ЦІНИ

За прорахунки попередніх років споживачі переплачують сьогодні

Тригранний горішок (а саме так виглядає плід гречки) використовують не лише для приготування каші. Знаючі люди кажуть, що неслухняних дітей перевиховують, ставлячи голими колінами на зерно або крупу. Ціна, яку сьогодні правлять за неї, дає підстави підозрювати, що нашкодили не кілька дітлахів, а мільйони законослухняних громадян - від найменших до найстаріших. Їх загнали в куток безвиході й поставили перед гречкою на коліна, яка стала недоступна, в першу чергу, тим, хто не може придбати ні м'яса, ні риби, ні вітамінних овочів.

Реалії перевершили прогнози

Останні роки гречка в Україні не лише найпоширеніша каша, а й незмінний атрибут великої політики. Пригадайте пакети, які роздавали перед виборами. Не зайве відновити в пам'яті заочне протистояння бізнесу і представників влади в оцінці ситуації щодо цін на найпопулярніший продукт. Мінагрополітики і Мінекономіки запевняли, що проблем не буде. Ситуація, мовляв, під контролем.

Тим часом аналітики вже у липні минулого року заявляли про передумови для підвищення цін. Пояснювали це тим, що площі під її посівами з кожним роком зменшуються. За даними Держкомстату, на 1 липня 2010 р. залишки крупи були на рівні 2,7 тис. тонн, а це лише 23% запасів цього ж періоду попереднього року і 14% - 2008 р. Такий обсяг залишків гречки менший місячної норми споживання населенням. Тобто на початок збору цієї культури торішніх запасів її вже не буде, прогнозували аналітики.

Суттєве зниження запасів гречки давало підстави для очікування подальшого зростання її ціни до початку збирання нового врожаю на 10-15%. Валовий збір прогнозувався менше торішнього, тому після збирання нового врожаю ціна мала знизитись, але не до попереднього рівня. Таким був висновок експертів. Але й вони помилились. Реалії перевершили найпесимістичніші передбачення.

Сьогодні перевіряючі з гордістю заявляють: "Усе нормально -в магазині більше 18 грн за кілограм не правлять!" А чи нормально це? Якщо так, то для кого?

Для відповіді маємо знайти корінь проблеми. Ті ж аналітики звернули увагу на зменшення посівних площ. Це справді так. Якщо у 2001 році гречку висівали на 712 тис. га, торік - на 215 тис. Чому? Буваючи в господарствах, чув одне: "Сіємо собі на збиток, закупівельні ціни не компенсують витрат". Чи зробив хто з цього належний висновок? Ні. Якщо, скажімо, за пшеницю держава господарникам доплачувала, гречка до списку стратегічних культур не потрапила. А тому залишилась вона в окремих господарствах і на незначних площах. Як правило, очолюють їх керівники, що дбають про своїх працівників і вирощують гречку в основному для задоволення їхніх потреб. А ще -шанують сівозміну і заодно не забувають про пасіку. Серед них - Володимир Орлик, який 24 роки керує ТОВ ім. Шевченка у Сквирському район Київської області.

- Весь цей час гречку сіємо, - каже він. - Минулого року погода і цілий ряд інших обставин, нарешті, зробили те, про що давно мала подбати держава: культура стала прибутковою.

Знайдуться люди, які вигукнуть: "Ось хто накрутив ціну!" Не поспішайте. Рентабельність культури в межах розумних норм. І лише завдяки тому, що ринок змусив переробників платити сільгоспвиробнику сповна за працю. Знову ж - чому саме попереднього року?

Злагода сторін для стабільності

Минулий рік подарував нам, якщо можна так сказати, ще одне відкриття. Серйозні переробники уже не вважають, що багато платять сільгоспвиробникам за сировину. Тобто, тенденції збільшити свої прибутки за рахунок селян не стало.

- Наше підприємство за потужністю - одне з найбільших в Україні, - каже генеральний директор Сквирського комбінату хлібопродуктів Віктор Дорошенко. - Торік переробили 12 тис. тонн зерна, а могли 40 - бракувало сировини. А тому з грудня гречану крупу не виготовляємо. Зерна не вистачає, бо зменшились посіви. І ми розуміємо селян, які на збиток собі працювати відмовились. При цьому важливо підкреслити одну деталь: закупівельні ціни збивала інтервенція крупи з Росії. Ніхто на це не зважав. Торік сусідня держава продукцію нам не експортувала. У часі збігся дефіцит сировини і можливість перекрити брак крупи імпортом.

Переробники у прямому розумінні слова мусили полювати за зерном. Якщо на початку сезону ми платили по 2 тис. грн за тонну, в кінці - втричі дорожче. Зрозуміло, це позначилось на відпускній ціні за крупу. З 9,5 тис. за тонну вона зросла до 13,9 тис. Як бачите, не пропорційно закупівельній. Так ми спрацювали собі на збиток. Нині ж сировину можна придбати по 11 тис. грн за тонну. Але її обмаль.

Ось така арифметика. Але вона має своє продовження. Комбінат хлібо- продуктів намагався працювати без посередників. Так вдається не всім. А тому є немало фірм і фірмочок, які нагріли руки як на сировині, так і на крупі. Продовжують вони це робити й тепер. Скажімо, у цій же Сквирі ПП "Росава-Агро" не лише вирощує гречку, а й переробляє її на крупу. Його керівник Вадим Янчук з гордістю повідомляє, що реалізовує за найнижчою в регіоні ціною. Це підтверджується в кіоску на базарі, де продається продукція по 15 гривень за кілограм.

Неподалік інша торгова точка. Там ціна на гривню вища.

- Де берете продукцію?

- Хазяїн привозить.

