Попри значну кількість вищих навчальних закладів у країні, українські компанії мають неабиякі проблеми з добором кваліфікованого персоналу. Тому намагаються шукати «своїх» майбутніх працівників уже на студентській лаві, пропонуючи їм проходити практику на своїх виробництвах. Особливо потерпають від невідповідності навчальних програм запитам сьогоднішнього ринкового життя унікальні виробництва, які не мають аналогів у країні. Серед них — «Індар», фармацевтичне підприємство, яке належить державі та виробляє лікарські засоби. Цей складний, сучасний, високотехнологічний комплекс, спроектований відповідно до європейських вимог. І єдине в Україні та одне із небагатьох у світі підприємство з повним циклом виробництва препаратів інсулінів — від субстанції до готових лікарських форм.

Привітання студентів з початком навчального року від голови правління ПрАТ «Індар» Любові Вишневської.  Фото надано прес-службою ПрАТ «Індар»

Найближчими роками стратегічний розвиток компанії передбачає розширення продуктового портфеля за рахунок виготовлення нових видів продукції у діабетології, препаратів для боротьби із найбільш соціально значимими інфекційними захворюваннями (ВІЛ/СНІДом, туберкульозом) та засобами імунопрофілактики (вакцинами). Завод задовольняє не тільки потреби людей з діабетом в Україні, а й експортує свою продукцію за кордон.

Критерій — фаховість

Нині на заводі працює понад 300 фахівців, більшість з яких має вищу фахову освіту, низка співробітників — кандидати та доктори наук, професори, декілька мають почесні звання заслужених діячів науки та техніки України, заслужених винахідників. З 2012 року компанія «Індар» набула нових активних темпів розвитку. Тож цілком природно, що штат працівників розширився та планує збільшуватись і в майбутньому. Так, торік роботу на «Індарі» отримали понад 60 нових фахівців, з них 39 — віком до 35 років.

Протягом останніх двох років «Індар» активно розширює свою міжнародну діяльність, експортуючи продукцію, здійснюючи трансфери біотехнологій виробництва, налагоджуючи виробництво за межами України. Тож одна з ключових вимог до нових працівників на підприємстві — знання іноземних мов на високому рівні.

Кожен новачок потрапляє на завод через жорсткий фаховий відбір. Він має довести свою профпридатність і, обов’язково, бажання бути частиною колективу унікального підприємства, що випускає продукцію виняткового соціального значення.

Досягти визнання на Батьківщині і за її межами «Індару» вдалося передусім завдяки поєднанню ключових чинників, серед яких — професійність колективу однодумців, новітнє обладнання, потужна наукова база, якість виробництва і продукції. Найголовніша роль у цій формулі належить саме людському чиннику — компетенції та професійності кожного фахівця. Тим часом досягти найвищого рівня майстерності та обізнаності у вищих навчальних закладах просто неможливо. Адже серйозна теоретична підготовка має поєднуватись з практичними навичками та досвідом. Охочих працювати на «Індарі» дуже багато. Це і молоді люди у пошуках першого робочого місця, і досвідчені фахівці, які прагнуть кар’єрного зростання, і науковці. Втім, жорстким умовам відбору та допуску до виробництва відповідають лише одиниці. Долю майбутнього фахівця вирішують його компетенція, хист, бажання працювати, постійно вчитись і вдосконалюватись, швидко засвоювати нові знання та поділяти корпоративні принципи діяльності підприємства.

Наука допомагає виробництву

Один із способів підготовки молодих фахівців для майбутньої роботи на виробництвах — угоди з вищими навчальними закладами. З одного боку — це можливість для виробничої компанії виростити фахівця, відібрати кращих, а з другого — шанс для студентів під час практики ознайомитися з виробництвом зсередини, відчути соціальну місію компанії та долучитись, хоча б на короткий термін, до корпоративної культури підприємства.

Важливим кроком інтеграції науки в практику та забезпечення високої якості професійної підготовки фахівців стало підписання 8 серпня 2013 року угоди про партнерство, співпрацю та науковий обмін між Київським національним університетом технологій та дизайну та ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар».

