ЖКГ 

Громадськіcть обговорює зміни до закону про ОСББ
 

Нарешті довгостраждальний законопроект №8474 таки дійшов до парламентської зали. Сьогодні на голосування депутатів Верховної Ради вносять законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ». Напередодні низка громадських організацій озвучили свою позицію щодо цього документа. Вони зауважують, що він не вирішить усіх проблем, які давно «нависають» над об’єднаннями, але сподіваються, що врегулює хоча б частину нагальних питань. І побоюються, щоб депутати в останню хвилину не ухвалили якихось правок, що будуть не на користь ОСББ.

Тетяна БОЙКО,
керівник житлово-
комунальних
програм Громадянської
мережі ОПОРА:

— З прийняттям цього закону якусь частину проблем буде знято. А якась залишиться. Ми сподіваємося, що законопроект буде прийнято у неспотвореному вигляді.

Один з позитивних моментів цього документа — те, що в ньому зазначено, що всі мешканці будинку повинні долучатися до прийняття рішень по своєму об’єднанню. Бо досі членство в ОСББ було добровільним, і через це створювалися такі собі «кишенькові» ОСББ у новостворених будинках — з числа трьох власників помешкань. Так ось. Вони обирають керуючу компанію, встановлюють захмарні тарифи і викачують гроші з інших мешканців. А ті, в свою чергу, не можуть навіть вступити до ОСББ, бо з них вимагають надто великі вступні членські внески… Діаметрально інша проблема — ті мешканці дому, які не бажали бути членами ОСББ — говорили, що, мовляв, на них не поширюються правила, які встановило об’єднання. Це призводило до суперечностей, а інколи й до судів. Тепер це питання буде вирішено.

Михайло БЕРЕЗОВЧУК,
заступник голови Спілки
власників
житла України:

— Ми вважаємо, що цей законопроект потрібно підтримати. А в подальшому — внести низку змін. Наприклад, про те, що до оформлення права власності на прибудинкову територію будь-які юридичні дії з нею забороняються. Прописати необхідність укладення між управителем, власником житла і ОСББ тристороннього договору. Встановити заборону незаконної відмови об’єднанню у прийнятті свого будинку в управління (утримання) тощо.

Вікторія ПОГОРЄЛОВА,
голова ОСББ «Мотор»,

м. Київ:

— Громадськість підтримує ідеї, які закладені в законопроекті. А відповідальність за те, що в ньому буде виписано, лежить на депутатах. Мене непокоїть, що в законопроекті з’явився термін «та інші власники приміщень». Хто такі ці «інші власники», які так дивно виникли перед самим другим читанням? Може, це технічна помилка? Адже ми розуміємо — нелегко відпрацьовувати такий великий текст законопроекту. А може, сюди закладається якийсь новий зміст? Адже ще з 1992 року є спроби позбавити власників квартир їх законного права розпоряджатися своєю власністю — у вигляді допоміжних приміщень.

Я хочу жити в державі, де кожен хоче займатися формуванням свого життєвого середовища. Ми це робимо й зараз. В нашому ОСББ вдалося створити хороший мікроклімат, який дозволяє нашій п’ятиповерхівці 1962 року виглядати «молодше свого віку».

Олексій ОРЛОВСЬКИЙ,
директор програми
«Громадянське
суспільство та належне
врядування»
МФ «Відродження»:

— Ухвалення законопроекту №8474 лише в мінімальному обсязі вирішить нагальні проблеми ОСББ. Міжнародний фонд «Відродження» готовий і надалі забезпечувати експертну, організаційну та фінансову підтримку ініціатив, спрямованих на практичне розв’язання тих проблем, які нині є в ЖКГ та інших суміжних сферах.

ЯКЩО ЗОКОН ПРИЙМУТЬ

♦ власники приміщень у будинку як співвласники спільного майна матимуть рівні права та обов’язки;

♦ буде скасовано штучний поділ власників приміщень у будинку, де створено ОСББ, на «членів» і «не членів» об’єднання через усунення категорії членства в ОСББ;

♦ земельна ділянка під будинком належатиме до переліку майна, яке без будь-яких формальних дій визнається спільною власністю власників приміщень;

♦ буде врегульовано питання самостійного забезпечення об’єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, та стосунків з виробниками і виконавцями послуг ЖКГ;

♦ ОСББ сплачуватимуть за воду, теплову та електричну енергію, газ, послуги з утримання будинків за тарифами для населення;

♦ пільги та субсидії на оплату послуг ЖКГ поширюватимуться на внески, що сплачуються в ОСББ.