ПОВІРТЕ НА СЛОВО

Мистецтву харчування треба вчитися

За словами булгаковського професора Преображенського, більшість людей їсти зовсім не вміють. Потрібно не тільки знати, що з’їсти, а й коли, як і що при цьому говорити. Сучасні дієтологи також запевняють, що мистецтву харчування треба вчитися.

Дієта «йо-йо» — найнебезпечніша

Часто люди то їдять досхочу, то мучать себе суворими дієтами. Таку ситуацію фахівці назвали ефектом бумеранга, або дієтою «йо-йо» (іграшковий чортик на гумці).

— Це найнебезпечніший шлях, — вважає завідувач кафедри гігієни харчування Національного медуніверситету доктор медичних наук Віктор Ципріян. — Людський організм в екстремальних умовах дієти переходить на більш економний режим. Але — і це головне — він нічого не забуває! Коли людина починає їсти, як раніше, клітини запасають жири «про всяк випадок». Так порушується обмін речовин, організм чинить опір будь-якому зниженню ваги. Через три-чотири таких стрибки він узагалі перестає реагувати на дієту. Встановлено, що 98% людей, що періодично сидять на строгих дієтах або голодуваннях, незабаром знову набирають не тільки скинуті кілограми, а й збільшують вагу. Тільки один з 10 утримує своє завоювання протягом двох років, і лише один з 250 не набирає кілограми знову триваліший час.

Коли людина через дієту втрачає потрібні вітаміни та мікроелементи, вона перебуває в стані стресу. У кращому разі зрештою махне рукою і почне їсти все підряд. У гіршому — мозок, позбавлений глюкози, може застрайкувати. У важких випадках навіть починаються нервово-психічні розлади.

На думку дієтологів, режим харчування не повинен викликати голоду, сонливості або ознобу. Це перший показник, що ви робите щось не так. Втрата працездатності, депресія можуть призвести до зривів і неконтрольованої обжерливості.

Уже доведено, що порушення в роботі підшлункової залози — одна з причин ожиріння, а різні продукти, навіть за однакової калорійності, по-різному стимулюють вироблення інсуліну. Картопля, білий хліб, мед, цукор, мюслі, шоколад, банани, диня, морква, буряк, варення, макарони, тобто продукти з високим глікемічним індексом, сприяють утворенню більшої його кількості, ніж хліб грубого помелу, вівсянка, молочні продукти, фрукти, соя, зелень, капуста, томати, огірки, гриби, — в них низький глікемічний індекс. А якщо у вас не все гаразд із підшлунковою залозою, то продукти першої групи для неї — додаткове навантаження. Не дарма лікарі не втомлюються повторювати: перш ніж сісти на дієту, проконсультуйтеся у фахівця. Тільки він підбере раціон, що підходить саме вашому організму.

Приберіть руки від холодильника! Фото з сайту diets.ru

Незіпсованість цивілізацією

Європа бореться з ожирінням і атеросклерозом по-своєму. Наприклад, англійці вивели породу худих свиней, у яких майже немає сала. Але раціон українців без сала уявити важко.

— І це правильно, — вважає Віктор Ципріян. — Сало містить понад 60% мононенасиченої олеїнової кислоти. Це робить його дуже близьким до оливкової олії, дієтичні й лікувальні властивості якої широко відомі. І в цьому сенсі сало — один з корисних продуктів харчування.

Втім, їсти сало треба вміючи. Легковажності воно не терпить. Шипляча яєчня зі шкварками — це нахабний виклик власному здоров’ю. Весь сенс сала — в його незіпсованості цивілізацією. Будь-яке втручання в цю досконалість перетворить його на продукт з іншими властивостями. Споживати сало треба тільки свіжим, термічно не обробленим. Під час смаження жирні кислоти переходять у так звану трансформу, яка негативно впливає на організм. Найбільш схильна до цього впливу передміхурова заліза. Тому чоловікам смальцем і шкварками захоплюватися не варто.

Сучасна наука знає, як перетворити сало водночас на ідеальний дієтичний продукт і їжу богів. Головними складовими цього процесу повинні бути часник і хрін.

— Смаковий букет — дивовижний, кращого не придумав жоден витончений шеф-кухар, — вважає Віктор Ципріян. — А найголовніше — рідкісна збалансованість корисних якостей. Часник — це один із найсильніших антиканцерогенів. Хліб раджу чорний, житній, в якому менше простих вуглеводів. Тоді комбінація не суперечитиме принципам роздільного харчування. І як завершальний акорд — трохи свіжого хрону, який добре очищає і розширює судини.

«Правильне» сало має бути білосніжним, як фата нареченої. Жовтий колір дискредитує продукт безповоротно — означає, що його довго або неправильно зберігали. Але не варто тішитися і рожевим забарвленням. Воно свідчить про те, що тварину погано знекровили, а це серйозне порушення технології забою. Людину, яка погано розрізняє кольори, не можна допускати до відповідального процесу вибору.

Дієтологи зараховують ще одну національну страву до найкращих у світі.

— Найкращий вибір на обід — український борщ. Це чудовий лікувально-оздоровчий засіб традиційної української кухні, який можна використовувати не тільки в харчуванні, а й в активному очищенні організму, — вважає лікар-фізіотерапевт Борис Скачко. — Борщ за суттю — це відвар різноманітних овочів з багатющим складом вітамінів і мікроелементів. Клітковина відварених овочів — натуральний іонообмінний сорбент широкого спектра дії і тривалого застосування.

