Щороку в Україні проводять понад 300 тисяч операцій із захворювання очей. Інвалідами внаслідок вад зору визнають близько 12 тисяч осіб. Як зберегти очі здоровими? Що спричиняє захворювання очей серед дорослих та дітей? Про це - наша розмова з головним офтальмологом МОЗ України Сергієм Риковим.

Головний офтальмолог МОЗ України  Сергій РИКОВ.- Сергію Олександровичу, які хвороби очей найпоширеніші?

- На першому місці серед усіх звернень до лікаря - судинна патологія. Причому іноді проблеми з очима - лише симптом інших захворювань (цукровий діабет, тиреотоксикоз, гіпертонія). Наприклад, людина скаржиться, що погано бачить. Ми її обстежуємо і виявляємо гіпертонію. Інколи приходять пацієнти із запаленням очного дна - ми направляємо їх до фахівців з туберкульозу, ревматизму, СНІДу. Недарма кажуть, що очі - дзеркало душі. Я б додав - і тіла.

- Фахівці говорять, що хвороби очей, які раніше вважалися проблемою літніх людей, значно "помолодшали". Це справді так?

- На жаль... Щороку лікарі виявляють понад 150 тисяч дітей, що мають проблеми із зором. Часто погіршення зору спостерігається в дошкільному або шкільному віці. Зазвичай, це астигматизм, далекозорість і короткозорість. Дитяча далекозорість часто обумовлена генетичними чинниками. Якщо в родині хтось страждає на короткозорість, вона обов'язково проявиться у другому чи третьому поколінні. А якщо обоє батьків мають цю недугу, в дитини вона буде стовідсотково. Можливо, не відразу, а десь із 8-14 років.

Із віком спостерігаються зміни сітківки та рогівки. Особливо в тих, хто працює за комп'ютером. Короткозорість виникає від напруги очей - при роботі з підручниками чи комп'ютером. Найбільша проблема при цьому - несвоєчасне звернення до лікарів. Наприклад, приводили нам дитину перед школою, в якої проблеми з очима від народження. Нам дуже важко її вилікувати за місяць.

Нині в продажу пропонують окуляри для різних категорій професійної діяльності. Є окуляри для роботи з комп’ютером, окуляри-тринажери, окуляри Poloroid, окуляри для водіїв та рибалок і традиційні сонцезахисні окуляри. Наприклад, в інтернет-магазині «Enconto» за дві покупки вам зроблять знижку на 10%. Але при покупці окулярів проконсультуйтеся з лікарем, перевіривши зір.

Окуляри для комп’ютера від 200 гривень можна купити в інтернет-магазині «Енконто». Фото надане автором

- Якщо в людини з віком прогресує короткозорість, це свідчить про проблеми із зором?

- Коли людина здорова і не має супутніх захворювань, короткозорість з віком компенсується далекозорістю. Але якщо короткозорість збільшується, особливо після 40-45 років, це свідчить про початкову катаракту. І тут уже треба бити на сполох. В першу чергу, потрібна консультація лікаря-офтальмолога, обстеження ока, вимірювання товщини рогівки, кришталика.

Якщо виявиться, що кришталик починає потовщуватися, це ознака розвитку катаракти. Буває ще гірше: коли кришталик збільшується, він перетинає шляхи відтоку внутрішньої рідини. А це вже може привести до глаукоми. Тож прогресуюча короткозорість - привід терміново звернутися до офтальмолога.

Зазначу, що багато пацієнтів чомусь вважають, що катаракта повинна "дозріти". Ця думка неправильна. Катаракта не яблуко, яке має дозріти. Навпаки, на початкових стадіях з нею легше впоратися. Зараз існує багато ефективних методів лікування катаракти. Якщо 15 років тому інвалідність через неї становила 11%, то зараз 0,7%.

- Які перші ознаки розвитку цієї хвороби?

- Окуляри, якими пацієнт користувався раніше, вже не допомагають, та й загалом окуляри виявляються безсилими. Перед очима з'являються відблиски. До речі, під мікроскопом катаракта схожа з тим, наче ти сидиш у літаку і дивишся на сонце, яке прозирає скрізь хмари. Але це дуже підступне захворювання, його треба лікувати якомога раніше. Крім того, своєчасне лікування катаракти - це профілактика глаукоми.

- Глаукома, як і раніше, вважається невиліковною?

- Я б так не сказав. Це підступне захворювання, оскільки безболісне. Воно проявляється підвищенням внутрішньоочного тиску і приводить до незворотної втрати зору. Глаукома -провідна причина сліпоти в усьому світі й займає друге місце серед причин сліпоти в нашій країні. Але на початковій стадії глаукоми зниження зору можна попередити краплями. Достатньо звернутися до лікаря на етапі передхвороби, коли внутрішньоочний тиск уже потроху починає зашкалювати, але зоровий нерв живий і неушкоджений. Або ж прийти на обстеження на ранній стадії захворювання, коли зір ще можна зберегти. На тисячу профілактичних обстежень виявляється 6-8 випадків первинної глаукоми.

