Символічну стрічку перерізали Президент Віктор Янукович, керівник Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, віце-прем'єр-міністр з питань Євро-2012 Борис Колесніков і головний інвестор будівництва термінала та координатор підготовки Харкова до Євро-2012 Олександр Ярославський.

"Харківський термінал відповідає всім міжнародним стандартам і має високу пропускну здатність", - наголосив після відкриття одного з найважливіших об'єктів Євро-2012 Віктор Янукович. Він, зокрема, підкреслив, що новозбудований термінал зможе приймати щороку 2 мільйони пасажирів, що у 4 рази більше, ніж зараз.

Президент також зазначив, що відкриття нового термінала міжнародного аеропорту допоможе в залученні інвестицій. "Харків є східними воротами України. Ми пішли шляхом реформ, а реформи передбачають значне залучення перш за все іноземних інвестицій і розвиток середнього та малого бізнесу", - сказав Віктор Янукович.

Він відзначив і новий для України досвід роботи з інвесторами, завдяки якому будівництво у Харкові проведено в найкоротші терміни. "Мені дуже приємно відзначити, що місто подає приклад об'єднання влади і бізнесу, які разом знайшли те рішення, що потрібно зараз для країни", - підкреслив Віктор Янукович. Він порадив за харківським прикладом вибудовувати роботу з інвесторами й іншим містам, оскільки інвестиціям в стратегії розвитку держави відведена важлива роль.

Харківський термінал - перший в Україні, що збудований за часів незалежності. Його вартість 80 мільйонів доларів, і це - виключно приватні інвестиції. За державні кошти будується злітна смуга, що обійдеться для української казни в 137 мільйонів доларів. Поки перераховано лише четверту частину. Ще близько шести мільйонів доларів інвестор планує витратити на реконструкцію старого термінала, яка почнеться восени.

Віктор Янукович висловив упевненість, що Україна вчасно підготується до проведення чемпіонату Євро-2012. "З відкриттям термінала Україна входить у графік підготовки до Євро-2012. Роботи ще дуже багато, тому ми не розслабляємося і будемо тільки підсилювати темпи підготовки. Попереду ще багато будівництва - це передусім готелі, інфраструктура проведення Євро-2012, у тому числі нам потрібно мати 32 тренувальні бази для команд, які приїдуть в Україну. Але ми добре розуміємо той рівень відповідальності, який на нас лежить, тому із завданням впораємося. І я думаю, що після проведення чемпіонату ми організуємо в Карпатах зимові Олімпійські ігри", - сказав Президент