У 2014 році гранти отримали 95 українських підприємств. Наступного року їх кількість планують збільшити до 110. Про це повідомила глава регіональної програми Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з підтримки малого бізнесу в Україні, Молдові та Білорусі Стела Мельник. За її словами, обсяг одного гранту не перевищуватиме 10 тисяч євро (2014 року він у середньому становив 6,5 тисячі) і  становитиме 50—75% вартості  проекту, на який його залучено.

Цього року ЄБРР виділить гранти для підтримки малого та середнього бізнесу, а також жінок-підприємців. ото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Шанс для резидента

Головні критерії для отримання грантів — чисельність працівників до 250 осіб, прозора структура власності, в якій понад 50% становлять резиденти України, що не обіймають керівних посад в органах державної влади.

ЄБРР для підтримки малого та середнього бізнесу використовує два інструменти: залучає українські консалтингові компанії та міжнародного експерта-практика з більш як 15-річним  досвідом роботи в певній галузі. «Такий передовий досвід та  міжнародні зв’язки у 2014 році отримали 10 підприємств з оборотом капіталу 10—50 мільйонів євро і кількістю працівників понад 100», — уточнила Стела Мельник.

За її словами, на 2015 рік в межах регіональної програми ЄБРР з підтримки малого бізнесу в Україні планують розробити програму із просування експорту.

Другий напрям — підтримка жінок у бізнесі. За донорською програмою шведського уряду сюди належить шість країн «Східного  партнерства»: Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Азербайджан, Вірменія.  Обсяг «жіночої» програми — 6 мільйонів євро, які розподілять між цими країнами залежно від попиту. Тому українським жінкам-підприємцям варто бути активними в цій програмі. Що більшим буде  попит на неї, то більше коштів вдасться залучити.

Нині в загальному портфелі проектів ЄБРР 29% бізнесу належить жінкам. Умова для участі бізнес-леді у цій програмі — перебування у її власності понад 50% бізнесу, першою особою в компанії має бути жінка, наявність до 250 співробітників і понад два роки діяльності компанії на ринку.

Ще один напрям — консультування компаній агропромислового комплексу. В межах цієї програми ЄБРР надав 750 тисяч євро на підвищення їхньої конкурентоспроможності.

«Це можуть бути кошти на поповнення обігових. За нашою оцінкою, сільське господарство буде одним з небагатьох секторів, який розвиватиметься в Україні. Завдання ЄБРР — вихід підприємств України на міжнародні ринки. При цьому пріоритет буде надано підприємствам, які випускають продукцію з високою додатковою вартістю. А надалі ЄБРР може розглядати такі компанії як об’єкти для інвестування та кредитування», — пояснює радник ЄБРР Антон Усов.

Кожен фініш — це, по суті, старт

ЄБРР допомагає бізнесу знайти компетентну консалтингову компанію та визначитися з обсягом послуг, необхідних для функціонування якісного бізнесу. Фахівці пояснюють, що малий та середній бізнес має обмежений адміністративний ресурс — фінансовий та часовий, тому повинен концентруватися на основному бізнес-процесі, тоді як додаткові бізнес-процеси треба віддавати на реалізацію партнерам — консалтинговим компаніям.

«Наші проекти короткострокові — розраховані в середньому на чотири місяці. Тому  важко оцінити економічні результати  по завершенні проекту. Тож аж через рік оцінюємо економічний результат від нього (збільшення кількості клієнтів, новий напрям у бізнесі)», — каже менеджер групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг.

За статистикою, через рік після впровадження проекту 76% підприємств збільшують дохід на 54%, а у 52% підприємств кількість працівників зростає на 10%.

Цікаво, що ЄБРР переважно підтримує підприємства, які працюють не у великих містах, а в регіонах. Так, понад 74% усіх затверджених консультаційних проектів призначено для малих та середніх підприємств, що розташовані поза межами великих промислових міст (Київ, Харків, Дніпропетровськ і Донецьк). 

2014 року найбільший попит у проектах мали консультаційні послуги у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Зберігається на високому рівні потреба в консультаціях у таких сферах, як стандарти управління якістю, маркетинг, стратегія, організаційний та операційний розвиток, бухгалтерія та фінансовий облік, інженерні рішення. Основні бенефіціари проектів — місцеві малі та середні підприємства у таких галузях: продукти харчування та напої, оптова й роздрібна торгівля, охорона здоров’я, електроніка тощо. Цього року на бізнесовому фронті в України є шанс з’явитися новим обличчям. Хай щастить!  

ДОВІДКА «УК»

ЄБРР підтримує розвиток ринкової економіки та демократії. Грантову підтримку бізнесу в Україні ЄБРР надає з 2010 року. За цей період реалізовано понад 320 проектів і надано грантів на 2,3 мільйона євро. Ці гранти частково компенсують українським бізнесменам послуги консультантів, які здатні якісно перетворити бізнес.