Плакати-нагадування про те, що 16 січня — День пам’яті захисників Донецького аеропорту, мабуть, були постфактумом. Народ, можливо, і не знав, коли саме наші доблесні вояки зазнали остаточних втрат, коли були найзапекліші бої — серця українців щеміли не добу й не тиждень, а 242 дні. Перші оборонні операції в межах території, прилеглої до летовища, розпочалися 26 травня 2014 року. З 18 по 21 січня 2015-го це місце забрало життя 58 бійців — це найбільші втрати. 22 числа будівля нового термінала перетворилася на руїну, і «кіборги» вже не мали чого захищати.

Мужність, міць, витримка та патріотизм — ці засади захисту свободи й вічних цінностей, притаманних благородним українцям, посіли в історії нашої країни гідне місце. Про нас говорив увесь світ, нам співчували, нас підтримували. Уже рік потому — 16 січня 2016-го — родини 58 полеглих у Донецькому аеропорту героїв відбули символічний день пам’яті у Будинку офіцерів. Вони звернулися до Президента й уряду із проханням визнати цей день Всеукраїнським днем пам’яті всіх захисників Донецького аеропорту. До речі, військових, які загинули в останні дні оборони нового термінала, донедавна вважали зниклими безвісти. Зокрема тіла лейтенанта медичної служби Олександра Кондратюка, сержанта Олексія Марченка, молодшого сержанта Владислава Алексейчука, рядових Віталія Гасюка та Володимира Бузенка ідентифіковано лише наприкінці минулого року.

Держава зобов’язана берегти пам’ять про героїв. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Президент Петро Порошенко у зверненні до родичів загиблих героїв наголосив, що у народній пам’яті захисники аеропорту були і навічно залишаться «кіборгами» — безстрашними і непереможними українськими воїнами, які продемонстрували всім волелюбний жертовний нескорений український дух і стали символом для всієї країни, прикладом для наслідування всіх військових.

«Завдяки саме їхньому  героїчному прикладу, стійкості та мужності було відроджено бойову славу України», — наголосив  Президент. Опісля він вручив присутнім «за подвиг їхніх загиблих синів, батьків та чоловіків» державні нагороди. Як повідомляє департамент прес-служби АП, орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно нагороджено лейтенанта медичної служби Олександра Кондратюка. Він під постійними обстрілами до останнього надавав медичну допомогу пораненим воїнам.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено сержанта Олексія Марченка та молодшого сержанта Владислава Алексейчука. Вояки, відвертаючи на себе увагу супротивника, сприяли успішній евакуації поранених бійців з нового термінала, а опинившись в оточенні, вступили в бій з переважними силами ворога, виявивши взірець самопожертви та відваги.

Цієї нагороди також було удостоєно рядових Віталія Гасюка та Володимира Бузенка. Вони, відбиваючи атаки російських найманців, забезпечили евакуацію поранених товаришів.

Опісля глава держави нагадав, що оборона Донецького аеропорту розпочалася з моменту захоплення представниками російських військ та чеченськими бойовиками тоді ще мирного Донецька. «Повна дестабілізація міста, початок окупації. І лише мужність наших воїнів, скоординовані дії українських Повітряних сил, високомобільних десантних військ дали змогу перетворити Донецький аеропорт на символ української мужності, твердиню українського духу. Вся країна цінує, шанує і пам’ятає ваших рідних і близьких, наших рідних і близьких, українських героїв. Велике спасибі вам за це», — сказав Петро Порошенко.

На його переконання, саме завдяки героїчному прикладу захисників аеропорту, стійкості та мужності «кіборгів» ДАП став символом, який сприяв підняттю бойового духу українських воїнів та відродженню війська.

«Це були наші українські герої: 90-й батальйон 81-ї бригади, який народжувався на моїх очах і майже повністю був сформований з добровольців; підрозділи 80-ї бригади вгризлися в землю і під шквальним вогнем утримували те, що залишилося від нового і старого терміналів, ризикуючи життям, рятуючи життя інших, надаючи медичну допомогу, — додав він. — Кожен день, кожна хвилина, кожен подвиг має назавжди залишитися не лише в серцях рідних і близьких, а в серці кожного українця. Саме завдяки стійкості кожного з «кіборгів» українським військовим вдалося зберегти і очистити дві третини Донбасу».

Президент повідомив, що готують другу частину документального фільму про оборону ДАП «Аеропорт». «Маємо зробити все, щоб не лише в наших серцях, а й у фільмах, книгах з нами був кожен із героїв. Доки ми живі, ми їх пам’ятатимемо», — додав він.

А завершувалася зустріч президентським запевненням, що держава і надалі робитиме все, щоб жертви, яких зазнав український народ, не були марними. «Ми захистимо нашу державність і збудуємо для дітей світле майбутнє», — наголосив він.