ПРОЕКТ

На Миколаївщині реалізується програма з підведення блакитного палива до віддалених населених пунктів

Майже 25 років жителі Снігурівки та Снігурівського району чекають  газифікації населених пунктів. Перші кроки з розробки проекту будівництва газопроводу було зроблено ще наприкінці 80-х років минулого століття. На початку 90-х навіть були виділені кошти для закупки необхідного обладнання та побудовано газорозподільну станцію. Потім знову виділялися незначні кошти, але старий проект вже не відповідав ані новим цінам, ані сучасним вимогам. Люди просто зневірилися, що газ коли-небудь прийде до їхніх домівок.

 

Фото автора

Ініціатива громади  плюс підтримка влади

Як розповів перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Геннадій Ніколенко, коли серед снігурівців проводили соціологічне дослідження, аби  з’ясувати найболючіші проблеми, 100% жителів відповіли, що газопровід потрібен. Проте лише 10% опитаних справді вірили, що газопровід таки буде проведений. 

Сьогодні у жителів цього району приводів для песимізму поменшало. Адже, починаючи з минулого року, питання газифікації зрушилося з місця. Будівництво газопроводу відновлено. Про це заявив на зустрічі з жителями  міста та району голова правління НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін. Він повідомив, що гроші (понад 40 мільйонів гривень) на будівництво підвідного газопроводу високого тиску до Снігурівки вже перераховані.

— Слід зазначити, що завдяки наполегливості голови облдержадміністрації Миколи Круглова ми включили до програми «Нафтогазу» на цей та наступний рік перелік населених пунктів області, які будуть підключені до газопроводів. Програма ухвалена урядом та Президентом України. Тож перед нами поставлено відповідальне завдання — виконати його в повному обсязі та в строк, — констатував Євгеній Бакулін.

Газ буде підведено передусім до шкіл, лікарень, дитячих садків. Звісно, при будівництві розвідного газопроводу, варто розраховувати на підтримку місцевої влади та ініціативу самих громадян. І снігурівці готові до такої роботи. У місті вже запрацювали об’єднання співвласників будинків, обрані активісти, ведеться підготовча робота з виготовлення документації на підведення газу.

Ефект соціальний та інвестиційний

Одна з лідерів громадських ініціаторів газифікації, ветеран праці Надія Даутова висловила загальну думку: люди після десятиліть розчарувань нарешті повірили в успіх будівництва газопроводу і готові приєднатися до спільної справи. «Я впевнена, — зазначає Надія Іванівна, — що на наступну зиму нам вже не доведеться запасатися вугіллям та дровами». Її оптимізм поділяє і директор Снігурівської ЗОШ №11 Тетяна Кисильова. Вона підтримала пропозицію щодо першочергового підключення до газу саме соціальних об’єктів. Передбачається, що святкувати 200-річчя з дня заснування Снігурівки на початку жовтня місцеві жителі вже будуть із газом.       

Замовником будівництва газопроводу-відводу до Снігурівки виступає управління капітального будівництва Миколаївської обл?держадміністрації. Як повідомляють в управлінні, для газифікації Снігурівського району та м. Снігурівка необхідно збудувати 38,4 км підвідного газопроводу високого тиску. Загальна вартість об’єкту в цінах 2012-го року становить понад 80 мільйонів гривень. На сьогодні вже прокладено 17 кілометрів.  Можливість підключення до газу отримають жителі Снігурівки та 49 населених пунктів району. Будуть газифіковані 40 шкіл, 45 закладів охорони здоров’я, 36 дитячих навчальних закладів, 38 будинків культури, 31 поштове відділення, 36 бібліотек, 42 адмінбудинки. Розраховують у Снігурівці і на інвестиційний ефект від газифікації. Вже заявили про свої наміри вкласти кошти в будівництво нових підприємств на території міста і району серйозні інвестори. Тож разом із газом снігурівці отримають нові робочі місця, нові перспективи для розвитку території, додаткові надходження до бюджетів, а головне — тепло та затишок у власних оселях.

Загалом, цей рік має стати для Миколаївщини «роком газифікації». Передбачається, що НАК «Нафтогаз України» виділить понад 110 мільйонів гривень на будівництво та добудову підвідних газопроводів в Снігурівському, Кривоозерському, Доманівському, Арбузинському, Первомайському та Казанківському районах. А це в 75 (!) разів більше, ніж було виділено минулого року з бюджетів всіх рівнів на газифікацію в області.

ДОВІДКА «УК»

Рівень газифікації міських населених пунктів Миколаївської області — 83,4%, сільських населених пунктів — 38%. У середньому по Україні рівень газифікації міських населених пунктів становить 78%, сільських — 28%.

Відповідно до чинного законодавства, джерелами фінансування будівництва об’єктів газифікації виступають кошти державного та місцевих бюджетів, а також кошти з інших джерел (зацікавлених організацій, жителів населених пунктів тощо). Одним з таких джерел є кошти Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна», які надаються замовникам будівництва систем газопостачання відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів  «Про добудову підвідних газопроводів» на поворотній основі, повідомляє управління по зв’язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України».