Європейський союз і надалі надаватиме підтримку Україні всіма можливими засобами. Про це йшлося під час розмови Президента Петра Порошенка і єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнеса Гана, який взяв участь у неформальному саміті «Східного партнерства» у Києві. Про це повідомляє прес-служба Президента.

Петро Порошенко заявив, що позитивна динаміка реалізації реформ «тільки підтверджує відданість і готовність України рухатися шляхом змін, незважаючи на зовнішні виклики». Він вважає, що лібералізація візового режиму та завершення процесу набуття чинності Угоди про асоціацію з ЄС стане не лише визнанням досягнутих Україною результатів, а й історією успіху безпосередньо Євросоюзу, а також відповіддю на євроскептичні настрої.

На підсумковій прес-конференції за результатами саміту Йоганнес Ган заявив, що країни «Східного партнерства» співпрацюватимуть з метою забезпечення якісного торговельного клімату в регіоні і скасування всіх дискримінаційних бар’єрів в економічних відносинах. Єврокомісар наголосив, що торговельні обмеження Росії щодо країн «Східного партнерства» суперечать політичним інтересам Євросоюзу, їх необхідно скасувати. «Ці обмеження не дають користі, вони не потрібні. Ми мусимо домогтися їхнього скасування, бо не в наших політичних інтересах мати такі обмеження», — заявив єврокомісар. При цьому він наголосив: торговельні ембарго завдають шкоди як країнам «Східного партнерства», так і безпосередньо Росії. Крім того, Йоганнес Ган пообіцяв, що ЄС зробить усе можливе, аби переконати РФ скасувати торговельні обмеження щодо України.

«Ми обов’язково зробимо для цього все можливе», — сказав він.

Нагадаємо: Кабінет Міністрів України через нові торговельні обмеження, які запровадила Росія, подовжив до 31 грудня 2017 року продуктове ембарго на російські товари. З 1 липня РФ додатково обмежила транзит українських товарів через свою територію. Зокрема передбачено подовження терміну дії продуктового ембарго для низки українських товарів, обмеження на транзит товарів до Казахстану і Киргизстану і повну заборону на транзит товарів, що підпадають під дію ембарго.

Проте у Брюсселі вважають неконструктивним те, що Україна вжила дзеркальні торговельні обмеження проти Росії. Це озвучив у Києві Йоганнес Ган. «Ми не погоджуємося з такими заходами, хоча я розумію спокусу їх запровадження, але вони не конструктивні», — цитує єврокомісара УНІАН.

Наприкінці квітня захисні квоти і мита на тваринницьку продукцію й цемент українського виробництва запровадив і уряд Молдови. Цей крок Кишинів пояснив запитом місцевих виробників. У пояснювальній записці молдовського уряду наводили дані про зростання імпорту українських продуктів до Молдови. Це у Кишиневі пояснили тим, що Росія запровадила ембарго на ці українські товари. Щодо цементу, то заборона стала відповіддю на зниження експорту молдовського цементу в Україну — як за рахунок його нижчої ціни, так і внаслідок невизнання Україною молдовських сертифікатів.

Проте під час саміту в Києві міністр економіки Молдови Октавіан Калмик повідомив, що Кишинів залишить чинними квоти на м’ясну та молочну продукцію з України лише до кінця 2016 року і подовжувати їх наміру не має.