ЮВІЛЕЙ

НБУ презентував пам’ятні монети «1025-річчя хрещення Київської Русі»

Монети номіналами 100; 20 та 5 гривень присвячені запровадженню князем Володимиром Великим християнства як державної релігії. Заступник голови НБУ Віра Ричаківська наголосила, що, випускаючи їх, установа долучається до святкування цієї події та сподівається привернути увагу суспільства до духовних цінностей і традицій Української держави. А член-кореспондент НАНУ, головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ, заслужений діяч науки і техніки, доктор історичних наук Микола Котляр подякував колективу НБУ за шанобливе ставлення до історії.

Національний банк розраховує, що презентовані пам’ятні монети користуватимуться такою самою популярністю серед широкого загалу громадян, як і його інша нумізматична продукція. Позитивна динаміка зростання обсягів реалізації пам’ятних монет — результат укладання договорів із дистриб’юторами, які реалізують 60% загального їх тиражу, вона також зумовлена вдалим підбором тематики і високою художньою якістю українських пам’ятних монет.

 

 

 

 

 

Прес-служба НБУ повідомляє, що монету номіналом 100 гривень виготовлено із золота 900 проби накладом 1025 штук; номіналом 20 гривень — зі срібла накладом 3500 штук; а монету номіналом 5 гривень — із нейзильберу  кількістю 30 000 штук. 

А напередодні презентації співголови організаційного комітету з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі — Прем’єр-міністр Микола Азаров та Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін провели засідання оргкомітету, на якому очільник уряду поставив вимогу активізувати підготовку до свята, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Сергій Льовочкін звернувся до вітчизняних дипломатичних установ за кордоном із проханням сприяти проведенню заходів, присвячених хрещенню Київської Русі.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зазначив, що Українська православна церква Київського патріархату вдячна державі за організацію святкування хрещення Русі на такому високому рівні. «Ми дуже вдячні державі за те, що вона 1025-річчя святкує на державно-церковному рівні. Тому що саме хрещення Русі мало велике значення не лише для церкви, а й для самої держави», — сказав він.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»