 І, звичайно, обов’язкове вживання фруктів. Хати в Україні завжди потопали в садах. Їхні численні плоди використовували не тільки за сезоном, а й прагнули їх висушити, законсервувати з цукром. Якби тоді були холодильники, дбайливі українці всі фрукти заморожували б. Нині це найпрогресивніший спосіб у домашніх умовах зберегти цінність фруктів і вітамінів у них на тривалий період.

Щоб забезпечити максимально можливу вітамінну підтримку впродовж усього року, потрібно використовувати різні види заготовок.

У сезон природно вживати їх у свіжому вигляді й у різноманітних стравах.

З кінця осені краще використовувати перетерті з цукром плоди — що довше вони зберігаються, то менше в них залишиться вітамінів. Заморожені фрукти краще притримати і використовувати навесні або влітку. В такий спосіб вітаміни найкраще зберігаються, а під час вживання активніше борються з весняно-літнім авітамінозом.

Будь-коли корисно використовувати компоти із сухофруктів, де кількість вітамінів невелика, але стабільна.

Чоловіки, не переїдайте м’яса

Як свідчить один із законів-парадоксів Мерфі, шлях до серця чоловіка пролягає через лівий шлуночок (мається на увазі серце, а не шлунок).

Учені вирішили перевірити це. І ось що виявилося: суперкалорійний раціон справді не завжди корисний для чоловіків. Фахівці зазначають, що, коли вага чоловіка перевищує нормальну на 15%, настає сексуальне гальмування. М’ясо худоби і птиці, вирощених за сучасними технологіями, буквально нашпиговане штучними гормонами, що дуже небезпечно для потенції. На відміну від природних, ці синтетичні гормони не руйнуються ні при тепловій обробці, ні під час заморожування. Синтетичні стероїди воюють із природними чоловічими гормонами, які програють. У важких випадках може навіть відбутися хімічна кастрація: організм відвикає виробляти гормони самостійно. Визначити, якого бичка виростили на соковитій травичці, а якого — на синтетиці, без спеціальних аналізів неможливо. Тому андрологи радять: не переїдайте м’яса. Без особливого ризику для потенції його можна їсти два-три рази на тиждень. А щоб нейтралізувати дію шкідливих речовин — разом із сирими овочами.

— Нові дослідження розвіяли ореол, створений навколо афродизіаків, — продуктів, які здатні посилювати потенцію, — пояснює лікар-сексопатолог вищої категорії, кандидат медичних наук Юрій Борисенко. — Тривалий час вважали, що ці властивості мають яйця, сире м’ясо, устриці, баранячі або бичачі яєчка. У ресторанах Європи їх навіть подають як фірмові страви. Любителі таких страв упевнені, що підвищений вміст у них чоловічого гормону тестостерону підвищує сексуальну силу. На жаль, їм ніхто не розповів, що так тестостерон ввести в організм неможливо, тому що під час теплової обробки він руйнується. Краще вживати петрушку, кріп, салат, капусту, моркву, буряк, редиску, щавель, маслини. У них багато селену — хімічного елемента, який здатен руйнувати гормони м’ясної імпотенції. З цієї точки зору перелічені продукти можна вважати справжніми афродизіаками. Дуже корисні також горіхи, насіння соняшника, курага, яблука.

ВІЗЬМІТЬ НА ЗАМІТКУ

За прогнозами фахівців, до 2015 року в світі буде 2,3 мільярда людей з надлишковою масою тіла, а кількість людей з ожирінням зросте до 700 мільйонів. В Україні майже половина жителів має надмірну вагу й понад 20% страждають на ожиріння, яке може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

— Це може бути атеросклероз і його наслідки (інфаркти, інсульти), цукровий діабет, хвороби опорно-рухового апарату, шлунка, — каже головний позаштатний дієтолог МОЗ Олег Швець. — Крім того, ризик виникнення таких захворювань зростає з кожним зайвим кілограмом.

ТРИ ЕТАПИ СХУДНЕННЯ 

Отже, процес схуднення складається з трьох етапів.

ПЕРШИЙ — це ще не дієта, а поки що лише «притирка» до неї, адаптація до здорової їжі, щоб оздоровити підшлункову залозу. Їсти можна скільки завгодно, але тільки продукти з низьким глікемічним індексом плюс знежирені молоко, кефір, сир, пісне біле м’ясо, рибу. Повністю виключіть кетчуп, майонез, копченості, свинину, жирне молоко, випічку, бульйони. Коли ви за наявності вибору безболісно віддасте перевагу хлібу з борошна грубого помелу і чашечці кави без цукру, вважайте, що першу фазу пройшли успішно. Як правило, триває вона не менше трьох тижнів.

ДРУГИЙ ЕТАП — зниження маси тіла шляхом суворих обмежень. Тут дозволені розумні дієти, наприклад білково-овочеві. За день достатньо 150 г нежирного м’яса, 100 г риби і 100 г сиру. Не можна відмовлятися і від вуглеводів, тому що жири горять в їхньому полум’ї. Достатню кількість вуглеводів дадуть овочі та фрукти. Харчуватися краще 4–5 разів на день. Доведено, що часте вживання їжі сприяє зниженню ваги, а одно-дворазове неминуче веде до переїдання. Друга фаза триває 4–6 тижнів — доти, доки не відчуєте, що вагу «взяли».

ТРЕТІЙ ЕТАП — довічний. Ви повинні зберегти звичку до здорового харчування і фізичної активності. Звичайно, під час свят неможливо втриматися від спокус. Тож якщо переїли, обов’язково слід запровадити один-два розвантажувальних дні (молочний, овочевий, кефірний, сирний).