ПРОБЛЕМА 

Платити за листками з тимчасової непрацездатності слід обов'язково та вчасно, а от за якою схемою - думки фахівців різняться

Нещодавно у Фонді соцстрахування з тимчасової втрати працездатності відбулося позачергове засідання правління, в якому взяли участь представники Федерацій роботодавців та профспілок. Новопризначений директор виконавчої дирекції Едуард Ушаков повідомив про прийняття Концепції розвитку Фонду на 2011-2015 роки та бюджету Фонду на 2011 рік.

Роботодавці:
"Фонд має стати виплатною касою"

Серед головних питань, які обговорювалися на засіданні правління, зазначив керівник Департаменту фондів соціального страхування Федерації роботодавців України Юрій Кузовой, відповідаючи на запитання кореспондента "УК", було обрання директора його виконавчої дирекції. Отже, віднині організацією керують не виконуючий обов'язки, а офіційно призначений директор та два його заступники. І це добре, адже проблеми, що останнім часом з'явилися у роботі Фонду, Юрій Кузовой не в останню чергу пов'язує і з невизначеністю у його керівництві. Ще одне важливе питання - затвердження бюджету Фонду. Були чітко розподілені кошти на фінансування найголовніших статей: виплати за листками з тимчасової непрацездатності, з вагітності й пологів та на поховання. Профінансовані також статті з санаторно-курортного лікування, оздоровлення дітей, часткове фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл тощо.

- І хоча бюджет Фонду врешті затвердили, спільний представницький орган роботодавців загалом і Федерація роботодавців зокрема наполягають на погашенні боргів Фонду перед страхувальниками, тобто роботодавцями, за минулі роки. На 1 січня 2011 року він сягнув 751 млн грн. По суті - це кошти, які роботодавці прокредитували до Фонду на виплати своїм працівникам за лікарняними листками, а відшкодування й досі не отримали, наголосив пан Кузовой. Він назвав це безвідсотковим кредитом, вилученим з економіки України. Адже ці гроші могли бути спрямовані на виплату заробітної плати або розвиток виробництва. Нині ж вони "осіли" у Фонді, й це - його борг перед роботодавцями. Юрій Кузовой наголосив, що на засіданні правління був оприлюднений чіткий графік погашення цього боргу.

Щодо заборгованості з виплат за листками з тимчасової непрацездатності Юрій Кузовой радить не драматизувати ситуацію. Те, що у перші місяці нового року виплати і справді "пробуксовували", представник Федерації роботодавців вбачає у затримці (невчасному затвердженні) порядку фінансування цих виплат. Тобто сам механізм, за яким роботодавці подають заявки, а фонд - відшкодовує витрати, був затверджений тільки 25 січня, а оприлюднений - ще пізніше. Спостерігалися проблеми й у роботі самого Фонду (кадрова невизначеність, незатверджений бюджет), які на сьогодні вже вирішені. Нині, як запевнили роботодавців працівники Фонду, фінансування виплат ведеться майже день у день з моменту отримання заявки. Тож борги, які виникли в січні, до кінця березня будуть обов'язково виплачені.

Щодо системи виплат за лікарняними листками, Юрій Кузовой зауважив, що раніше роботодавцям, на його погляд, доводилося бути такими собі фінансовими агентами, які мусили здійснювати функції Фонду - розраховувати виплати та відшкодовувати робітникам втрачений заробіток. Бухгалтерія роботодавця вела ще одну звітність, а це - додаткове навантаження. Проте до того механізму за роки всі звикли. А працівникові так навіть було простіше - не треба бігати по різних інстанціях. Звернувся до роботодавця - і все отримав.

Новий механізм, на думку Юрія Кузового, є перехідним до того моменту, коли Фонд повністю перебере на себе функції виплатної каси. А це, на його переконання, обов'язково має статися. Нині робота бухгалтерів ще більше ускладнилася. Адже необхідно відкрити спеціальний рахунок для отримання коштів. На шляху від Фонду до роботодавця гроші можуть затримуватися (не з вини останнього), а скаржитися працівник насамперед піде не до Фонду, а до керівництва установи чи організації, де працює. Тому в ідеалі, на переконання Юрія Кузового, після виходу з лікарняного працівник мав би сам звертатися безпосередньо до фонду й отримувати ці виплати. Так само, як нині люди без посередників (напряму) звертаються до Фонду на випадок безробіття чи до того ж Пенсійного фонду.

