ПЕРЕВІРКА

Більшість іграшок у магазинах — неякісні, як мінімум третина з них мають  у своєму складі токсичні речовини 

Питання щодо якості дитячих товарів, серед яких і іграшки, нині турбує чи не всіх батьків. Загальновідомо, що в Україні якість промислових товарів, передусім іграшок, не відповідає всім необхідним вимогам. І якщо ще кілька років тому експерти наголошували, що купуючи такі товари в спеціалізованих магазинах, можна вберегтися від небезпеки, то віднедавна це не так.

«Серденько ваше, пацієнтко, відлунює металом». Фото з сайту federalinform.ru

Від свинцю  до миш’яку

— Останні дослідження доводять, що голосна назва супермаркету дитячих іграшок та розкручене ім’я ще нічого не гарантують, — зазначає начальник управління ринкового нагляду Держспоживінспекції України Сергій Кияниченко. — Нещодавно ми завітали в один із магазинів відомої мережі, де із досліджених 600 іграшок щодо 594 не змогли надати декларацію про відповідність. Тож не варто сьогодні говорити про те, що в магазинах реалізують товари більш якісні, ніж на базарі.

Також із серпня цього року Держспоживінспекція проводила перевірку понад 255 тис. дитячих товарів, і з’ясувалося, що 60% від загальної кількості мали суттєві порушення. Тобто вони не відповідали вимогам, прописаним у технічних умовах. Звісно, до порушників були застосовані санкції у вигляді штрафів.

Цікавилися якістю іграшок і у ВЕГО «Мама-86». Так, у вересні 2012 року стартував спільний проект «Хімічна безпека іграшок для дітей», присвячений дослідженню вмісту токсичних металів у дитячих товарах. Цей проект розпочався в шести країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії й України.

У його рамках з 27 листопада 2012 р. відбулося широкомасштабне тестування щодо вмісту шести токсичних елементів: свинцю, ртуті, кадмію, сурми, миш’яку, хрому. Для дослідження закуповували товари в магазинах і на базарах таких міст, як Мінськ, Єреван, Алмати, Бішкек, Москва, Волгоград, Сочі, Коломна та Київ.

— Відповідні тестові вимірювання здійснювали за допомогою портативного рентгенофлуоресцентного аналізатора, — каже координатор тематичного напрямку «Хімічна безпека» ВЕГО «Мама-86» Ольга Цигульова. — В першу чергу аналізували в дитячих товарах вміст свинцю, ртуті, миш’яку і сурми, потім — кадмію і хрому. Результати дослідження нас непокоять: у 164 зразках, тобто у 29% із 569 придбаних товарів, є принаймні один токсичний метал із шести перерахованих вище.

Дані свідчать, що наявність токсичних металів у перевірених зразках не завжди пов’язана з вартістю, торговою маркою, місцем купівлі й типом товару. Понад 80% товарів, придбаних для дослідження, імпортовано з Китаю. У більшості протестованих товарів — 405 зразків (71%) — не виявили токсичні метали, або ж їх вміст не перевищував допустиму межу.

Небезпечна  міграція

Для порівняння результатів у наступному дослідженні були використані високі стандарти, встановлені в країнах регіону Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії для токсичних металів у ∂рунтах. В іграшках не має бути миш’яку більш ніж 2 частини на мільйон (ч. н. м.), сурми — 4,5, хрому (VI) — 6, свинцю — 32, ртуті — 2,1 ч. н. м.

— Коли ми планували провести це дослідження, відштовхувалися від того, що потрібно вимірювати концентрацію важких металів у всьому об’ємі іграшки — загальний вміст токсиканту в іграшці, а не тільки мігруючу частину, яку вимірюють контролюючі органі, згідно з встановленими стандартами, — розповідає Ольга Цигульова. — І після того, як іграшкою награлися, її викидають, відтак її залишки потрапляють у грунт. Наслідок — забруднене довкілля, а це додатковий негативний вплив на здоров’я.

Результати цього дослідження показали, що у 104 протестованих зразках товарів для дітей є свинець у концентраціях вище за встановлену межу. У 45 товарів перевищені норми щодо миш’яку, 18 зразків містять ртуті більше, ніж це дозволено нормами. Проте найбільше в іграшках експерти знайшли свинцю. Його вміст у 104 зразках коливається від 32 до 18694 ч. н. м., що більш ніж у 580 разів перевищує встановлену межу.

З 50 іграшок, придбаних в Україні, 19 містили токсичні метали: у 7 зразків виявили свинець у діапазоні від 39 до 18694 ч. н. м. (рекордсмен — жовто-блакитна скакалка російського виробництва). У 10 зразках знайшли сурму в діапазоні від 129 до 1858 ч. н. м.  (це — чорний пістолет китайського виробництва). Потішили дослідження щодо вмісту ртуті: лише в одному зразку ртуті було 103 ч. н. м. Таку некорисну «добавку» виявили експерти в коричневому коні з кольоровим ковбоєм китайського виробництва. Крім того, п’ять зразків містять більш як однин токсичний метал: 3 зразки — по два метали, 1 зразок — 3 метали, один зразок містить взагалі 4 метали (це вже вищезгаданий коричневий кінь китайського виробництва).

Тож, як показали ці дослідження, іграшки в Україні є, але загалом гратися дитині нічим.