САНКЦІЇ

Фармацевти і медики сплатять штраф  за завищену вартість ліків
 

Навести лад на ринку лікарських засобів треба вже давно, оскільки ціни на одні й ті самі препарати в аптеках одного міста різняться в рази. І хоча про це добре відомо, але, як мовиться, віз і нині там. Тож ті хворі, що самі спроможні пересуватися, або їхні родичі намотують кілометри у пошуках дешевших медикаментів. Що робити тим, хто прикутий до ліжка, або кому допомоги чекати нізвідки, запитання риторичне.

Особливо дражливим є той факт, що майже в усіх аптеках, що працюють при лікарнях, ціни вищі, ніж у міських. Пацієнти просто змушені користуватися їхніми послугами. Адже родичі постійно не чергують при хворих, а ліки потрібні повсякчас. Де взяти кошти на лікування, яке тільки на папері безплатне, турбує лише хворого та його сім’ю. Хоча цим мала б перейматися низка державних структур.

Періодично Антимонопольний комітет намагається навести лад на ринку медикаментів. От і нещодавно оштрафував ТОВ «ЯМТ» на 200 тис. грн за зловживання монопольним становищем. Товариство, до складу якого входить п’ять аптек та чотири аптечні пункти, застосовувало різні торговельні надбавки на медикаменти. Причому наживалося на горі найнещасніших людей.

Трапляється ще й фальсифікат. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Як показало розслідування, ціни на лікарські засоби, що реалізувалися через аптечні пункти Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру, були вищі на 1,1–54,7%, ніж на аналогічні препарати у мережі міських аптек цього товариства. Зокрема на засоби, що є найвживанішими в онкологічній практиці (детралекс, л-лізина есцинат, лораксон). Тож пацієнти онкодиспансеру купували їх за значно завищеною ціною, ніж інші споживачі в мережі міських аптек цього товариства. Це суперечить нормам конкуренційного законодавства, та й хіба лише законодавчим нормам?

— Поведінка товариства, м’яко кажучи, неприпустима, — прокоментував дії постачальників ліків перший заступник голови Антимонопольного комітету Юрій Кравченко. – Подібні дії на такому соціально важливому ринку, як ринок ліків для онкохворих, ми жорстко та рішуче припинятимемо, застосовуючи передбачені законом санкції.

 Мабуть, до таких здирників варто застосовувати й норми Кримінального кодексу, оскільки Божих законів вони не бояться. Свідчення цьому — численні порушення на ринку реалізації лікарських засобів. Скажімо, попалися на гарячому КП «Обласна спеціалізована аптека №1» (м. Вінниця) та КП «Ладижинська міська аптека» (м. Ладижин). Вінницьке обласне територіальне відділення оштрафувало їх на 6 тис. грн за антиконкурентні узгоджені дії, що призвели до спотворення результатів торгів.

Контролери встановили, що підприємства узгодили тендерні пропозиції під час проведення Вінницьким обласним клінічним онкологічним диспансером торгів на закупівлю наркотичних та психотропних лікарських засобів. Відповідачі визнали порушення і зобов’язалися сплатити штраф до державного бюджету.

На цьому ж погоріли й ТОВ «ТРИ – Центральний аптечний склад» (Київ) та ТОВ «Фарма Лайф» (Львів). Київське обласне територіальне відділення оштрафувало їх на 20 тис. грн. Під час розслідування з’ясувалося, що товариства узгодили свою поведінку при проведенні головним управлінням охорони здоров’я Київської обласної держадміністрації торгів на закупівлю інсулінів. Винуватці сплатять штраф до державного бюджету.

 Не гребують заробітками на своїх послугах і власне лікарні. Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету наклало штрафні санкції на Броварську центральну районну лікарню. Вона сплатить до бюджету 20 тис. грн за зловживання монопольним становищем, оскільки встановила економічно необ∂рунтовані тарифи на свої послуги.  Йшлося про видачу довідок, які засвідчують наркологічний та психічний стан громадян при видачі водійських посвідчень.