НОВОВВЕДЕННЯ

Для учнів з понад 700 шкіл навчання у новому році розпочалося з мультимедійних студій

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Відучора в 704 загальноосвітніх школах із 23 регіонів України розпочалося тестування технічних та організаційних рішень, мультимедійних електронно-освітніх ресурсів (уроків). Про це повідомив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів на прес-конференції, присвяченій старту нацпроекту «Відкритий світ». До пілотного проекту долучаться 5592 вчителя з дванадцяти предметів, які викладаються за шкільною програмою 7 класу, а також понад 14 тисяч учнів.

Говорячи про важливість цього проекту для подальшого розвитку нашої країни, Владислав Каськів згадав міжнародний досвід. «Подивіться, увесь світ у захваті від економічного розвитку і соціальних стандартів скандинавських країн. Але ніхто не згадує, що і Швеція, і Норвегія завдячують нинішньому успіхові саме реформам та інноваціям в освіті, які там були проведені ще в кінці 1980-х років. Ми робимо все, щоб українські школи отримали швидкісний Інтернет 4G, вчителі — комп’ютерну техніку і цілодобовий доступ до інтернет-ресурсів, школярі — цікаві заняття, а батьки — якісну освіту для своїх дітей. Упевнений, що інвестиція в освіту дітей є найкращою», — пояснив посадовець.

Нововведення допоможуть здобути якісну освіту в будь-якому куточку країни. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

А керівник «Відкритого світу» Ігор Курус у свою чергу розповів, що цій події передувала складна організаційна і технічна робота. Зокрема протягом 2011 року проанкетовано понад 13 тис. шкіл, створено інтернет-ресурс, розроблено тестові уроки за шкільною програмою 7 класу. З листопада по грудень проходили спеціальні тренінги для вчителів-тренерів. А вони вже готували викладачів до роботи в тестовому режимі проекту. «Ми наполегливо працювали, щоб усі рішення, передбачені в техніко-економічному об∂рунтуванні, перевірялися в реальних шкільних умовах. Ми робимо все, щоб реалізація проекту стала успішною з нового навчального року», — сказав він, додавши, що методичне забезпечення проекту здійснює Національна академія педагогічних наук. До слова, «Відкритий світ» є одним із 11 національних проектів, затверджених Президентом як пріоритет у соціально-економічному розвитку країни.

Він  має створити єдине національне інформаційне середовище. Як повідомляє прес-служба Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами, реалізація «Відкритого світу» на першому етапі (триватиме 4 роки) забезпечить учнів 5 — 9 класів (понад 1,5 млн дітей) новітніми технологіями. Це висока інтерактивність, повномасштабна мультимедійність, імітаційне моделювання, здатність до модифікації і творчості.

В системі освіти застосовуватимуться п’ять нових педагогічних інструментів: інтерактив, мультимедійність, моделінг, комунікативність і креативність учня. Та найголовніше, що ці нововведення допоможуть усім учням якісно навчатися в будь-якому куточку нашої країни.