ФЕСТИВАЛІ

До Львова приїхали фахівці з усієї України, щоб навчитися мистецтва варити та подавати цей божественний напій

Львів без кави направду важко уявити. Бо так, як тут, в жодному іншому місті не вміють каву готувати та подавати. Тому у вихідні чи у будні знайти вільне місце у якійсь із кав'ярень та на численних літніх майданчиках у центрі міста, непросто. "На каву" у Львові люблять ходити: за горнятком ароматного напою зустрічаються приятелі, ділові партнери, колеги. "На каві" за столиком знаходили натхнення геніальний Франко, доводили складні теореми львівські науковці, обговорювали вдалі й невдалі партії львівські шахісти, лягали на папері мелодії Івасюкових шлягерів.

Кавування у Львові стало стилем життя. Фестиваль самої суті цієї церемонії не змінив, а натомість розширив коло учасників. Свято ж бо має мету сприяти утвердженню іміджу Львова як східноєвропейської столиці кави з давніми традиціями споживання цього напою. А тому мешканці та гості вже назвали його найінтелігентнішим з-поміж низки гастрономічних фестивалів.

... Розпочалася імпреза у симпатичному внутрішньому дворику міської ратуші, куди можна було потрапити, заплативши 10 гривень за вхідний квиток. Ціна дещо відлякувала, відтак менше стало охочих випити "халявну" каву. Втім, ціна й справді виявилася символічною, бо горнятко ароматного напою входило у вартість квитка, а у львівських кнайпах вона коштує у кілька разів дорожче. Отож прелюдія свята вийшла камерною, затишною. Можна було і ароматом кави, і доброю музикою насолодитися. А вже згодом свято вийшло на міські вулиці. Й до нього приєдналися симпатичні кавові Король та Королева, які у кожній з кав'ярень дегустували напій, аби окрім голосів частувальників визначити, де у Львові найсмачнішу каву подають. Враховували, щоправда, й репутацію закладу серед кавоманів, що змушує власників закладів про це дбати цілорічно, а не лише у фестивальну пору. Уже як зажили слави, приміром, як улюблена "Вірменка" (одна з найдавніших у місті кав'ярень на вулиці Вірменській), то намагаються своєї репутації жодним чином не "підмочити". Не випадково "Вірменку" авторитетне журі однозначно назвало "Кавовою легендою Львова" у відповідній номінації.

Доброї кави, музики й гарного настрою на святі не бракувало. Мабуть не перелічити, скільки філіжанок кави за дні фестивалю випито, хоч, зрештою, ніхто такого підрахунку й не вів. Зате кожен мав нагоду переконатися, що добрий напій творять не лише правильно підібрані пропорції головних інгредієнтів. Як би ретельно не вимірював складники, без пристрасті, наголосив барист зі світовим ім'ям італієць Луїджі Луппі, кавового шедевру не приготуєш! Тож львів'яни мали змогу оцінити смак кави з "пристрастю" від іменитого гостя, на майстер-класи якого приїздили навіть зі столиці. А "маестро від кави" не лише неперевершеним смаком напою подивував, а й мистецтвом "латте-арту" - малювання молоком. Його квіткові візерунки, кумедні зайчики-ведмедики на молочній пінці викликали у глядачів море захоплення й емоцій.

-Такого аншлагу у "Bіanco Rosso pasterіa", - зазначив організатор свята Андрій Сидор, - досі не було, тож не випадково заклад став переможцем у номінації "Відкриття року" (найцікавіша кав'ярня, що відкрилась впродовж року). А найсмачнішими солодощами частували кондитери від "Цукерні", за що й вибороли перемогу у номінації "На каву ... і до кави". Цілком заслужено, на думку членів журі, найкращою кав'ярнею став "Світ кави" - за неї проголосували найбільше шанувальників запашного напою.