Профспілки:
"Працівник не повинен оббивати пороги!"

Дізнатися думку керівництва Федерації профспілок України з цього приводу за два тижні так і не вдалося. Ні Василь Хара, зайнятий, напевно, проблемами більш важливими, ні його заступники розмовляти з кореспондентом "УК" часу не мали. А ось голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва (які не входять до ФПУ) В'ячеслав Рой своєї думки не приховував:

- Якщо раніше працівник відраховував гроші одразу до Фонду соцстрахування, то з 1 січня цього року порядок змінився. А з ним змінився і механізм: що, як, коли і куди. Це об'єктивна причина, адже порядок слід спочатку розробити, потім навчити людей за ним працювати. Отже, певні затримки із виплатами грошей за лікарняними листками були неминучі.

Проте новий порядок, на думку В'ячеслава Роя, виявився набагато складнішим від попереднього. Хоча б тому, що з'явився посередник між власне платником внеску і Фондом соцстрахування - Пенсійний фонд. А в цієї установи, загальновідомо, нині хронічний дефіцит бюджету. Отже, незалежні профспілки переконані, що саме Пенсійний фонд не зацікавлений у швидкому проходженні грошей далі за інстанціями. Утримуючи їх певний час на своїх рахунках, таким чином ПФ "латає дірки" у своєму бюджеті. Адже вже після розробки порядку проходження коштів з'ясувалося, що Фонд має заборгованість у понад 400 млн грн. Логічно виникає запитання: як виник борг та куди поділися гроші?

- На нашу думку, Пенсійний фонд просто... витратив їх на виплату пенсій громадянам. Справа потрібна, але ж не за рахунок виплат за лікарняними листками непрацездатності, - зауважив пан Рой. - До того ж, намагаючись напряму звернутися до Фонду, деякі працівники можуть втратити терпіння та... просто махнути на ці гроші рукою (нерви і час дорожчі!). От і буде відчутне заощадження коштів. Але ж це неправильно!

Щодо механізму виплати за листками з тимчасової непрацездатності В'ячеслав Рой також вважає нинішню форму проходження грошей складною. Проте він не поділяє думки роботодавців про те, що людина має сама на пряму звертатися до Фонду соцстрахування. Найоптимальнішою формою виплати незалежні профспілки вважають ту, яка була раніше. Тобто працівник звертається до свого роботодавця й отримує гроші. А вже потім роботодавець вирішує питання з Фондом щодо відшкодування цих коштів.

- Нині роботодавець виплачує компенсацію лише за перші 5 днів, а далі працівник фактично змушений працювати напряму з Фондом, хоч і за посередництва роботодавця (створюються спеціальні рахунки, куди з Фонду мають надійти гроші). Але відповідальності за вчасну виплату роботодавець уже не несе. Слід також зважити на те, що в більшості працівників й донині немає карток соціального страхування (нагадаю, що з шостого дня лікарняні Фонд компенсує працівнику лише за її наявності). Скільки мороки отримує хвора людина - можна лише уявити! Тож незалежні профспілки в ідеалі бачать повне усунення працівника від з'ясування стосунків з Фондом соцстрахування, та й з ПФ також, наголосив В'ячеслав Рой. Адже всі розуміють, що можливостей вчасно отримати гроші на виплату лікарняних у роботодавця (юридичної особи) значно більше, ніж у пересічної людини. У роботодавця є юристи, бухгалтери, та й суми там фігурують чималі. А нехай спробує працівник самотужки отримати з Фонду гроші!

Проте профспілки розуміють, що повернутися до старої системи віднині вже просто неможливо - механізм змінився. Запропонувати новий конкретний механізм незалежні профспілки поки що не можуть, до того ж не вважають це своїм обов'язком. Проте мають принципову позицію: порядок має бути істотно спрощений, працівник не повинен самотужки оббивати пороги фондів, а із старої системи можна взяти конструктивні моменти. І розробити практичний механізм, який задовольнив би всі сторони процесу, на переконання незалежних профспілок, одне з першочергових завдань уряду.