ЕПІДЕМСИТУАЦІЯ

Підвищення рівня захворюваності фахівці прогнозують наприкінці року

 

Серед українців побільшало тих, хто занедужав на грип чи гострі респіраторно-вірусні інфекції, але загалом ситуація стабільна. «Перевищення епідемічного порога нині зафіксовано лише на Луганщині, та й то лише на 7,6%. Воно спостерігалося в групі дітей віком від 10 до 17 років, а не загалом серед усього населення. На решті території України рівень нездужання наближається до епідемічного порога»,    повідомила головний епідеміолог МОЗ   Ірина Колеснікова. Втім, заспокоїла фахівець, поки що хвилюватися не варто, адже сигналом початку епідемії  вважається перевищення епідемпорога на 50%. За минулий тиждень грип та гострі респіраторно-вірусні захворювання  діагностовано майже в 164 тис. українців, 65% з яких — діти. 

Підвищення рівня захворюваності медики, як і торік, очікують у грудні. За словами І. Колеснікової, клінічні особливості перебігу грипу не відрізнятимуться від торішніх. Зважаючи на те, що один зі штамів вірусу, який циркулював минулого року, А H3 N2 «Перт», до кінця не реалізував свій епідемічний потенціал, цілком імовірно, що цього року саме він зумовлюватиме зростання захворюваності. 

Оскільки  вакцинація від грипу за державний кошт не передбачена,    ті, хто хоче зробити таке щеплення, можуть купити вакцину самотужки (її вартість становить близько ста гривень). На сьогодні в Україні зареєстровано п’ять вакцин виробництва Нідерландів, Швейцарії, Франції, Бельгії та Росії. Нині щеплення від грипу зробило 0,22% українців.

До групи ризику щодо виникнення ускладнень унаслідок захворювання на грип входять передовсім люди з хронічними недугами. Саме їм, нагадала  І. Колеснікова, слід першими вдатися до імунопрофілактики. Особливу увагу треба звернути тим, хто має хронічні проблеми з органами дихання, серцево-судинною системою, нирками, знижений імунітет, та особам, старшим за 65 років. Вагітність, наголосила головний епідеміолог, не є протипоказанням для щеплення, втім, у такому разі слід застосовувати вакцину зі зниженим вмістом антигену.  Найкращий час для вакцинації — перед початком епідемсезону. Загалом антитіла починають з’являтися на 3—5-й день після проведення щеплення, а свого максимуму вони досягають на третій тиждень.

У багатьох країнах світу для певного контингенту щеплення від грипу є обов’язковим. Приміром, у США —  для дітей та літніх людей. Витрати на імунопрофілактику покриваються за рахунок медичних страховок. Крім того, в Сполучених Штатах маленькі діти, котрі ще не мають страховок, проходять вакцинацію за рахунок коштів штату.

Як наголосила І. Колеснікова, наше суспільство мало обізнане з правилами поведінки під час хвороби: «Чомусь вважається достатнім вдягнути на себе маску, яка має забезпечити особистий захист та зберегти здоров’я оточення. Цього недостатньо, та й вдягати її потрібно правильно. Має бути культура кашляння, чхання. Адже зазвичай, коли люди кашляють, то прикривають рот долонею, а потім, вітаючись, простягають цю ж руку. Тому чхати чи кашляти треба не затуляючись долонею, а робити це в лікоть. Крім того, особливістю людської поведінки є те, що ми часто, не помічаючи цього, торкаємося  свого обличчя руками. А саме слизові оболонки і є «вхідними воротами» зокрема й для вірусу грипу».

Нагадаємо, що в МОЗ працює «гаряча» лінія «Антигрип» і за телефоном 425-08-83 з 9 до 19 години можна звернутися з будь-якими запитаннями, що стосуються цього захворювання.

РАДИТЬ ЛІКАРЬ-ФІТОТЕРАПЕВТ БОРИС СКАЧКО 

1. Постільний режим. Чим вища рухова активність, тим більше ураження токсинами вірусу опорно-рухового апарату та ускладнень з боку серця.

2. Водний режим. Підвищення температури на кожний градус супроводжується випаровуванням додатково 1 л води. Саме на таку кількість (залежно від підвищення температури) слід збільшувати щоденне вживання рідини.

3. Зволоження повітря.  Вологість повітря разом із рідиною —  важливий чинник профілактики ускладнень з боку дихальної системи.

4. Підкислення напоїв. У воду слід додавати варення, джеми або пити  фруктові соки та компоти. Така рідина полегшує виведення токсинів через нирки й перешкоджає розвиткові вірусів грипу.

5. Харчування. Лише за рахунок напоїв. Будь-яка їжа затримується в шлунку й гальмує процес руху рідини в системі «шлунок—кров—клітина—органи виділення». Таким чином створюються умови для перегріву організму й виникнення ускладнень.

6. Вітамінізація. Вживаємо полівітамінні препарати, вітамін С (у дозах до 500 мг на добу). 

7. Підвищення імунітету. Приймати препарати, що стимулюють синтез ендогенного інтерферону (аміксин, арбідол, кагоцел тощо — на ваш вибір).

8. Продукти харчування та медикаменти, що містять аспірин, відкладаємо вбік: як й інші потогінні засоби, їх не слід застосовувати в перші 3—5 діб захворювання, оскільки це може спричинити ускладнення.