— Нині ми повинні мінімізувати соціальні ризики, забезпечити стабільну роботу соцсфери та захистити вразливих громадян. А саме — мають вчасно виплачуватися всі види пенсій, державних допомог, надаватися соцпослуги. Розумію, що працювати у нинішніх умовах непросто. Але слід мобілізувати всі наявні ресурси. І кожен, хто потребує підтримки держави, має бути впевнений, що обов’язково вчасно та в повному обсязі її отримає.

На цьому наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. І додала, що, за оперативними даними, на 1 січня 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року борги із зарплати скоротилися на 56,1 мільйона гривень. Завдяки спільним зусиллям Держпраці та Міндоходів протягом минулого року вдалося запобігти виникненню нової заборгованості у 2 мільярди 832 мільйони гривень та погасити борги попередніх років у 338 мільйонів гривень. Проте через ситуацію на таких підприємствах, як, приміром, «Аеросвіт» виникли нові борги на загальну суму 282 мільйони гривень.

Утім, протягом 2013 року на 676 підприємствах повністю ліквідовано заборгованість із заробітної плати. Цьому сприяло те, що робота Держінспекції з питань праці була переформатована та активізована. І це вже дало перші результати. Торік Держпраці провело майже 5 тисяч перевірок на підприємствах-боржниках із зарплати та за вимогою державних інспекторів повністю або частково погашені борги на суму 888 мільйонів гривень. Заборговані гроші отримали 361 тисяча працівників по всій Україні. Отже, позитивні зрушення є. Та, на переконання посадовця, Держінспекції з питань праці ще є багато над чим працювати та вдосконалювати свою роботу.

Окремо міністр відзначила як позитивний приклад регіони, у яких немає боргів із зарплати на комунальних підприємствах. Це Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Полтавська, Вінницька області, а також місто Севастополь. А в Тернопільській та Хмельницькій областях та на підприємствах МНС, Мінінфраструктури, Держінформнауки повністю виконали встановлені графіки погашення заборгованості, що існувала.

Персональна відповідальність усіх керівників викоренить невиплату зарплат як ганебне явище. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Щодо планів та завдань на поточний рік міністр зауважила, що перш за все не повинно бути допущено виникнення нової заборгованості із зарплати. І якщо така з’явиться, миттєвою має бути реакція Держпраці, Міндоходів і зборів, МВС. За цим, на переконання Наталії Королевської, має бути встановлений жорсткий контроль. А також це має стати персональною відповідальністю та спільним завданням для керівників місцевих органів влади, міністерств та відомств.

Борги перед  бюджетниками неприпустимі

Міністр також наголосила, що у 2014 році ні в якому разі не повинно виникати заборгованості із зарплати перед працівниками бюджетної сфери — лікарями, вчителями, працівниками культури та ін. «З одного боку, ми пишаємося тим, що закінчили минулий рік без боргів у бюджетній сфері, та з другого — розуміємо, що краще було б проблеми із заборгованістю не створювати, ніж потім їх вирішувати», — наголосила міністр. Нині триває процес ухвалення місцевих бюджетів. А отже, Наталія Королевська доручила працівникам соціальної сфери проводити постійний моніторинг та контроль цього процесу, щоб не було помилок в розрахунках і наприкінці року через чиюсь недбалість не страждали люди.

Вона також зосередила увагу на найбільших боржниках серед державних підприємств. Зокрема, на підприємствах Укроборонпрому, Мінпромполітики та Міненерговугілля. Торік борги на них дещо скоротилися. Та ці результати, на переконання посадовця, не мають нічого спільного з виконанням встановлених графіків. Тому завдання на цей рік — виправити ситуацію. «Ви повинні засинати і прокидатися з думкою, що у вас є борги перед людьми і як зробити так, щоб якнайшвидше їх погасити. І щотижнево інформувати міністерство про заходи, яких ви для цього вживаєте. Отже, терміново, до кінця січня, слід вирішити ці питання, щоб кожна гривня була використана на заробітну плату. Тому що спочатку слід погасити борги, а вже далі втілювати в життя інші плани щодо розвитку підприємств», — зауважила міністр.

Із злісними  неплатниками  розривають  контракти

У свою чергу голова Державної інспекції з питань праці Валерій Яцкін поінформував, що нині інспекторами перевірені всі підприємства-боржники, а це 3,5 тисячі підприємств. До адміністративної відповідальності притягнуті понад 4 тисячі керівників, які порушують законодавство про оплату праці. Загальна сума штрафних санкцій, накладених судами та інспекторами, становить понад 2 мільйони гривень. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 564 посадові особи підприємств-боржників. Проте тільки з 15 нині розірвані контракти. А отже, керівникам центральних органів влади треба своєчасно реагувати на подання територіальних органів Держпраці.

Так, за результатами перевірок підприємств-боржників державної форми власності державними інспекторами з питань праці внесено 126 подань про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, з них задоволено лише 11, не задоволено 39. А щодо 73 подань відповіді взагалі немає. Особливо це стосується Укроборонпрому, Мінпромполітики, Міненерговугілля та Фонду держмайна.

Також до правоохоронних органів передано понад 2 тисячі матеріалів перевірок для вирішення питань про притягнення порушників трудового законодавства до кримінальної відповідальності. За ними 30 посадових осіб до відповідальності притягнуто.

Він також наголосив, що потребує правового врегулювання введення більш жорстких санкцій адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення посадовими особами та суб’єктами господарювання трудового законодавства. А для цього, на його переконання, слід внести зміни до Кримінального кодексу.