровську, Одесі, Києві та Хмельницькому. У пацієнтів, котрі туди звертаються, обов’язково беруть аналізи на дослідження, тож віруси, що викликали чергову хвилю захворювань на грип, упізнають в «обличчя».