ТЕНДЕНЦІЯ

Більшість фінустанов відмовляється видавати  позики, але банкіри сподіваються, що це не надовго

За інформацією одного з телевізійних каналів, минулого тижня з 18 комерційних банків, які раніше кредитували іпотеку, продовжують цю діяльність лише 2, однак значно ускладнивши процедуру надання позик. 

Наскільки ця інформація правдива? Якщо це так, то чи не є це наслідком серйозних проблем у банківському секторі? Чи, може, банкіри так готуються до «зустрічі» другої хвилі фінансово-економічної кризи, про яку останнім часом не говорить лише ледачий?

Кореспондент «Урядового кур’єра» звернувся із проханням прокоментувати цю проблему до директора економічних програм Центру ім. О. Разумкова Василя Юрчишина. «Такі дії комерційних банків можна цілком зрозуміти: сфера будівництва в нас майже не відновлюється (в регіонах справи мають просто катастрофічний вигляд). У докризовий період банки накопичили чимало так званих проблемних іпотечних кредитів, за які в повному обсязі позичальники не розрахувалися і дотепер. Нині ж у країні є також чимало ненадійних потенційних кредитоотримувачів, з якими мати справу дуже небезпечно. І нарешті комбанки стикаються з великою проблемою поповнення коштів», — зазначив він.

На запитання «УК», чому чимало банків, які насамперед є «дочірніми» компаніями великих західноєвропейських фінустанов, не можуть збільшувати свою капіталізацію за рахунок вливань від «материнських» компаній, В. Юрчишин констатував, що нині це робити дуже важко, адже Європа перебуває у великій кризі. «Тепер на Заході потужні європейські банки (які є «материнськими» для чималої кількості українських фінустанов) у великій скруті, тому чекати на їхню допомогу або рішення про невиведення коштів з України, як це було в 2009 році, ми не можемо», — підсумував експерт.

До речі, певна група аналітиків не згодна з твердженнями, що  збільшення відсоткових ставок за депозитами, яке анонсували нещодавно комерційні банки, вплинуло на згортання програми іпотечного кредитування. Але на думку керівників Райффайзен Банк Аваль, безумовно, воно відобразилося на  зростанні вартості іпотечних кредитів та  попит на них.

Тим часом ставки за депозитами, як і обіцяли банкіри, стрімко зростають. Так, середній показник за гривнею (на рік) на сьогодні становить 14,25% (місяць тому він дорівнював 13,5%), а найвищий —18,5%.

Втім, і експерти, і керівники фінустанов упевнені, що в більшості випадків можна говорити не про відмову, а про відтермінування видачі іпотечних кредитів.

Економіст інвестиційної групи «Арт Капітал» Олег Іванець вважає, що банки зараз відмовляють потенційним клієнтам (але не мають бажання їх втрачати), сподіваючись, що фондування на міжбанку, яке нині не  на їхню користь, все-таки здешевшає. На його думку, також з ринку іпотечного кредитування  передусім ідуть банки з часткою іноземного капіталу, однак він переконаний: що більше фінустанов зараз відмовляться від видачі таких позик, то скоріше все це відновиться.

Але все це ще раз доводить, що банківська система країни перебуває у не найкращому стані: фінустановам бракує коштів, допомоги чекати їм немає звідки, адже 2009 рік навряд чи повториться.

До речі, в Інтернет просочилася й інша інформація: начебто Національний банк України своєю постановою заборонив комбанкам видавати споживчі кредити. «УК» зв’язався із представником прес-служби головної фінустанови країни і він назвав це лише чутками і повною нісенітницею. Отже, шановні українці, якщо маєте бажання  взяти позику під купівлю холодильника або пральної машини, то вам не відмовлять.