Обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ)з країн світу в економіку України за перший квартал цього року зменшився порівняно з аналогічним періодом торік на 6,3% — до 52,2 мільярда доларів. Серед причин такого спаду — незрозуміла на початок року економічна політика, поширене рейдерство, політична невизначеність і протистояння внаслідок неоголошеної війни з Росією. Потрясіння не сприяють тиші, яку люблять гроші. Воєнні дії на сході країни відлякують інвесторів. 

Нерезиденти роздумують

 «Те, що відбулося падіння обсягу ПІІ, насамперед пов'язано з девальвацією гривні щодо долара США на 37% (офіційний курс НБУ збільшився з 7,99 станом на 31 грудня 2013 року до 10,95 станом на 31 березня 2014-го)», — зазначає керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії (ІК) Eavex Capital Дмитро Чурін.

Безпосередній відтік іноземного капіталу становить за січень — березень цього року $468 мільйонів. А притік ПІІ в першому кварталі цього року зменшився до $570 мільйонів порівняно з $1,6 мільярда доларів у 1 кварталі торік. Тож інтерес закордонних інвесторів до України через зростання ризиків різко впав.

Утім, п’ятірка країн-лідерів з ПІІ у першому кварталі цього року залишилися незмінною порівняно із січнем — березнем 2013 року. Найактивніші інвестори в Україну — Кіпр, Німеччина, Нідерланди, Російська Федерація, Австрія. Цікаво, що інвестиції Кіпру, Нідерландів і Британських Віргінських островів експерти не вважають іноземними інвестиціями.

 «Традиційно основним джерелом ПІІ в Україну були кошти українських компаній, виведені раніше в офшорні юрисдикції. Через зміну влади в країні на початку цього року та конфлікт на сході компанії не поспішають повертати їх у країну, що і зумовлює відтік ПІІ», — констатує головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Яких змін очікувати українцям

«Якщо офшорні зони почнуть здавати свої позиції, отже, зміни справді відбуваються. Якщо ж офшори і надалі залишаться основними «інвесторами», то все повертається на круги своя і нам знову не пощастило: реформи лише номінальні», — вважає директор аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

«Кардинально характер ПІІ в Україну цього року не зміниться порівняно з минулим через те, що країні нав'язаний фактично воєнний стан, який підтримуватиметься задля загальної дестабілізації економіки. Через це інвестиційна привабливість буде штучно знижена для справжніх прямих інвесторів», — сказав «УК» керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишен.

Кроки до стабілізації

За оцінкою ІК Eavex Capital, у 2014 році в Україну надійде приблизно $2 мільярди прямих іноземних інвестицій, але через курсову різницю та виведення частини інвестицій чисті ПІІ будуть негативними.

На думку директора департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК «Альтана Капитал» Павла Мішустіна, на прогноз інвестицій цього року впливатимуть задекларовані керівництвом України наміри підписати другу частину Угоди про асоціацію з ЄС, а також провести реформи, що сприятимуть притоку іноземних інвестицій із розвинених країн (наприклад судової системи). Від швидкості реалізації цих намірів залежить стан інвестиційного клімату в Україні вже в 2014 році. Другий процес — конфлікт із Росією, подальший розвиток якого спрогнозувати фактично неможливо. Залежно від розвитку цих двох процесів іноземні інвестиції можуть як різко зрости, так і обвалитися.

Опитані «УК» експерти вважають, що для поліпшення інвестиційного клімату в країні уряду необхідно гарантувати захищеність інвестицій, встановити сприятливий режим оподаткування, поліпшити роботу митної служби, подолати високий рівень корупції у всіх сферах. Серед найважливіших завдань нового керівництва Нацбанку — відновлення довіри до нацвалюти і недопущення різких стрибків валютного курсу, як це було в лютому — березні цього року. Але найперший крок до інвестиційної стабільності — перемога тероризму на сході.