ЗАПОЗИЧЕННЯ

В інвесторів зростає апетит до ризику та високодохідних єврооблігацій України

На початку лютого Україна додатково розмістила єврооблігації на $1 мільярд (випущені у листопаді 2012-го). Організаторами розміщення виступили JP Morgan і VTB Capital. Термін погашення паперів — листопад 2022 року. Дохідність нового траншу становить 7,625%, хоч раніше вона передбачалася  на рівні  7,75% річних. Цей випуск євробондів став першим вдалим кроком Мінфіну в цьогорічному залученні зовнішнього фінансування бюджету.

«Глобально макроекономіка трохи поліпшилась, тож можна очікувати нових спроб Мінфіну вийти на ринок найближчими місяцями», — прогнозує  директор департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК «Альтана Капітал» Павло Мишустін. 

Привабливий позичальник

«Оскільки наприкінці січня ставки за єврооблігаціями на вторинному ринку знизились, а за оригінальним випуском, що дорозмістився, впали  навіть до 7,2%, відкладати випуск було недоцільно. Адже торік запозичення були значно дорожчими. Крім того, бюджетний план на цей рік передбачає запозичення на $4 мільярди», — пояснює аналітик ринку облігацій групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU)  Тарас Котович. 

На думку експерта, можуть бути здійснені спроби залучити більше коштів за кордоном, щоб замістити зовнішніми запозиченнями внутрішні. Але запозичити $4—5 мільярдів одноразово буде дуже складно і дорого. Лютневий випуск суверенних євробондів був необхідний, бо на цей місяць заплановано істотні виплати за зовнішнім держборгом (близько $700 мільйонів). Тому до настання терміну таких платежів треба було поповнити валютні запаси.

«Безперешкодні виходи України на зовнішні ринки запозичень демонструють Міжнародному валютному фонду, що вона може справлятися і без їхньої допомоги. Україна як потенційний позичальник залишається привабливою і може розраховувати на значний обсяг позик на ринку цінних паперів. Про це зокрема свідчить і успішне розміщення єврооблігацій Укрексімбанку на $500 мільйонів», — підкреслює головний аналітик рейтингового агентства «Експерт-рейтинг» Віталій Шапран.

Нагадаємо, що держбанк «відкрив» ринок для вітчизняних емітентів у січні цього року. Обсяг книги заявок його випуску єврооблігацій досяг $1,1 мільярда. Найбільший успіх бонди мали в інвесторів з Англіїї, які придбали третю частину випуску.  

Погода на фінансових ринках мінлива, тому фінансисти очікують сприятливого часу для розміщення євробондів.
Фото з сайту ipress.ua

На виході — Київ

Випуски суверенних єврооблігацій завжди слугували певним орієнтиром для випусків муніципальних євробондів або запозичень корпоративного сектору. Однак аналітики зауважують,  що, оскільки лютневий суверенний випуск не є окремим, і лише довипуском до торішньої позики, то істотного значення він не матиме, а орієнтиром слугуватиме єдиний випуск.

Можливість випуску єврооблігацій на суму $700 мільйонів з терміном погашення в 2024 році розглядає міська влада Києва.  Вона має на меті замінити два поточні випуски єврооблігацій на загальну суму $550 мільйонів (повинні бути погашені в 2015 і 2016 роках) і спрямувати $150 мільйонів на погашення внутрішніх облігацій.

«Наміри міської влади пролонгувати термін погашення зобов’язань зрозумілі, проте бажаного рівня дохідності 8—9% буде досить непросто досягти», —  зазначає старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова. Вона припускає більш реалістичний діапазон для можливого випуску муніципальних єврооблігацій Києва на рівні 9,8—10,3% (до врахування можливої премії власникам облігацій). За оцінкою аналітиків банку «Хрещатик», якщо влада Києва захоче робити новий випуск, вона повинна орієнтуватися в нинішніх оптимальних умовах на рівень дохідності 10,5% для 5-річних бондів; 11,5—12% — для 10-річних.

Оскільки мінливість фінансових ринків нині висока, то умови розміщення Києвом євробондів  залежатимуть від обраного столицею часу для цього.

ДОВІДКА «УК»

Єврооблігація — це облігація, випущена для залучення  коштів на євроринку. Це цінний папір, вартість якого виражена у визнаній світовим співтовариством валюті, що не є валютою країни, де вона випущена.

Традиційно єврооблігації розміщуються на європейському фінансовому ринку з центром у Лондоні. Перший випуск єврооблігацій здійснила у 1963 році італійська дорожня компанія «Аутостраде».

Підйом випуску євробондів припав на початок 1980-х років, коли намітився перехід від синдикованих позик до  випуску цього виду цінних паперів. Такі позики використовують, як правило, компанії, банки, фінансові організації; уряди та державні організації (центробанки), муніципалітети, міжнародні організації. 

У кінці 2012 року Україна продала іноземним інвесторам єврооблігації на $1,25 мільярда під 7,8% річних. У 2013-му Україні треба виплатити $9 мільярдів зовнішніх боргів. Нині у країні працює місія Міжнародного валютного фонду, що, як очікується, до березня вирішить, чи отримає країна новий транш кредиту в розмірі $ 15 мільярдів за програмою stand-by.

ПРЯМА МОВА

Олег ХОДАЧУК,
заступник голови правління банку «Хрещатик»:

— Нині на ринках панує оптимізм. Ставки залишатимуться низькими  тривалий час. У такій ситуації в інвесторів зростає апетит до ризику та високодохідних бондів, якими є єврооблігації України. Тому, безумовно, Україна на зовнішніх ринках шляхом випуску держоблігацій в цьому році без проблем може залучити $5—7 мільярдів. Це дасть можливість навіть без допомоги МВФ обслуговувати свої борги в цьому році. Інше питання, що співпраця із фондом дає інвесторам чіткий сигнал, що Україна готова йти шляхом реформ. Адже МВФ без відповідних змін у тарифній, соціальній, валютній політиці грошей не дасть. А це може призвести до зменшення вартості зовнішніх запозичень країни, а отже, економії на обслуговуванні держборгу в майбутньому.

Окрім того, запозичення МВФ для нас принаймні вдвічі дешевші за запозичення на відкритому ринку. Співпраця з  МВФ потрібна саме нам — зміни, яких вимагає фонд, потрібні Україні. І чим раніше ми їх проведемо, тим менш болісними вони будуть для нашої країни.