Об’єднання інтелектуального потенціалу, матеріальних і корпоративних ресурсів партнерів спрямовано на забезпечення розвитку інфраструктури науково-освітньої діяльності, науково-дослідницької та освітньої діяльності. ВНЗ здійснюватиме цілеспрямовану професійну підготовку студентів за замовленням ПрАТ «Індар», перепідготовку і підвищення кваліфікації фахівців підприємства з урахуванням перспектив розвитку і профільних напрямків у галузі сучасних і багатообіцяючих технологій компанії, а також залучатиме фахівців підприємства до викладацької діяльності, читання нових курсів тощо. Як наслідок, після проходження практики кращі студенти матимуть змогу потрапити до кадрового резерву «Індару». Після спеціальної підготовки вони зможуть отримати роботу.

Розуміючи надзвичайну важливість такої співпраці та ту значну роль, яку покладено на молодь у майбутньому, голова правління ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар» Любов Вишневська відвідала 1 вересня Київський національний університет технологій та дизайну та привітала його студентів з початком нового навчального року.

Нині «Індар» став лідером у виробництві генно-інженерних продуктів в Україні. Сотні тисяч українських пацієнтів та з інших країн світу лікуються його якісними інсуліновими препаратами. ПрАТ «Індар» — глобальний партнер системи охорони здоров’я, працює над тим, щоб мільйони людей з такими захворюваннями, як діабет, СНІД і туберкульоз могли жити довго і повноцінно.

КОМПЕТЕНТНО 

Любов ВИШНЕВСЬКА,
голова правління ПрАТ «Індар»:

— Нині на «Індарі» одна з найбільших у Києві середніх заробітних плат: близько 7000 гривень. До нас повертаються старі фахівці, активну участь  у конкурсному відборі бере талановита молодь. 

Шанс для студентської молоді

На ПрАТ «Індар» протягом останніх років проходять виробничу та переддипломну  практику студенти:

♦ Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця,

♦ Національної фармацевтичної академії,

♦ Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут»,

♦ Національного університету харчових технологій,

♦ Національного університету ім. Тараса Шевченка,

♦ Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова,

♦ Вінницького національного медичного університету,

♦ Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана,

♦ Київського торговельно-економічного інституту,

♦ Університету «Львівська політехніка»,

♦ Київського радіомеханічного коледжу.

Найближчими роками така співпраця розширюватиметься.

ПРЯМА МОВА 

Єгор ПЕРЕРВА,
менеджер зовнішньоекономічної діяльності, ступінь магістра екологічної біотехнології та біоенергетики здобув  у Національному технічному  університеті  «КПІ»:

— В Україні на цукровий діабет хворіє  понад 2,5 %  населення. Це  досить високий показник. А «Індар» — єдине на території всієї України підприємство, що виробляє за повним циклом інсуліни для боротьби з хворобою. Я давно  хотів долучитися до цієї боротьби. А унікальність такої технології в Україні — своєрідний плюс.

 

 Людмила СОЛЯНИК,
заступник голови правління з питань якості, здобувала освіту в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка (за кваліфікацією — біолог-біохімік) та Київському інституті інвестиційного менеджменту  (кваліфікація — менеджер з якості):

— Я працюю на заводі вже 18 років, і  співробітників з таким стажем  дуже багато. Саме вони  справжні патріоти свого підприємства: вболівають за невдачі, радіють успіхам, працюють не шкодуючи сил для кращого його майбутнього. За ці роки на нашому підприємстві в різних підрозділах утворилися цілі династії. Це свідчить про стабільність нашої компанії і впевненість у тому, що всі поставлені цілі неодмінно будуть досягнуті. Поза сумнівом, ми запрошуємо на наш завод молодих фахівців, навчаємо їх, передаємо досвід. Слід сказати, що не всі з них залишаються на підприємстві. Але ті, хто пройшов відбір і став частиною нашої команди, членом нашої сім’ї, пишаються цим. Адже наше підприємство — першопроходець у галузі виробництва сучасних біотехнологічних продуктів, а йому  тільки 18 років».

Сергій ДМИТРУК
для «Урядового кур’єра»