Вивчаємо упаковку на лотку. Заступник голови райдержадміністрації Олександр Гарбуз просить показати сертифікат.

- Немає й не було, - чуємо у відповідь.

- Якби я так торгував, - обурюється представник ПП "Росава-Агро", - уже закрили б і виробництво, і магазини...

Справді, і сільгоспвиробників, і комбінат хлібопродуктів перевіряють регулярно та прискіпливо. Антимонопольний комітет та цінова інспекція базарних підприємців і посередників, які перепродують продукцію, увагою обходять.

Наміри влади

Здавна, аби уникнути загострення проблеми, в народі кажуть: "Нехай буде гречка, аби не суперечка". Нині її бракує, і все ж у районі впевнені, що ситуація поліпшиться.

- Однозначно, - каже голова райдержадміністрації Микола Горбалінський, - площу посіву збільшимо на 300 га.

- Я теж з оптимізмом дивлюся у майбутнє, - додає Віктор Дорошенко. - Задекларовані владою наміри, зокрема, щодо закупівлі гречки до Аграрного фонду, щоб потім можна було впливати на ринок, механізм, якого давно всі чекають.

На думку Володимира Орлика і Вадима Янчука, для врегулювання проблеми потрібна гарантована стабільна ціна на зерно. У структурі посівів гречка великих площ не займає і економіку господарств не визначає. Тому, щоб було її вдосталь і за доступною ціною, держава має регулювати ситуацію. Ні виробник, ні споживач не повинні стояти на колінах перед посередником.

ВІСТІ З РЕГІОНІВ

Де густо, а де пусто

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. За інформацією начальника головного управління агропромислового розвитку області Володимира Кальніченка, на хлібоприймальних підприємствах на зберіганні знаходиться 6,3 тис. тонн зерна гречки. Крупи там 350 тонн. Середня закупівельна ціна зерна гречки 8760 грн за тонну, а оптова відпускна ціна гречаної крупи у переробних підприємств коливається на рівні 9 грн за кілограм продукту. Незначну різницю пояснюють тим, що практично всі переробні підприємства для здешевлення крупи працюють по давальницькій схемі. В області підготовлено понад 2,5 тис. тонн насіння гречки. Нею займуть площу, урожай з якої дозволить повністю забезпечити потреби регіону в продукції.

 

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. Торік в області зібрали всього 1 тис. 700 тонн зерна при потребі 6 тисяч тонн. Зараз "красна" ціна сировини для переробки складає не менше 10 тис. грн за тонну. Зокрема, в супермаркетах, які позиціонують себе магазинами з недорогим товаром, кілограм гречки коштує на рівні 18 грн. В багатьох торговельних мережах взяли за "моду" продавати крупу або цукор, розфасовані меншою за кілограм вагою. І, впливаючи на споживача психологічно, відпускають ту ж саму гречку по 15-16 грн за 800-900 грамів. Це найменші ціни на популярну крупу в Дніпропетровську, а є й понад 20 грн за кілограм.

 

ЧЕРКАСИ. Схоже, ажіотаж навколо гречки знову набирає обертів. Крупа у продажу є, ось тільки ціна її раптом підскочила до 15-20 грн за кілограм.

Встановивши планку граничних торговельних надбавок на крупи у розмірі 10%, місцева влада та її контролюючі організації намагаються стабілізувати цінову ситуацію.

Руслана ПОДОЛЬСЬКА, Наталія БІЛОВИЦЬКА, Владислав КИРЕЙ

КOМПЕТЕНТНO

Олександр ДЕМИДОВ,
керівник департаменту ринків продукції рослинництва Міністерства аграрної політики і продовольства:

- Торік під гречкою в Україні було зайнято 215 тис. га. Зібрали 134 тис. тонн зерна. Низький урожай спричинили складні погодні умови. Якщо виходити з того, що потреба внутрішнього ринку становить 135 тис. тонн зерна, то нинішнього цінового ажіотажу не повинно бути. Але маємо те, що маємо. Левову частку у підвищення ціни внесли посередники, які в багатьох місцях контролюють ситуацію. Приклад того, як зароджувався ріст цін. Переробне підприємство продало фірмі крупу по 7 грн за кілограм. В ланцюг вплелись ще кілька посередників. Кожний диктував свою надбавку. В результаті магазини закуповували продукцію уже по 14 грн за кілограм. Потім зробили свою націнку...

Аби задовольнити ринок, цього року міністерство рекомендує висіяти гречку на 300 тис. га. Чи є важелі впливу для здійснення планів? Безперечно, посилимо контроль за дотриманням сівозмін. Гречка має займати у них відповідне місце. Треба звернути увагу й на інше. В державі є закон, яким зобов'язано власників дбати про збереження родючої сили грунту. Для цього посіви гречки теж мають використовуватись. Аграрний фонд пропонуватиме виробникам форвардні контракти перед посівом цієї культури. Передбачається, що цього року ним буде закуплено 20 тис. тонн крупи.

P. S. За даними УНІАН, продаж гречаної крупи в Україні призупинений.

- Ми повинні відвантажувати крупу з підприємства не дорожче, ніж по 13000 грн/т, щоб ціни вроздріб були не вищі 14 000 грн/т. Разом з тим, поки не уявляю, як можна вийти на таку ціну, якщо вже сьогодні гречане зерно змушені купувати мінімум по 11000-12000 грн/т. При такому розкладі вартість крупи повинна складати приблизно 18000-19000 грн/т, -прокоментував ситуацію представник однієї з компаній-виробників гречаної крупи.

В той же час, як повідомив директор департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства України Анатолій Розгон, уряд має намір ввезти в Україну 20 тис. тонн гречки з Китаю.