Нинішній рік став найбільш активним для ринку первинних  публічних розміщень акцій (IPO) для компаній із США. Певний оптимізм щодо таких розміщень має і Європа. А от серед компаній, що мають бізнес в Україні, панує песимізм. За останні два роки відбулося лише два IPO вітчизняних компаній.

IPO-затишшя

Торік в IPO-плавання на Варшавську фондову біржу (ВФБ) вирушила судноплавна компанія KDM Shipping. А у вересні цього року — на Лондонську фондову біржу (ЛФБ) —  девелоперська Arricano. Остання  залучила $24 мільйони в ході розміщення 10 300 423 звичайних акцій за ціною $ 2,33 за акцію. Ці кошти будуть використані для здійснення поточних проектів і придбання чотирьох нових об’єктів.

«Arricano — хороший приклад розміщення і не дуже гарний — ліквідності на вторинному ринку. Якщо б вони зробили розміщення з подвійним лістингом у Лондоні та в Україні, то акції могли бути помітно ліквіднішими», — вважає керуючий директор інвестиційної групи «Універ» Олексій Сухоруков.

«Якщо останні три роки інвестори ще готові були купувати здебільшого акції компаній сільськогосподарського сектору, то нині попит на них знизився. Скажімо, на ЛФБ очікують компанії, що представляють споживчий та гірничодобувний сектор. Але буму розміщень поки що чекати не доводиться», — констатує президент Асоціації «Фондове партнерство» Ірина Заря.

Є певні сумніви і щодо долучення іноземних інвесторів до приватизації українських шахт. Про своє банкрутство вже заявила канадська вугільна компанія EastCoal Inc. з активами в Україні, яка не змогла залучити інвестора. Не пофортунило і двом вугільним компаніям з активами в Україні, акції яких торгуються на ВФБ — Sadovaya Group та Coal Energy.

Інвестиційний капітал оминає Україну через декларування більшістю компаній зниження продажу і невпевненість у перспективах. Через фундаментальні проблеми української економіки прогнози щодо зростання наразі робити складно. У зв’язку з цим у середньостроковій перспективі Україна залишиться осторонь від інвестиційних потоків, — вважають в інвестиційній компанії SP Advisors.

Що день прийдешній нам готує?

Нині серед іноземних майданчиків лідерство за кількістю залучених українських емітентів утримує Варшавська фондова біржа (там котируються акції 11 емітентів, що мають бізнес в Україні). Разом з тим, за словами експертів, наступного року головним майданчиком можуть стати фондові біржі Великобританії, оскільки польський ринок, на їхню думку, має багато внутрішніх проблем та невеликий інтерес до України. Деякі великі компанії можуть спробувати розміститись на азіатському ринку. Заяви про допуск емітентів на Гонконгівську фондову біржу (HSE) були ще наприкінці 2010 року, проте, всупереч прогнозам, до цього часу жодна компанія не провела там IPO.

«Компанії, які планували вихід на IPO в 2011 — 2013 роках, зіткнулися з несприятливою кон’юнктурою ринку. А йти проти тренду стратегічно і фінансово нераціонально. Коли немає можливості отримати на іноземній чи місцевій біржі справедливу оцінку капіталізації українського бізнесу, необхідно повертатися до боргових інструментів», — пояснює президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

 Частково оживити ринок IPO може спільний проект Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку та «Української біржі» (УБ) — «Ринок залучення капіталу» щодо розвитку міні-IPO для молодих, нових з обсягами залучення приблизно $1—10 мільйонів.

Ще один важливий проект «УБ» — подвійний лістинг (котирування цінних паперів однієї і тієї самої корпорації більш ніж на одній фондовій біржі).  Про зацікавленість відкрити лістинг на «Українській біржі» заявила молочна група з активами в Україні, РФ та Польщі «Мілкіленд» (її акції котируються на Варшавській фондовій біржі), а також агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт», цінні папери якого торгуються на Лондонській фондовій біржі.

«Якщо ми зараз перезапускаємо наш фондовий ринок за польським зразком, то доки в нас не з’являться основні гравці, що кардинально змінили ринок капіталів у Польщі, — довгострокові інституційні інвестори (потужні недержавні пенсійні фонди та компанії зі страхування життя), реальних успішних IPO на місцевих біржах годі чекати», — вважає Юрій Прозоров.

Можливість залучення українськими компаніями капіталу на фондових майданчиках Європи залежатиме від перспектив асоціації України з ЄС. У щорічному рейтингу Світового банку за умовами ведення бізнесу «Doing business-2014» Україна отримала 112-те місце серед 189 країн. Тому бізнес-спільнота очікує чітких рішень від влади, якщо та прагне економічного зростання та посилення інтересу інвесторів до України. 

Динаміка акцій компаній, що мають бізнес в Україні, на іноземних фондових майданчиках
(станом на 4 листопада)
 

Компанії

Зміна з початку року

Фондові біржі

 

(%)

 

Agrogeneration

-12,7%

Євронекст-Париж

Agroliga

82,8%

Варшавська фондова біржа (ВФБ)

Agrokultura

-32,3%

Стокгольмська фондова биржа

Agroton

-76,6%

Франкфуртська фондова біржа (ФФБ)

Arricano Real Estate

11,4%

Лондонська фондова біржа (ЛФБ, альтернативний ринок))

Astarta Holding

14,5%

ВФБ

Avangard

12,0%

ЛФБ

Cadogan Petroleum

-12,2%

ЛФБ

Coal Energy

-75,2%

ВФБ

Davento

0,0%

ФФБ

DUPD

50,0%

 ЛФБ (альтернативний ринок)

Ferrexpo

-24,6%

ЛФБ

Industrial Milk Co.

-16,2%

ВФБ

JKX Oil & Gas

-3,2%

ЛФБ

Kernel Holding

-35,6%

ВФБ

KSG Agro

-0,3%

ВФБ

MHP

3,1%

ЛФБ

Milkiland

-6,9%

ВФБ

Mriya Agro Holding

-0,6%

ФФБ

Ovostar Union

14,6%

ВФБ

Regal Petroleum

-54,5%

ЛФБ(альтернативний ринок)

Sadovaya Group

-47,8%

ВФБ

Sintal Agriculture

-38,5%

Віденська фондова біржа

TMM

43,2%

ФФБ

Ukrproduct

23,8%

ЛФБ (альтернативний ринок)

Westa ISIC

-4,1%

ВФБ

XXI Century

-40,0%

ЛФБ (альтернативний ринок)

Джерело: данібірж,
розрахункиінвестиційноїкомпанії«ДрагонКапітал»  

КОМПЕТЕНТНО

Анатолій АМЕЛІН,
член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку:

—Українські компанії для проведення IPO обирають іноземні фондові біржі. Проте розміщення акцій на них відбувається нечасто. Проект «Ринок залучення капіталу» дасть змогу молодим та невеликим компаніям розміщувати свої цінні папери та отримувати ресурси для подальшого розвитку на вітчизняному ринку. Комісія забезпечуватиме захист прав інвесторів та підвищення якості інструментів.

Нік ПІАЦЦА,
генеральний директор інвестиційної компанії SP Advisors:

— Я поважаю зусилля представників Української біржі, які постійно намагаються придумати нові засоби, як зробити цей майданчик актуальним, навіть усупереч факту, що український фондовий ринок є мертвим. Але не думаю, що ідея лістингу на Українській біржі має хоч якийсь сенс. Нині на локальному ринку залишилися тільки роздрібні торговці і брокери, і немає  жодного реального інвестора.