- Тобто глаукому можна вилікувати?

- Ні. Глаукома врешті-решт призводить до сліпоти. Але -і це треба знати - якщо не лікувати глаукому, людина може осліпнути через 5-7 років. Якщо лікувати - через 30-40 років. Людині цього терміну вистачить на все життя. Та інформованість широкого загалу українців стосовно проблеми залишається низькою. Прогресування цієї хвороби безконтрольне і людина іноді сліпне, навіть не відчуваючи цього. Сьогодні лише 20% людей, котрі не мають проблем із зором, знають про глаукому і можуть назвати її ознаки. Значна частина пацієнтів з розвинутою стадією захворювання залишається поза полем зору лікаря і діагноз у них не встановлюється, аж поки не буває пізно. До нас потрапляє багато хворих із майже повною сліпотою на одному оці внаслідок глаукоми.

- Якщо глаукома не має симптомів, то як її розпізнати?

- Коли дивишся на лампочку чи фари машини й бачиш навколо райдужні кола - це привід звернутися до офтальмолога. На пізніх стадіях відбуваються зміни в полі зору (людина бачить тільки перед собою).

- На які чинники ризику слід звертати увагу?

- На глаукому може захворіти будь-хто. Якщо у вас в роду хтось страждав від глаукоми, якщо вам за 40 років, ви маєте супутну судинну патологію, цукровий діабет, схильні до спазму судин, курите, мали травми або хірургічні втручання на очах - ви належите до групи ризику. Основним заходом профілактики вважається регулярне вимірювання внутрішньоочного тиску, особливо після 40 років. Норма при його вимірюванні на безконтактному тонометрі становить від 9 до 21 міліметра ртутного стовпчика. Якщо лікар фіксує підвищений тиск, то рекомендує пацієнтові пройти докладніше обстеження, щоб з'ясувати причину відхилення. Але існує й так звана нормотензивна глаукома, коли рівень внутрішньоочного тиску міститься у межах середньостатистичної норми. Тож лише динамічне обстеження в офтальмолога допоможе правильно поставити діагноз та призначити лікування. Навіть якщо тиск нормалізується, припиняти застосування крапель не слід. Зміни в режимі лікування може робити лише лікар.

ВAРТO ЗНAТИ

Профілактика захворювань очей у дітей

Передусім має бути зарядка в школі, зокрема для очей, і гігієна класу. Має значення все - освітлення класу, колір стін, розташування і розмір парт. Коли дитина сідає за стіл і згинає руку в лікті, рука має вільно лягти на стіл. Якщо дитина змушена піднімати чи опускати руку, виникає сколіоз, погіршується кровообіг. Це негативно впливає на зір. Тож парта повинна бути регульованою. Якщо дитина працює вдома, на столі має бути настільна лампа - з лівого боку, якщо дитина правша, з правого - якщо лівша.

Допускати дитину до комп'ютера варто лише з 5 років. Першокласник може працювати два рази на день по 20 хвилин із перервою 15 хвилин, а дорослі школярі - 45 хвилин із невеличкими перервами.

Методики зниження напруги

За життя людина, зазвичай, використовує для роботи близьку відстань. Це не природно для очей. Навпаки, коли людина дивиться в далечину, очі відпочивають. Тому після напруженої роботи очей обов'язково треба подивитися на дальній предмет. Скажімо, на дах сусіднього будинку, дерево. Можна намалювати фломастером на віконному склі крапку, подивитися спочатку на неї, потім на дерево за вікном. І так кілька разів. Таку перерву дітям слід робити кожні 45 хвилин. Дорослим -щогодини. Доведено, що впродовж 10-15 хвилин такої гімнастики зір повністю відновлюється.

Якщо людина весь день працює за комп'ютером, вона зосереджує свій погляд і забуває моргати. Око не омивається сльозою, й рогівка стає сухою. Людина відчуває дискомфорт: важкість в очах, почервоніння, відчуття чужорідного тіла - ніби піску насипали, важкі повіки. Це дуже небезпечно для очей. Тому потрібно через кожні дві години закапувати в очі спеціальні краплі й не забувати кліпати очима разів двадцять на хвилину. В аптеках є понад 10 варіантів так званої "штучної сльози".

Увечері треба взяти рушник, намочити в гарячій воді й прикласти до очей. Ця проста процедура ефективно покращує кровообіг і відновлює зір.

Окуляри та лампи

Мигання дисплея комп'ютера шкідливе для очей. Тому антиблікові окуляри знижують ризик пошкодження очей. Окуляри можуть бути різного кольору - крім синього і блакитного, які токсичні для сітківки ока.

Так зване "денне освітлення" має синій колір, тому шкідливе для сітківки ока. Краще використовувати лампу розжарювання - звичайнісіньку "лампочку Ілліча". Лампа на робочому місці повинна мати 60 Вт.

Дієта для очей

Для зору корисні вегетаріанська їжа, натуральні продукти, які не смажать і довго не варять. Не варто їсти багато солі, бо це веде до помутніння кришталика, а потім до катаракти.