ФОРУМ

Міжрегіональну і прикордонну співпрацю України з Росією
та газове питання вчора обговорили на Донбасі

Останніми днями Донецьк було майже не впізнати. Місто нагадувало величезний «прибиральний» майданчик. Його підмітали, вимивали, відчищали, наводили блиск. На вулицях і площах жителі побачили таку комунальну техніку, про яку раніше й не здогадувалися. А також гідно оцінили зусилля муніципальних служб, відповідальних за чистоту обласного центру.

От би так зажди, подумалося, споглядаючи старанність комунальників. Втім, Українсько-Російський міжрегіональний економічний форум, який цього року було присвячено темі «Науково-технічне співробітництво регіонів та міжрегіональна виробнича кооперація», на жаль, відбувається тут не щодня. Проте містяни на власні очі переконалися, що зробити з Донецька «лялечку» цілком до снаги, коли любиш своє місто. 

Було вжито безпрецедентних заходів безпеки. До охорони форуму залучили як місцевих міліціонерів, так і правоохоронців з інших регіонів держави. Ще б пак — у гості очікували не будь-кого, а президента Російської Федерації Дмитра Медведєва, якого гостинно зустрічав на своїй малій батьківщині нинішній глава Української держави Віктор Янукович.

Оскільки зібрання відбувається під патронатом обох президентів, глави держав розпочали роботу з особистої зустрічі у форматі «віч-на-віч». Опісля колеги взяли участь у пленарному засіданні. Віктор Янукович одразу наголосив на важливості прискорення процесу демаркації українсько-російського кордону і належного облаштування пунктів пропуску. Цей дієвий інструмент налагодження торговельно-економічних зв’язків прикордонних територій істотно полегшить проходження митних процедур.

За словами Президента, він та його російський колега обговорили дату проведення засідання Українсько-Російської міждержавної комісії. «Хотілося б, аби всі процедури, які стосуються і морського, і сухопутного кордонів, ми закінчили до дати проведення цієї комісії. Думаю, проводитимемо її найближчим часом, тому що багато питань і процедур ми завершили», — сказав Віктор Янукович.

Ефективне міжрегіональне співробітництво сьогодні є тим інструментом, який дає змогу Україні та Росії динамічно розвивати перспективні напрямки партнерства. Віктор Янукович та його російський колега позитивно оцінили відчутне зростання товарообігу між країнами, який цього року вперше перевищив 50 мільярдів доларів.

У роботі представницького зібрання взяли участь члени урядів обох країн, зокрема міністри закордонних справ Костянтин Грищенко і Сергій Лавров, віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, керівники міністерств фінансів, аграрної політики, освіти і науки. А також керівники НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін і ВАТ «Газпром» Олексій Міллер, міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко. Окрему роль відведено й українським бізнесменам — Рінату Ахметову, Дмитрові Фірташу і Вікторові Пінчуку, повідомляє УНІАН.

Скажімо, Євген Бакулін і Олексій Міллер обговорили стан «газових» відносин, зокрема перегляд чинних контрактів на постачання до України російського природного газу. Зі свого боку російський фахівець запевнив, що «позиція «Газпрому» завжди конструктивна». А керівник «Нафтогазу України» зазначив, що переговори перебувають в робочому процесі. «І поки його не буде завершено, робити прогнози зарано».

За підсумками роботи укладено кілька спільних документів, серед яких: міжурядова угода про порядок перетину російсько-українського державного кордону жителями прикордонних регіонів України і Росії; міжурядова угода про співпрацю і взаємодію у сфері розвитку пунктів пропуску через російсько-український держкордон, а також протокол між Державною митною службою України і Федеральною митною службою Російської Федерації про взаємне визнання окремих результатів митного контролю товарів і транспортних засобів при здійсненні митних операцій при перетині держкордону.