Директор Гусятинського коледжу
ТНТУ ім. Івана Пулюя, 
кандидат технічних наук, доцент
Костянтин ЗЕЛЕНСЬКИЙ 

Зазвичай абітурієнти та їхні батьки, обираючи той чи той навчальний заклад, поза іншим звертають увагу на його історію, небезпідставно вважаючи, що довгі роки діяльності додають йому досвіду і здобутків. Однак у багатьох випадках цей критерій не є визначальним, бо авторитет можна завоювати у значно коротші терміни. Складніше утримати його. Впродовж 25 років це вдається робити Гусятинському коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. Про це наша розмова з директором навчального закладу, доцентом Костянтином ЗЕЛЕНСЬКИМ.

—  Костянтине Васильовичу, ця дата — як вік одного покоління…

— Так, з погляду історії — то лише мить. А для нашого навчального закладу — це шлях сходження й утвердження.

Слід зазначити, що ідея започаткування тоді ще технікуму належала керівництву району, яке розуміло, що це найкоротший шлях до пришвидшення розвитку території. Ініціативу підтримав Держкомітет УРСР з матеріально-технічного постачання. На жаль, з нами вже немає першого директора — досвідченого практика Ігоря Миколайовича Кришталовича, але його внесок у становлення закладу ми завжди пам’ятатимемо.

Про те, яке значення надавали тоді підготовці фахівців за спеціальностями «Технологія полімерних плівкових матеріалів і штучної шкіри» і «Обладнання заводів по переробці пластмаси і гуми», свідчить хоча б той факт, що Гусятинський політехнікум підпорядкували Держпостачу СРСР, а на його відкриття прибули гості з Москви. 1 вересня 1986 р. за парти сіли 120 випускників шкіл.

—  Підготовка таких фахівців стала для навчального закладу визначальною?

— Ні. Вже за два роки технікум долає ще дві спеціальності: «Обробка матеріалів на верстатах і автоматичних лініях» та «Виробництво виробів із паперу і картону». Це дало змогу збільшити кількість першокурсників до 240 осіб.

Однак з радісною для всіх українців подією — проголошенням незалежності країни, — на нас чекали неабиякі труднощі. Передусім різко скоротилося фінансування закладу, а випускники не завжди могли працевлаштуватися. 1991 року набір студентів на перший курс не проводився. Однак як в обласної влади, так і в центральної було розуміння того, що наш навчальний заклад має продовжувати свою діяльність. Гусятинський політехнікум передали в підпорядкування Міносвіти УРСР, який перекваліфікував його на підготовку молодших спеціалістів для підприємств переробної галузі харчової промисловості.

Дружній колектив працівників коледжу. Фото з архіву коледжу

Значні зміни відбулися 1997 року — наш заклад було реорганізовано в Гусятинський політехнікум Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя. З цим пов’язано подальше удосконалення організаційної структури, навчальної та виховної роботи, значне розширення списку спеціальностей.

Згодом ми вже й самі мали змогу створити навчальний комплекс, до якого увійшли Ярмолинецький технологічний ліцей, Бучацька автошкола, Хоростківський ліцей, Чемеровецький МНВК-ліцей. А з наданням у 2010 році Тернопільському технічному університету статусу національного коледж перейменовано на Гусятинський коледж ТНТУ ім. Івана Пулюя.

—  Що коледж може запропонувати сьогоднішнім абітурієнтам?

— Щодо матеріальної бази, то це чотири корпуси з 36 навчальними кабінетами і лабораторіями, обладнаними комп’ютерами, мультимедійними проекторами, видавничий центр, навчально-виробничі майстерні, спортивні і тренажерний зали, бібліотека і читальний зал, гуртожиток, їдальня.

У цьому навчальному році в коледжі навчається 590 студентів денної форми навчання та 54 студенти заочної за сімома спеціальностями. Крім того студенти можуть отримати додаткові професії водія, оператора комп’ютерного набору, муляра, штукатура, плиточника-лицювальника, прослухати курси «Засоби комп’ютерної графіки», «Комп’ютерний дизайн», «Основи підприємницької діяльності», «Менеджмент малого підприємництва», «Інформаційні технології в бухгалтерському обліку та аудиту».

Основою закладу є якісний професійний склад колективу, до якого входять 65 викладачів. Серед них — кандидати наук, доценти,  методисти, спеціалісти вищої категорії, чимало відмінників освіти. 8 викладачів навчаються в аспірантурі. Вони опублікували 484 наукові статті, підготували понад 368 методичних розробок і посібників, із них 17 з грифом «Рекомендовано МОНУ для студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації».

Ми намагаємося розвивати таланти та творчі уподобання студентів. У коледжі працюють предметні гуртки, факультативи, спортивні секції, гуртки художньої самодіяльності, проводяться наукові конференції, олімпіади. Плідним для коледжу на перемоги в обласних та республіканських олімпіадах виявився 2010 р. — шість призових місць, серед яких три перших місця — на обласних олімпіадах.

А ще наші студенти вміють добре відпочивати, для цього у коледжі створено всі умови. Так, студентська команда КВК «Галицькі перці» п’ять разів презентувала Західну Україну на конкурсі в м. Одесі, а в 2009 році посіли І місце на Всеукраїнському конкурсі «Жарт-птиця—2009».

Насамкінець зазначу, що за 25 років підготовлено 3734 молодших спеціалістів. Після закінчення коледжу випускники мають змогу продовжити навчання з ІІІ курсу у вишах ІІІ-ІV рівня акредитації без зовнішнього незалежного оцінювання. Щорічно близько 80 випускників продовжують навчання у Тернопільському технічному університеті, в тому числі 20—30 — на державній формі навчання. До речі, цьогоріч випускники-програмісти відмовилися від навчання в університеті за державним замовленням, мотивуючи це вигідним працевлаштуванням.

Тетяна КОРНІЄНКО 
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Костянтин ЗЕЛЕНСЬКИЙ.  Народився 10 травня 1966 року у м. Тернополі. Закінчив Тернопільський  технічний університет імені Івана Пулюя. Кандидатську дисертацію захистив у Київському політехнічному інституті. За темою дисертації опубліковано 18 робіт, зокрема 5 авторських свідоцтв на винаходи.