ПРОГНОЗИ

Національна валюта до кінця року трохи девальвує і дещо укріпиться під час Євро-2012

Галина ІЩЕНКО,
Віталій ЧЕПІЖКО,

«Урядовий кур’єр»

Нацбанк поступово відпускає курс гривні, який тримав на повідку, у плавання. Про можливість поступової плавної девальвації гривні у разі поглиблення негативних тенденцій в економіці днями заявив член ради Нацбанку, народний депутат Юрій Полунєєв.

— Якщо і проводитиметься певна корекція курсу гривні, вона буде керованою і плавною. Це не дасть сигналів руйнівної сили і, в першу чергу, не вдарить по довірі населення, — переконаний він. За його словами, змінюються цінові пропорції у країнах — основних торгових партнерах України. І якщо курс гривні до основних валют не змінюватиметься, український експорт повністю втратить свою конкурентоспроможність.

При цьому голова Нацбанку Сергій Арбузов наголошує на відсутності серйозних передумов для девальвації гривні. «У НБУ є достатні резерви для зменшення різких коливань курсу», — зазначив очільник центробанку. Останнім часом НБУ дедалі частіше використовує для цього золотовалютний резерв. Думки експертів щодо цього розходяться.  

Одні вважають, що це правильно, інші, — що витрачати резерв на термінове гасіння курсових коливань не варто. Як зауважив голова ради НБУ П. Порошенко, скачки курсу в межах менше 1% цілком прийнятні, тому приводів для паніки немає.

Свідченням того, що гривня таки незначно девальвує є торги на Українському міжбанківському валютному ринку. 24 травня ціни на долар США на ньому оновили свій дворічний максимум. Зокрема вони відкрилися щодо долара з котируванням — 8,0650/ 8,0740 і закрились на рівні 8,0900/ 8,0945. За такими цінами, нагадують аналітики, «зелений» на міжбанку продавали востаннє 13 січня 2010 року (діапазон був  8,068-8,095 грн/дол.). Отже, долар на міжбанку подорожчав. Торги по євро завершились на ціновій позначці: 10,1695/ 10,1790 (курс євро по відношенню до гривні на міжбанку впав) і по рублю – 0,2553/ 0,2557 (істотно не змінилися). До речі, НБУ цього дня вперше після чотиримісячної перерви вийшов на міжбанк з пропозицією продажу «зеленого» за курсом 8,02 грн/дол. Крім того, Нацбанк виставив котирування на купівлю доларів за курсом 7,9925/$ 1.

Між тим, експерти зазначають, що зниження курсу гривні на міжбанку є ситуативним: до кінця травня він може врівноважитися на позначці 8,04—8,05 грн за $ 1.

Останні події на внутрішньому валютному ринку викликали чимало питань. Адже будь-які коливання на ринку валюти викликають певний ажіотаж і неспокій. Особливо це відчувається тепер, у переддень проведення Євро-2012. За оптимістичними прогнозами експертів, уболівальники, які приїдуть в Україну, залишать у країні від $0,5 до $1,5 млрд. Сума значна і в цьому сенсі актуальним є питання, що варто чекати? Як поведе себе ринок? І чи не буде спекуляцій на цьому ринку під час чемпіонату з футболу? З такими запитаннями «УК» звернувся до фінансових аналітиків.

КОМЕНТАРІ

Микола ІВЧЕНКО,
керівник інформаційно-аналітичного центру компанії Forex Club в Україні:

— Тут працюватимуть інші чинники, більш глобальні, ніж футбол. Наприклад, курс пари євро/долар на міжнародному ринку. Протягом найближчих кількох місяців він може знизиться до позначки 1,23. До повного виходу єврозони з кризи пройде ще років п’ять, що впливатиме на темпи зростання економіки України і курс валют. За моїми прогнозами, євро впаде до 10 гривень і навіть нижче. 

Олександр ЖОЛУДЬ,
експерт з монетарної політики Міжнародного центру перспективних досліджень :

— НБУ робить заяви про плаваючий курс, але якщо подивимось, який офіційний курс гривні до долара США за останні два роки, то побачимо, що він практично не коливався. Тобто, його коливання значно менші щодо  долар-євро, долар-рубль. Фактично офіційний курс нацвалюти утримують на потрібному рівні. Сьогоднішній курс, задекларований НБУ, є незмінним. Вчора був 7, 9925, таким він і лишився. Тоді як на міжбанку уже більш ніж півроку курс стабільно вищий за офіційний на 3—4 копійки, а 24 травня — на 6 коп. Тому говорити про зміну політики НБУ зарано.

Певне ослаблення гривні можливе під час виборів. Крім того, у влади нині є певна зацікавленість з метою підвищення доходів бюджету піти на незначне послаблення гривні. Адже минулого місяця було нульове зростання індексу промислової продукції, позаминулого — незначний спад. Щодо Євро-2012, то відбудеться незначне зміцнення нацвалюти. За моїми прогнозами, вболівальники привезуть із собою від 200 до 500 млн євро. 

Ігор БУРАКОВСЬКИЙ,
директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій:

— Футбольне свято істотно не вплине на курсову політику. На неї більше впливатимуть фундаментальні чинники — виплата зовнішнього боргу, платіжний баланс країни, ситуація у єврозоні. Звичайно, через два тижні певна частина валютних коштів зайде на наш ринок і це теоретично може вплинути на тимчасове посилення гривні. Щодо плаваючого валютного курсу, то він безумовно може призвести до певних коливань і появи відповідних валютних ризиків і спекуляцій. Курс залежатиме від попиту і пропозиції на валюти. Тому вимагатиме більш продуманого ставлення до неї і зміни психології громадян. Якщо банки чи валютні спекулянти розхитуватимуть курс і це загрожуватиме монетарній стабільності та економічній ситуації в країні, НБУ має на це відреагувати. Якщо курс плаваючий — це не значить, що НБУ на цьому ринку не працює. Є певні межі і ситуації, коли Нацбанк може втручатися, скуповувати надлишок валюти, або, навпаки, виходити з валютними інтервенціями, щоб не відбувалися проблеми з нацвалютою.