Економіка зростає, але меншими темпами, ніж у другому кварталі

Показники інфляції і зростання валового внутрішнього продукту в Україні перебувають у зоні досяжності орієнтирів Державного бюджету. Таку позицію висловив на брифінгу в Укрінформі керівник групи радників Нацбанку Валерій Литвицький.

Проте у вересні поглибилась асиметрія макроекономічних ризиків - прискорилося зростання інфляції порівняно з ростом ВВП. Зростання економіки відновилося, але ще не досягло значень, що фіксувались у другому кварталі (5,9%) та в першому півріччі у цілому (5,5%).

Динаміка у промисловості за дев'ять місяців дещо менша (на 1,1%), ніж за півроку. В торгівлі зростання перевищило показник півріччя на 2,9%. Спад у будівництві менший на 6,7%, ніж за півроку, а в сільському господарстві - на 3,9% вищий. Транспорт також показав меншу динаміку. За три квартали сільське господарство увійшло в зону "легкого плюса".

Порівняно з попередніми місяцями майже всі галузі, з урахуванням бази порівняння, за означений період посилили кумулятивну динаміку. А певне сповільнення зростання економіки в третьому кварталі фахівець пояснює екологічними причинами (погода), екзогенними (коливання зовнішнього попиту, турбулентність цін на металопродукцію), фіскальними (зниження дефіциту бюджету, стискання), статистичними (погіршення бази порівняння).

За дев'ять місяців споживча інфляція становила 7,4%, базову зафіксовано на рівні 7,7%, повідомляє Укрінформ. До кінця року базова інфляція може не перевищити 10%, а споживча - утриматись у рамках бюджетного орієнтиру (12,3%).

Крім того, за останніми даними, міжнародні резерви Національного банку становлять 34,8 млрд доларів.