Громадянство — стійкий правовий зв’язок людини з конкретною державою — один із визначальних чинників у характеристиці правового становища особи, важливий елемент її правового статусу. Україна, згідно з Конституцією, гарантує піклування та захист своїм громадянам. Тож нерідко іноземці, які певний час прожили в Україні, виявляють бажання стати громадянами нашої держави. Це підтверджують і звернення на урядову «гарячу лінію» про імміграцію та перебування в Україні, яких протягом року надійшло понад 250. Більшість — стосовно набуття громадянства України, отримання дозволу на тимчасове або постійне проживання в Україні. Ці актуальні питання належать до повноважень Державної міграційної служби, на розгляд якої та для відповідного реагування фахівці Урядового контактного центру і надсилають звернення.

Жителька міста Жовті Води Дніпропетровської області у своєму зверненні повідомила, що її чоловік має посвідку на постійне проживання на території України. У 2012 році подав документи для отримання громадянства. Жінка просила посприяти у вирішенні цього питання. Головне управління ДМС у Дніпропетровській області повідомило, що указом Президента України від 10 жовтня 2014 року чоловіку заявниці надано громадянство України.

Житель Харкова розповів, що має посвідку на тимчасове проживання на території України, в якій, у зв’язку із 45-річчям, потрібно змінити фотокартку. Чоловік звернувся до відділу міграційної служби у Харкові, але питання залишилося не вирішеним. Головне управління ДМС у Харківській області повідомило, що у перекладі українською мовою сторінки паспортного документа з особистими даними заявника були допущені помилки у прізвищі. Після усунення невідповідностей, питання, яке хвилювало додзвонювача, було вирішене.

Житель с. Тавричанка Каховського району Херсонщини розповів про те, що завдяки сприянню МЗС України та Посольству України в Сирійській Арабській Республіці він та його родина, які у зв’язку зі складним становищем та заворушеннями у Сирії змушені були виїхати з країни, прибули в Україну. Його дружина й два сини — громадяни України, а він сам — громадянин Сирії. У 2013 році чоловік подав заяву на отримання українського громадянства. Заявник просив прискорити цей процес. Державна міграційна служба повідомила, що указом Президента від 10 жовтня 2014 року йому було надано громадянство України.

Жителька Донецька звернулася від імені доньки, яка тимчасово проживає в Одесі, з проханням роз’яснити, які документи треба підготувати для запрошення до України громадянина Лівану та про максимальний період його перебування в Україні. Головним управлінням ДМС в Одеській області надані детальні роз’яснення стосовно необхідних документів для оформлення запрошення іноземцю, а також повідомлено, що іноземці й особи без громадянства, які на законній підставі прибули в Україну, можуть тимчасово перебувати на її території протягом наданого візою дозволу в разі прибуття з держав із візовим порядком в’їзду, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України.

Загалом за період із 1 по 7 грудня на урядову «гарячу лінію» надійшло 35 863 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 307 звернень.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua