МОДЕЛЮВАННЯ

Американські вчені описали природне явище, що, можливо, лежало в основі біблійної історії про те, як води Червоного моря розступилися і дали можливість ізраїльтянам втекти від військ єгипетського фараона.

 
За допомогою комп'ютерної симуляції, повідомляє Бі-Бі-Сі, автори дослідження продемонстрували, що "коридор" у воді міг виникнути через сильний східний вітер, який не вщухав упродовж всієї ночі.
 
Експерти припустили, що події, про які йдеться в біблійній книзі "Вихід", могли статися на місці, де річка Ніл у давнину впадала в море. Відтоді географія цих водних шляхів значно змінилася.
 
Дослідження показали, що під напором вітру вода, можливо, відійшла в дельту річки та морську затоку. Через коридор, що утворився таким чином, і могли пройти ізраїльтяни.
 
Після того, як вітер ущух, коридор закрився; таким чином, імовірно, загинули війська фараона, що переслідували євреїв.
 
"Моделювання досить точно відповідає подіям, описаним у книзі "Вихід", - говорить автор дослідження Карл Дрюс з Американського центру атмосферних досліджень. - Появу коридору можна пояснити за допомогою гідродинаміки. Вітер пересуває воду в повній відповідності з фізичними законами, з'являється безпечний прохід, з боків якого залишається вода; потім вода раптово повертається".
 
Цунамі ні при чому?
 
Природа біблійної історії була досліджена в рамках проекту з вивчення впливу вітру на глибину моря. Результати роботи опубліковані в журналі Plos One.
 
Раніше вчені вже намагалися знайти фізичне пояснення біблійної історії про води, які розступилися перед ізраїльтянами.
 
Дехто припускав, що причиною явища було цунамі. Однак автори нинішньої роботи зазначають, що це стихійне явище не могло супроводжуватися поступовим утворенням коридору, і воно не пов'язане із сильним вітром.
 
Інші вчені вважають, що за біблійною легендою стоїть природний феномен згону й нагону води, коли особливо сильний вітер здатний знизити глибину в одному морському районі, одночасно збільшуючи її в іншому.