ТЕХНІКА

Сучасне радіологічне устаткування для багатьох лікувальних закладів залишається мрією

Ніде правди діти: ми вже давно звикли фінансувати заклади охорони здоров’я, попри так звану безплатну медицину. Благодійно-примусовий внесок, незважаючи на його сумнівний правовий статус, процвітає, нерідко збагачуючи не так фінансово-матеріальну базу того чи того закладу, як певну частину його керівництва чи комерційних структур, що присмокталися до нього.

Така залізна логіка, очевидно, вкоренилася й у практиці роботи частини персоналу 3-ї міської лікарні Черкас, куди недавно «швидка» доправила хворого. Маючи статус лікарні швидкої допомоги, заклад забезпечує невідкладними послугами багатьох пацієнтів, які потребують екстреного лікарського втручання.

Оскільки йшлося про певні порушення в функціонуванні мозку, черговий невролог направила хворого на так звану спіральну комп’ютерну томографію до кабінету ТОВ «Скен Лайф», яке на території лікарні надає такі послуги. За проведення дослідження дружина хворого сплатила 490 гривень.

— Направляючи хворого для проведення комп’ютерної томографії, черговий лікар-невролог мала роз’яснити його дружині, що він має право одержати цю послугу безплатно. Це порушення права громадянина на безоплатну медичну допомогу, — зазначає прокурор міста Черкаси Олександр Маслюк.

Нині триває кримінальне провадження за ст. 184 ч. 1 КК України: незаконна вимога оплати за надання медичної допомоги в державних чи комунальних закладах охорони здоров’я. Стаття передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців.

З іншого боку, цей випадок стався зовсім не від доброго життя. Як стверджують самі лікарі, в лікувальних закладах області катастрофічно бракує сучасного устаткування. Недавно в Черкасах вийшов із ладу єдиний на всю область неприватний томограф. На повну потужність в онкологічному диспансері не функціонує й апарат променевої терапії та УЗД. Саме через те фахівці не можуть діагностувати пацієнтів із серйозними захворюваннями. Для повноцінного надання медичної допомоги області ще треба щонайменше чотири новітні діагностичні та лікувальні прилади. Тим часом обласний бюджет не поспішає надавати кошти на ремонт старої та придбання нової апаратури.

Єдиний у Черкасах томограф, де діагностику можна пройти безплатно, — в обласному онкологічному диспансері. На обліку тут перебуває понад 33 тисячі хворих. Зрозуміло, зауважує головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов, томограф незамінний в обстеженні хворих — усього за кілька секунд дає змогу одержати чітке об’ємне зображення кожного органу.

Точна апаратура — точний діагноз. Фото з архiву редакцiї

Уже 8 років він працює майже цілодобово. Аби встановити діагноз і контролювати якість лікування, пацієнтам доводиться ставати в чергу за два тижні. Але томограф, як і всяке устаткування, зношується. Ремонт та заміна деталей, які вже відпрацювали термін, коштують недешево.

Його час настав, і вже не один місяць хворим доводиться звертатися до приватників, які не тільки беруть непомірну плату за томографічне дослідження, а й самі не розшифровують томограм, змушуючи хворих нести їх до фахівців онкодиспансеру.

За нормативами Всесвітньої організації охорони здоров’я, на 50 тисяч населення має припадати один томограф. Тобто лише в обласному центрі їх потрібно шість. Незабаром новий прилад магнітно-резонансної томографії очікують у діагностично-консультаційному центрі. Проте цього, зрозуміло, вкрай недостатньо.

Томограф — далеко не єдина проблема онкодиспансеру. Застарів і апарат для лікування злоякісних пухлин губи та шкіри. Несправний апарат променевої терапії, хоч ним тут щодня опромінюють близько 130 хворих. За словами експертів, великою проблемою використання медичного устаткування є його слабке професійне обслуговування, що позначається на показниках під час діагностики та лікування хвороб. Як визнають медики, таку апаратуру купують із гарантією, але вона триває рік-два. Після закінчення цього строку у нас у країні медичне обладнання залишається нічийним. Здебільшого лікарням бракує коштів на повноцінний сервіс.

Отож слід налагодити повноцінне обслуговування медичної техніки. Прилади слід планово перевіряти, ремонтувати. Відчутні кроки до цього роблять у ДП «Черкасистандартметрологія», де розгорнули ремонт та обслуговування медичної техніки та обладнання спеціального призначення, зокрема рентгенівського.

Недавно Кабінет Міністрів схвалив Концепцію розвитку ядерної медицини на період до 2017 року, якою передбачено впровадження найбільш ефективних методів діагностики та лікування. Для розв’язання проблем застосовують методи ядерної медицини, зокрема позитронно-емісійної томографії та протонно-променевої терапії, які нині широко використовують відповідно для діагностики та лікування онкологічних та неонкологічних хворих за кордоном. Реалізація концепції дасть змогу привести галузь ядерної медицини у відповідність з європейськими та світовими стандартами діагностики і лікування та створити науково-технічну базу розвитку ядерної медицини, зокрема підвищити якість первинної діагностики захворювань, проводити диференційну діагностику первинних уражень на сучасному рівні, оцінювати ефективність лікувальних заходів для ранньої корекції, своєчасно планувати хірургічне, променеве, терапевтичне та хіміотерапевтичне лікування.

Бентежить лише те, що фінансування заходів, спрямованих на реалізацію концепції, здійснюватиметься не тільки за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, а й інвестицій та інших джерел. Тобто безгрошів’я, як водиться, може істотно знизити ефективність реалізації добрих намірів.