СПОРТ

Іспанія 4:0 Італія

Збірна Іспанії під керівництвом Вісенте дель Боске — перша команда, якій вдалося стати чемпіоном Європи двічі поспіль та тричі поспіль виграти найпрестижніші футбольні змагання.

У фінальному матчі Євро-2012 вперше одна команда забила чотири голи. Цей фінал став найрозгромнішим в історії чемпіонатів Європи (до цього найбільша перемога була зафіксована в матчі ФРН — СРСР — 3:0 на Євро-1972).

Іспанія стала найрезультативнішою командою турніру, забивши 12 голів у шести матчах (2 голи в середньому за гру).

76 мячів було забито під час фінального турніру континентальної першості. 2,45 у середньомуза матч.

80 разів загалом пробили по воротах суперниківгравці збірної Португалії. 35 спроб виявилося на рахунку зіркового форварда піренейців — Кріштіану Роналду. Найцікавіше: 20 з цих спроб виявилося невдалими, отже капітан збірної — головний «мазило» Євро-2012. Водночас на рахунку Кріштіану 15 точних пострілів. За цим показником він випередив Маріо Балотеллі і Андреса Іньєсту, в яких по 14 ударів у площину воріт.

Фото з сайтів livesport.ru, sport-xl.net, skyscrapercity.com, tageswoche.ch, bigpicture.ru

Забивай як Златан і Шева

Перший м’яч форварда збірної України Андрія Шевченка у ворота шведів у стартовому матчі Євро-2012 увійшов до топ-9 кращих голів турніру. За вишуканий удар головою капітана нашої збірної проголосували 4,2% уболівальників на офіційному сайті УЄФА — він посів сьоме місце рейтингу. Автором кращого взяття воріт став нападаючий збірної Швеції Златан Ібрагімович. Його шедевр у матчі третього туру проти Франції набрав 39,9% голосів. На другому місці захисник чемпіонів Європи Хорді Альба, який відзначився у фінальному матчі з італійцями — 17,2%. Трійку лідерів замкнув божевільний другий гол Маріо Балотеллі у півфіналі Євро проти Німеччини — 10,7%.

35 років 256 днів

Капітан збірної України Андрій Шевченко став найстаршим бомбардиром, який відзначався влучними ударами з гри під час фінальних турнірів чемпіонатів Європи. Івіца Вастіч (38 років 257 днів) з Австрії старший за Андрія, але свій єдиний м’яч на Євро-2008 він провів з пенальті.

38 років

У цьому віці голкіпер збірної Греції  Константінос Халкіас став найстаршим футболістом, що брав участь у матчах фінального турніру. Його партнер Константінос Кацураніс опинився на другій сходинці в списку найстарших форвардів — він на два роки молодший за 35-річного Андрія Шевченка, що очолив цей рейтинг.

Італійський півзахисник Андреа Пірло ударом з пенальті у стилі Антоніна Паньонки повністю деморалізував гравців збірної Англії, коли Скуадра Адзурра в серії 11-метрових переграла британців. Щось на кшталт виконав Серхіо Рамос у півфінальному двобої між Іспанією та Португалією.

Жодного очка з дев’яти можливих не набрала збірна Нідерландів у квартеті В. Уперше за всю історію «помаранчеві» вибули з боротьби, не здобувши жодного залікового балу. Гучне фіаско чинних віце-чемпіонів світу — головна несподіванка турніру.

Повернувшись на європейську арену після 24-річної відсутності, збірна Ірландії першою втратила шанси на здобуття трофея. Однак її фани продемонстрували взірцеву підтримку, зокрема в програному матчі з Іспанією. Цей факт настільки вразив футбольних чиновників, що члени виконкому УЄФА на засіданні в Києві вирішили присудити особливу нагороду вболівальникам «хлопців у зеленому». Її пообіцяв привезти в Дублін особисто президент УЄФА Мішель Платіні.

Найбільша зарплата у Адвоката

Найвищу платню серед тренерів зібрних, які привезли свої команди на Євро-2012,  мав наставник команди, яка першою залишила турнір. Тренер зібрної Росії Дік Адвокат отримував 7 мільйонів євро на рік — це, за даними Reuters, у 15 разів більше зарплати тренера збірної Греції Фернанду Сантуша, який обіграв росіян у вирішальному матчі за вихід до чвертьфіналу, і в 35 разів більше, ніж у чеського фахівця Міхала Білека, збірна якого посіла в групі А перше місце.

Друге місце по заробітній платі займає наставник італійців Чезаре Пранделлі — 3 мільйони євро. А найменший оклад у тренера Хорватії Славена Білича — 160 000 євро. Олег Блохін у цьому рейтингу займає 11 місце.

Наставники збірних Хорватії та Росії Славен Білич і Дік Адвокат заздалегідь повідомили, що залишать тренерський місток по закінченні Євро-2012. На початку липня приклад колег наслідували француз Лоран Блан і Берт ван Марвейк з Нідерландів.

Офіційну фан-зону Євро-2012 у Києві відвідали понад 1,5 млн осіб.

Було випито 550 000 літрів пива, з’їдено понад 100 000 хот догів.

Кожен 5-ий уболівальник зобразив на своєму обличчі символіку улюбленої команди.

Зоопарк: тхір Фред у Харкові, слон Чітта в Кракові, кабан Фунтик у Києві — всі вони намагалися стати гідними послідовниками прогнозиста восьминога Пауля, який прославився на ЧС-2010, однак у фіналі одностайно «ставили» на італійців.

16500000 повідомлень, що стосувалися теми Євро-2012, було зареєстровано у соціальній мережі під час турніру. Коли збірна Іспанії забила свій четвертий гол у фінальному двобої, був зафіксований пік активності — 15358 твітів у секунду, що стало рекордом для спортивної події. 

Сторінку підготували
Оксана ГОЛОВКО,
Валерій РЕКУНОВ,
  Володимир СОБОЛЕВСЬКИЙ (дизайн),

«Урядовий кур'єр»