Вже протягом двох років у нашій країні діє освітній проект ЄС "На шляху до моделей дослідницьких університетів у вищій освіті Росії, України та Молдови". Його мета - охорона прав інтелектуальної власності та комерціалізація технологій, а головним учасником проекту від України став КНУ імені Тараса Шевченка, а також Міносвіти, науки, молоді та спорту, Держагентство з інвестицій та розвитку. Фінансувався проект у рамках програми ЄС "Темпус" -допомога країнам-партнерам у сфері вищої освіти.

"Для реалізації науково-дослідної частини проекту було створено групу з охорони прав об'єктів інтелектуальної власності та трансферу технологій, до якої увійшли науковці і фахівці з права та патентування, - розповідає старший науковий співробітник КНУ Лариса Губернюк. - Потім тривали стажування в університетах ФРН (до речі, саме німецькі експерти координували весь проект), Іспанії та Польщі. Наші фахівці мали можливість отримати практичні навички роботи з базами даних патентів країн Європи, здобули знання у сфері комерціалізації інтелектуальної власності як можливості отримання додаткових прибутків".

Наступний етап проекту - поширення знань і навичок вже у самій Україні. Тому під завісу 2010 року було організовано міжнародний тренінг "Ліцензійні договори і договори про передачу прав інтелектуальної власності в Європейському Союзі та Україні: правове регулювання та практика", а також семінар з питань регуляторної політики і підприємництва в рамках проекту "Європейська мережа підприємств". По завершенні українські фахівці одержали міжнародні сертифікати.

Вчені і співробітниками КНУ вже отримали змогу застосувати новонабуті навички на практиці, взявши участь у міжнародних спеціалізованих виставках "Високі технології-2010" та "Нанотехнології-2010". Експозицію університету високо оцінив заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма. А для впровадження у виробництво наукових розробок вже намічений план плідної співпраці з Асоціацією "Інноваційні підприємства України" (м. Дніпропетровськ).