Податківці «закопали» понад 630 податкових ям — майже 330 фіктивних підприємств ліквідували у столиці, з півсотні на Дніпропетровщині, третю сходинку такого лідерства тримають Кіровоградщина, Харківщина і Миколаївщина (по три десятки ям). У всій країні також ліквідовано 37 конвертаційних центрів. І знову найбільше в Києві — 13, у Дніпропетровській області — 6, по 2 у Запорізькій, Кіровоградській, Донецькій та Миколаївській. Вдалося запобігти незаконному відшкодуванню ПДВ на 3,2 мільярда гривень.

Такі результати роботи податкової міліції з березня по серпень 2014 року у Кабміні озвучив перший заступник голови Державної фіскальної служби (ДФС) Володимир Хоменко.  За його словами, з користувачів послуг ліквідованих «конвертів» до бюджету стягнуто 332 мільйони гривень. Наприклад, такий центр на Одещині охоплював майже всі південні області. Злочинна група відмила 264 мільйони гривень, тож до скарбниці не дійшло 44 мільйони гривень податків.

«З огляду на такий розмах злочинці добре підготувалися на випадок викриття. Але спецоперація пройшла швидко, тож понад два десятки снайперських гвинтівок та автоматів, на щастя, їм не вдалося застосувати», — зазначив він.

Володимир Хоменко констатував, що на третину зменшився тиск на бізнес. Цього року порушено 5,3 тисячі проваджень, тоді як торік — 9 тисяч. Проте більше справ доходить до суду, і відшкодовуються збитки. Проведено ревізію всіх раніше відкритих кримінальних проваджень. Частину закрили.

Підприємцям набридло давати хабарі й терпіти армію контролерів. Фото з сайту thetimes.co.uk

«Основні зусилля спрямовуємо на боротьбу з тіньовою економікою. Посилили й особисту відповідальність керівників структурних підрозділів ДФС: є процедура, за якою працюють із фіктивними підприємствами, два-три рази на місяць відбуваються селекторні наради з місцевими керівниками, і якщо є фінансові потоки, яких не контролюють, то за це безпосередньо відповідають вони», — каже чиновник. 

Щодо тіньового ринку підакцизних товарів, то ситуація, за словами Володимира Хоменка, залишається напруженою. За півроку закрито 73 незаконні виробництва, вилучено товару майже на 290 мільйонів гривень. Загалом для відшкодування втрат бюджету накладено арешт на майно та грошові кошти на суму 1,3 мільярда, торік цей показник становив 350 мільйонів.

«У Дніпропетровську конфіскували велику лінію з підроблення цигарок, яка належала двом народним депутатам. Прізвища поки що назвати не можу. Тютюн заходить і контрабандою. Лише в Чернівецькій області вилучили понад мільйон пачок сигарет, і такі випадки непоодинокі. А Укрспирт за результатами перевірки не сплатив у бюджет 100 мільйонів гривень (акциз, ПДВ). Тепер йому доведеться це зробити протягом двох місяців, інакше — кримінальна відповідальність», — зауважив він.

Укрспирт пікетував ДФС, звинувачуючи службу в тому, що їм забороняють працювати. «Ніхто їм не забороняє робити це в правовому полі. Ми заборонили відпускати спирт без відповідного оформлення», — прокоментував Володимир Хоменко.

Підсумував перший заступник голови ДФС і громадське обговорення законопроекту про створення Служби фінансових розслідувань (СФР). Він нагадав, що у травні бізнес не сприймав цієї ідеї. Потім вносячи пропозиції чи доповнення (загалом їх було понад 200), бізнес наголошував, щоб не створили нового спрута — поєднання аудиту та контрольно-перевірочної роботи, оперативно-розшукової діяльності, досудового слідства.

«Якраз ці три функції нині сконцентровано у ДФС — це спрут. Саме тому службі залишать контрольно-перевірочну роботу, а в СФР буде оперативно-розшукова діяльність, досудове слідство», — пояснює Володимир Хоменко.

За його словами, законопроект щодо СФР профільний комітет  відхилив і переніс на наступну сесію.

«Чому відхилили? Бо не було обіцянок щодо призначень (адже в документі чітко прописано, що буде конкурс серед юристів, економістів). Водночас, як вимагав бізнес, буде і громадський контроль, і для інспекторів передбачено дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність за недбалість, перевищення службових повноважень. Напрацьовуємо і механізм щодо матеріальної відповідальності», — запевнив він.

Володимир Хоменко констатував: жоден бізнесмен не сказав, що хотів би залишити систему, яка існує, адже кілька контролерів — завжди гірше, ніж один. А в СФР  зведуть податкову міліцію (від ДФС), підрозділи з боротьби з економічною злочинністю (від МВС та СБУ). Проте, за його словами, є спротив керівництва МВС та СБУ, але прийнято рішення уряду, є підтримка бізнесу, тож і парламент ухвалить.