Наші російські сусіди застосували проти України ще один вид агресії — газовий. Такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав суботнє засідання уряду. Він нагадав, що російський уряд разом із компанією «Газпром» заявив про безпрецедентне підвищення вартості природного газу для України, яка тепер сягає майже 500 доларів. «Така ціна є найвищою в Європі — не економічною, а політичною. Росії не вдалося захопити Україну через військову агресію, і зараз реалізується план тиску і захоплення України через газову і економічну агресію, — підкреслив Прем’єр, а потім нагадав, що керівник НАК «Нафтогаз України» провів перемовини з представниками «Газпрому» у Москві. — Ми чітко й офіційно заявили, що Україна готова далі купувати природній газ за ціною, яка існувала з початку поточного року, — 268 доларів».

«Газпром» не вперше використовує монополізм для «викручування рук» партнерам. Фото з сайту politikus.ru

Нафта знизилась у ціні до 99 доларів за барель. Оскільки до цього показника прив’язується загалом вартість енергетичних продуктів у світі, політичний тиск РФ неприйнятний. Прем’єр також наголосив, що уряд готовий провести всі розрахунки за попередньо поставлений газ і очікує офіційної відповіді від «Газпрому».

Як передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, уряд усвідомлює, що наступним кроком Росії може бути обмеження постачання природного газу до України. «Ми повинні готувати два варіанти розвитку подій, зокрема і той, коли Росія обмежує і закриває постачання природного газу на територію України, — звернувся Арсеній Яценюк до міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана. — Хоч як би нам було складно, це ми переживемо. Така плата за українську незалежність».

Однак за умов такого підвищення уряду вдалося продавати населенню це паливо вчетверо дешевше від російської ціни. Причина — Україна ще має блакитне паливо власного видобутку. Уряд уже переглянув модель субсидій і компенсацій, яка працювала в Україні, тож кількість домогосподарств, які отримуватимуть їх, зросте з мільйона до 4,5 мільйона.

«30% населення України буде покрито безпрецедентною програмою компенсації. Це мільярдні кошти з державного бюджету. Але ми їх знайшли для того, щоб цей відсоток українців не відчув підвищення цін на енергоносії і комунальні послуги, — наголосив Арсеній Яценюк. — Ми застосовуватимемо у правовідносинах з «Газпромом» усі методи щодо врегулювання ситуації, зокрема й міжнародно-правові».

Окрім цього, Прем’єр звернувся до партнерів з Європейського Союзу та США щодо забезпечення реекспорту газу на територію України. За різними оцінками, Україна може технологічно отримувати до 20 мільярдів кубометрів газу на рік за реверсними поставками зі Словаччини, Польщі та Угорщини. Ціна у цьому розрізі буде нижчою на 100—150 доларів, аніж вартість від РФ.

«Ми очікуємо рішення наших європейських партнерів, зокрема й словацького оператора, який має всі технічні можливості для проведення реверсних поставок. Сподіваюся, він не зважатиме на тиск, який на нього чиниться, аби цих поставок не відбулося», — додав Арсеній Яценюк.

Наразі уряд вважає за необхідне розглянути питання спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи з країнами-членами ЄС та інвесторами США (з європейськими партнерами меморандум про модернізацію вітчизняної ГТС уже підписано).

«Україна є учасником Енергетичної хартії. Нам треба імплементувати Третій енергетичний пакет. Є всі умови й можливості, щоб кардинально змінити, лібералізувати і європеїзувати ринок постачання природного газу в цілому, в Європі. І це повинно розпочатися з України», — наголосив глава уряду. Переговори щодо цього питання відбудуться у Брюсселі за участі міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана і голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»