АКСІОМА

Наука здатна творити дива, якщо фінансувати  її систематично і безперервно

Зірка до зірки — яскраве світло майбутнього

ПОДІЯ. Учора в Києві відбулася Всеукраїнська виставка-фестиваль «Обдаровані діти України». Столичний палац дітей і юнацтва нагадував розбурханий вулик. Там гуло, але не тривожно, а радісно, співали, танцювали, майстрували, обговорювали, згадували і переповідали. Серед виру емоцій і почуттів звертаю увагу на маленьку, зростом з вершечок, дівчинку, яка всього того не чула й не бачила. Вона зосереджено, від напруження спинаючись на пальчики ніг, щось вирізала зі шкіри. Перше, що спало на думку, — не порізалась би, адже в такому віці не всім дітям дозволяють брати в руки ніж і ножиці.

Віталій Доценко з Луганської малої академії демонструє прилад автоматичного перекриття води у квартирі боржників. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

— Не хвилюйтесь, — заспокоїла директор Станції юних техніків м. Фастова Київської області Галина Майданюк, — наша Сашенька Посудієвська — дівчинка не звичайна, а переможець Всеукраїнського конкурсу «Скарби рідного краю». Нині вона проводить майстер-клас для всіх, хто цікавиться творенням картин зі шкіри.

Юному таланту сім років. Вона вже визнаний майстер своєї справи. Як і десятикласник із Бердичева Житомирської області Ігор Сапун, що демонструє модель ракетно-космічного комплексу «Енергія». В палаці тісно від творів, які привезли на показ  посланці всіх районів держави.

Черкаси представляв «Клуб юних моряків» з флотилією. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Нинішня виставка-фестиваль «Обдаровані діти України», за словами президента Малої академії наук народного депутата України Станіслава Довгого, п’ята. На ній представлено різні види людської діяльності. Під одним дахом об’єднано всі грані таланту, що дає змогу оцінити здібності юного покоління. Двісті делегацій з усіх областей демонструють тисячу експонатів.

Свято творчості організоване Інститутом обдарованої  дитини Національної  академії  педагогічних наук України  за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Національної академії наук України до Міжнародного дня захисту дітей.

Тут представлено  нау- ково-технічний, дослідницько-експериментальний, художньо-естетичний, еколого-натуралістичний, гуманітарний, фізкультурно-спортивний та інші  напрямки дитячої і юнацької творчості.

Звичайно, найбільша нагода для талановитих дітей і їхніх наставників — можливість продемонструвати свої вміння, відчути радість спілкування, поринути у вир творчості. Тож  не заважаймо семирічній Саші Посудієвській. Вона проводить майстер-клас.