ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

Україна і Норвегія упродовж двох-трьох років мають намір удесятеро збільшити товарообіг  

Перебування Прем’єр-міністра Миколи Азарова у цій скандинавській країні не могло обійтися без аудієнції у королівської особи — Короля Норвегії Гаральда V. Розповідаючи на брифінгу про свої враження від цієї зустрічі, український гість з приємністю для себе відзначив, що його величність згадав про історичні зв’язки Норвегії та України.

Тож логічною стала наступна пропозиція нашої сторони: «Я виконав доручення Президента і запросив Короля Норвегії відвідати Україну з державним візитом у зручний для нього час. Він прийняв запрошення», — сказав Микола Азаров.

Під час зустрічі з Королем Норвегії сторони обмінялися думками про розвиток двосторонніх відносин та домовилися активізувати торговельно-економічну співпрацю, а також обміни у сфері культури.

Курс обрано правильно

Микола Азаров провів зустріч із норвезьким колегою Йєнсом Столтенбергом у форматі віч-на-віч. По завершенні на брифінгу останній висловив переконання, що офіційний візит Миколи Азарова до Королівства Норвегії сприятиме розвитку двосторонніх відносин у різних галузях, особливо в економіці.

У свою чергу Микола Азаров висловив велике задоволення від свого офіційного візиту в Норвегію. При цьому він підкреслив, що відбулися плідні переговори з керівництвом держави та представниками норвезького бізнесу. «Я глибоко задоволений результатами візиту, і сподіваюся, що відносини між нашими країнами розвиватимуться динамічно», — сказав Микола Азаров.

Загалом Україна та Норвегія мають намір в рази збільшити двосторонній товарообіг. Про це український Прем’єр заявив під час зустрічі з міністром рибного господарства та прибережних справ Норвегії Лісбет Берг-Хансен. Адже нинішній стан справ не відповідає потенціалу країн, і його збільшення має відбуватися за рахунок співпраці в різних галузях економіки.

З одного боку Україна хоче збільшити закупівлю морепродуктів з Норвегії, а з другого — зацікавлена розвивати експорт зернових та вітає залучення норвезьких інвестицій і провідних технологій у виробництво сільгосптехніки й вирощування агрокультур на своїй території.

Від імені Президента Микола Азаров запросив Короля Норвегії відвідати Україну.
Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Як досягти енергетичної незалежності

Програма візиту видалася досить насиченою. Окрім перемовин із вищим керівництвом Норвегії, Микола Азаров плідно поспілкувався з представниками енергетичного сектору та бізнес-кіл цієї країни. Він, зокрема, висловив зацікавленість у досвіді Норвегії, яка за короткий термін значно збільшила власний видобуток нафти і газу.

За останні два з половиною роки Україна докладала значних зусиль для зменшення споживання дорогого російського газу. Зараз проводить переговори щодо диверсифікації поставок енергоносіїв. Навіть вдалася до закупівлі газу в Німеччині, який для України є дешевшим від російського.

Для зміцнення енергетичної безпеки та зниження споживання дорогого російського газу Україна перевела теплоелектростанції на вугілля, розпочала реалізацію національного проекту з будівництва LNG-термінала в Одеській області, що після введення в експлуатацію дасть змогу отримувати близько 10 млрд куб. м скрапленого газу, активно освоює видобуток природного газу на шельфі Чорного моря, активізує роботи з видобутку сланцевого газу, запаси якого оцінюються у понад 7 трлн кубометрів. За 5 — 10 років Україна має намір вийти на видобуток 30 млрд кубометрів такого газу.

«Все це дало нам змогу замовити в Російській Федерації на наступний рік 18 млрд кубометрів газу», — резюмував Микола Азаров.

До кінця наступного року в Україні планується завершити приватизацію теплової генерації. Буде також  проведено модернізацію 14 тисяч регіональних теплоелектростанцій та будівництво 9 тисяч нових. Після цього вони відповідатимуть всім стандартам ЄС щодо викиду в атмосферу вуглецю.

Зі свого боку Норвегія готова сприяти розвитку нафтогазового сектору України, заявив у ході зустрічі заступник міністра нафти і енергетики П. Хенріксен. «Для цього норвезькі компанії мають переконатися, що умови інвестування в Україні привабливі, а ринок прозорий і передбачуваний», — додав фахівець.

Микола Азаров запевнив, що саме до такого стану ринку прагне Україна, яка виконує всі необхідні дії відповідно до своєї участі у Європейській енергетичній хартії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Побажання і реалії

Представники енергетичного бізнесу Норвегії висловили таке побажання: аби в Україні не було обов’язкової умови при створенні спільного підприємства, коли 51% акцій належать українській стороні (в окремих проектах, там, де це виправдано). У відповідь Микола Азаров заявив, що уряд не наполягатиме на таких умовах, «якщо буде представлено реальний, прозорий і прогнозований інвестиційний проект».

Глава уряду запросив представників енергетичного сектору Норвегії відвідати Україну і взяти участь у подібному, але ширшому форумі у Києві. Досвід Норвегії із будівництва гідроелектростанцій стане у пригоді й Україні, заявив Микола Азаров. «Норвегія майже повністю забезпечує себе відновлювальними джерелами енергії. Нам надзвичайно цікавий цей досвід, і ми підсилимо увагу до розвитку в Україні малої гідроенергетики», — сказав Микола Азаров, підкресливши, що в Україні є значні можливості для активізації розвитку гідроенергетики. Адже будівництво гідроелектростанцій значно дешевше, ніж АЕС.

На українсько-норвезькому бізнес-форумі Микола Азаров продовжив думку про можливість за 2-3 роки вдесятеро збільшити двосторонній товарообіг, забувши про нинішній ганебний показник у 400 млн доларів. Із цією метою він закликав норвезький бізнес інвестувати в Україну: «Ми б хотіли, щоб норвезький бізнес брав участь у модернізації нашої країни». При цьому він пообіцяв, що в Україні створено сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій.

Одним із кроків у цьому напрямку могло б стати будівництво на українській території норвезьких рибопереробних підприємств, оскільки більшу частину риби Україна отримує саме з Норвегії.

Перебуваючи з офіційним візитом в Осло, Микола Азаров провів зустріч з міністром закордонних справ Королівства Норвегія Е. Б. Ейде та взяв участь у церемонії підписання угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про співробітництво у сфері ядерної і радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно-безпечну систему. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»